Ruotsi voitti Karjala-turnauksen
Kirjoittaja: Andy Potts|15 MARRAS 2021
Ruotsin hyökkääjä Anton Lander teki avausmaalin ratkaisevassa viimeisessä ottelussa ja sai sekä maali- että syöttöpisteen Venäjä-ottelussa.
Ruotsi otti turnausvoiton tämä kauden ensimmäisessä EHT-turnauksessa Helsingissä, kun se voitti ratkaisevassa ottelussa Suomen sunnuntaina Karjala-turnauksessa. Ruotsin joukkue aloitti kansainvälisen kiekkokauden vakuuttavasti – ensin se kaatoi Tsekin 4–1 Linköpingissä pelatussa ottelussa. Helsingissä Ruotsi voitti Venäjän 4–2 ja Suomen 3–1.

Sekä Suomi että Ruotsi pelasivat voitokkaasti ensimmäiset ottelunsa, joten Karjala-turnaus ratkaistiin maiden kesken viimeisessä ottelussa. Ruotsi hallitsi ottelua, ja hyökkääjä Anton Lander teki ottelun avausmaalin ensimmäisen erän loppupuolella. Toinen erä toi kaksi maalia vierasjoukkueelle, pistemiehinä toimivat Jesper Olofsson ja Henrik Tommernes. Suomi tuli vielä kolmannessa erässä peliin mukaan, kun Heikki Liedes kavensi pelin 3–1:een.

Aiemmin sunnuntaina Venäjä päihitti Tsekin 5–2 ja sijoittui turnauksessa kolmanneksi. Venäjä pelasi jälleen nuorella joukkueella. 25-vuotiaat Alexander Yelesin ja Danil Vovchenko olivat joukkueen vanhimmat pelaajat – toisin kuin viime kaudella, Venäjän joukkueella oli haastavampaa kokeneempia maita vastaan.

Ruotsin joukkueessa pelasi tällä kertaa poikkeuksellisen vähän KHL-pelaajia, ja päävalmentaja Johan Garpenlöv oli valinnut joukkueeseen useita Sveitsissä pelaavia pelaajia. Sveitsissä pelaavat Lander, Tommernes, Olofsson, Niklas Hansson ja Calr Klingeberg pelasivat Karjala-turnauksessa, mutta eivät pääse osallistumaan seuravaatimusten takia joulukuun Channel One Cupiin Venäjälle. Tämä saattaa avata useille KHL-pelaajille mahdollisuuden osallistua turnaukseen Moskovassa.

Myös Kanada pelaa Channel One Cup -turnauksessa. Venäjän jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Roman Rotenberg vahvisti Kanadan jääkiekkoliiton pyytäneen maata saada osallistua turnaukseen. Osallistumisella Kanada haluaa valmistautua helmikuun olympialaisiin Euroopassa pelaavien pelaajien osalta siltä varalta, että NHL-pelaajat eivät pääse Covid-19-tilanteen takia olympialaisiin.

Michkov teki lähtemättömän vaikutuksen

Vaikka Ruotsi voittikin Karjala-turnauksen, otsikoihin nousi myös Venäjän vasta 16-vuotias Matvei Michkov. Pietari SKA:n tulokkaasta tuli nuorin Venäjää tai Neuvostoliittoa edustanut pelaaja 16 vuoden, 11 kuukauden ja kahden päivän iässä. Michkov rikkoi samalla Alexander Ovechkinin vuodesta 2003 asti pitämän ennätyksen Venäjän joukkueen nuorimpana pelaajana ja samalla koko Venäjän ja Neuvostoliiton nuorimman pelaajan ennätyksen, joka oli maalivahti Vladislav Tretyakin hallussa vuodesta 1968. Ovechkin ja Tretyak ovat olleet tähän asti ainoita pelaajia, jotka ovat edustaneet punakonetta 17-vuotiaina. Karjala-turnauksessa Nikita Chibrikovista tuli kolmas Venäjää 17-vuotiaana edustanut pelaaja.
Michkovista tuli toisessa ottelussaan Venäjän nuorin maalintekijä mieleenpainuvalla tavalla. Venäjä-Ruotsi-ottelun toisessa erässä Michkov laittoi kiekon Ruotsin Gustaf Lindvallin taakse näyttävällä ilmaveivillä. Venäjä kuitenkin hävisi Ruotsille 2–4. Seuraavana päivänä Michkovin nimi löytyi jälleen pistetilastoista, kun Venäjä voitti Tsekin 5–2 ja varmisti samalla turnauksen kolmannen sijan.

Tsekin joukkue sijoittui Karjala-turnauksessa neljänneksi.