Naisleijonat EHT:n avausturnauksen voittoon
Kirjoittaja: Derek O'Brien|27 ELO 2018
Suomen maalivahti Noora Rädyn vahva turnaus johti Naisleijonat voittoon EHT-kauden avausturnauksessa.
Suomen Naisleijonien pistesaldo kauden ensimmäisessä naisten Euro Hockey Tourin turnauksessa Tshekin Hodoninissa oli kahdeksan pistettä kolmesta pelatusta ottelusta.

Suomi vei nimiinsä kaikki kolme peliään lauantaina päättyneessä turnauksessa. Naisleijonien turnaus alkoi 2-1 -jatkoaikavoitolla Ruotsista, Tshekki ja Venäjä kaatuivat suoraan kolmessa erässä: Tshekki maalein 3-2 ja Venäjä lukemin 3-1. Ruotsi sijoittui neljällä pisteellä turnauksen toiselle sijalle, Tshekki ja Venäjä päätyivät jaetulle kolmannelle sijalle kolmella pisteellä.

Suomi lähti lauantain päätösotteluunsa Venäjää vastaan tilanteesta, jossa se tarvitsi vain pisteen varmistaakseen turnausvoiton. Pisteitä tuli kuitenkin täydet kolme: Jenni Hiirikoski heilutti Venäjän maaliverkkoa kahdesti minuutin ja 28 sekunnin erolla toisen erän puolivälissä.

Suomi voitti lopulta lukemin 3-1 maalivahti Noora Rädyn pysäyttäessä 26 laukausta 27:stä. Rädyllä piti kiirettä erityisesti kolmannessa erässä: Venäjällä oli kaksi kahden pelaajan ylivoimaa mutta Räty piti maalinsa puhtaana. Kaksinkertaisen olympiapronssimitalistin ja toista kauttaan kiinalaisen Kunlun Red Starin (Canadian Women’s Hockey League) maalilla ensi kaudella torjuvan Rädyn tilastot olivat kahden pelatun pelin jälkeen turnauksen parhaat: torjuntaprosentti oli 95.12 ja päästettyjen maalien keskiarvo 0.98.

Myöhemmin lauantaina Tshekille olisi riittänyt yksi piste Ruotsista, jotta joukkue olisi sijoittunut kotiturnauksessaan toiseksi. Ruotsi kuitenkin vei pidemmän korren maalein 4-2 ja näin Tshekki päätyi jaetulle kolmannelle sijalle Venäjän kanssa. Ruotsin maaleista Tshekkiä vastaan puolet kirjattiin vasta 16-vuotiaan keskushyökkääjän Lina Ljungblomin nimiin.

Turnauksen pistepörssin voitti Tshekin 25-vuotias Katerina Mrazova, joka pelaa tulevalla kaudella Connecticut Whalen joukkueessa (National Women’s Hockey League). Tshekkihyökkääjä merkkautti nimiinsä kolme maalia ja kolme syöttöä. Pistepörssin kakkossijan jakoivat viidellä pisteellä Tshekin hyökkääjä Aneta Ledlova ja venäläispuolustaja Anna Shukina.

Naisten Euro Hockey Touriin kuuluu tänä vuonna aiempaa enemmän tapahtumia ja tapahtumissa on mukana kuusi maata, Tshekin turnauksessa pelanneiden lisäksi Saksa ja Sveitsi. Tavoitteena on edesauttaa eurooppalaisia joukkueita pärjäämään paremmin Kanadan ja USA:n naisten maajoukkueita vastaan naisten MM-kisoissa, jotka pelataan Espoossa 4.-14. huhtikuuta 2019.

Lokakuun maaottelutauolla Euro Hockey Touria pelataan Sveitsissä ja joulukuussa Suomessa. Helmikuussa Venäjän Dmitrovissa pelattavassa päätösturnauksessa ovat mukana kaikki kuusi joukkuetta.