Letland volder Sverige overraskende store problemer
by Nick Pedersen|17 MAJ 2018

Det var et modstandsdygtigt lettisk mandskab, der kun tabte med 3-2 til svenskerne.

Det første minut blev brugt i letternes zone. Men Letland skulle få den første reelle chance. Dog en relativ harmløs one-timer fra afstand. Ellers var starten af kampen præget af meget frem og tilbage på isen uden de helt store muligheder.

Letland var bestemt ikke uden chancer. De lettiske spillere gik uimponeret til opgaven og fightede sig igennem til muligheder. Der skulle gå næsten ti minutter af kampen, før svenskerne havde deres første skud på mål.

De to hold vekslede senere i perioden chancer. Så det var ikke et tilbageholden lettisk hold, som man kunne have forventet inden kampen. Det virkede til, Letlands gameplan også omhandlede andet end fuld fokus på defensiven.

Svenskerne kunne ikke have været helt tilfredse med deres første periode. Selvom de ikke var nedspillet, så var svenskerne på bagben i ny og næ i periodens løb. Derimod et tilfreds lettisk hold, der gik i omklædningsrummet med 0-0.

Det var et forbedret svensk hold, der tog fat fra begyndelsen af anden periode. Elvis Merzlikins stod godt imod i det lettiske mål. For svenskerne holdt ikke igen. De kastede skyts mod keeperen fra forskellige steder på banen. Fem skud på mål bare inden for de første to et halvt minut.

Lige godt fem minutter inde i perioden kom Sverige meget tæt på. Endnu engang stod Merzlikins nærmest på hovedet sammen med sit forsvar for at holde pucken ude.

Svenskerne havde indtaget letternes zone. Og der udspillede sig kaos-agtige tendenser i Letlands defensiv. Det skulle koste dem. Ca. syv minutter inde i anden periode skød Filip Forsberg på mål gennem en formidabel screening af holdkammeraten i Nashville Viktor Arvidsson. Pucken fandt vej videre igennem den hårdtkæmpende lettiske keeper.

Svenskernes overtag var ikke til at tage fejl af. Det udmøntede sig bare ikke i scoringer. Det var et lettisk hold, der nu lignede det mandskab, man på sin vis havde forventet. Et hold, der kæmpede for overlevelse i kampen. ”Survival Mode” var indtruffet.

Der var fremstød ind i mellem, hvor letterne stadigvæk kunne være farlige. Og det blev de ud af det blå. En svensk stav knækkede i den lettiske zone, og så tog Teodors Blugers af sted på kanten. Lige inde i zonen til højre for keeper Nilsson tog Blugers skuddet, og den svævede ind over målmandens handske. Et mål Nilsson nok gerne ville have reddet.

Stik imod spil og chancer i anden periode var letterne pludseligt tilbage i kampen. Men man må rose deres effektivitet. Ren kynisme fra de lettiske underdogs.

Letland blev også pludseligt langt inde i perioden fem mod tre. Svenskerne tog to udisciplinerede udvisninger og skulle nu overleve i næsten to minutters tre mod fem.

Sverige klarede skærene. Men svenskerne fortsatte med det udisciplinerede spil, og helt i slutningen af perioden kom Letland endnu engang i powerplay. Denne gang var det Patric Hornqvist, der måtte i boksen for en tripping.

Letland kunne, som i deres fem mod tre-spil, ikke få noget rytme i deres overtalssituation. Det forblev relativt ufarligt. Det var først i fem mod fem, letterne skulle få deres største chance. Det var nærmest et selvmål, da John Klingbergs skøjte pludseligt snittede pucken mod Nilssons mål. Men keeperen afværgede.

Der skulle til gengæld ikke gå lang tid for svenskerne at sætte deres aftryk på tredje periode. Fra lige omkring blå linje sendte Ekholm et skud af sted mod mål, som Arvidsson kunne rette af oppe i luften til et meget flot 2-1-mål. Samarbejdet mellem Nasvhille-spillerne i den svenske lejr fortsatte denne aften.

Et lettisk powerplay fulgte kort efter målet. Letland kunne ikke få det til at klikke igen og måtte gå tomhændet fra powerplayet. I stedet var det Sverige, der lige efter blev sendt i overtal. Det var et lidt mere farligt powerplay, der skulle få udbytte.

Efter et skud fra Mika Zibanejad fra blå linje lå pucken fri inde i målfeltet. Adrian Kempe fandt pucken i rodet og spillede Oliver Ekman-Larsson helt fri til bare at sende den i et tomt mål. På de efterfølgende slowbilleder lignede det faktisk, at Rakell sparkede pucken fri fra under Merzlikins handske.

Efter det meste af perioden i svensk dominans kom letterne igen ud af ingenting tilbage i kampen. En nedfalden puck lige inden for den svenske zone blev sendt af sted lige med det samme. Pucken overraskede åbenbart Nilsson så meget, at den røg forbi ham. Ikke godt målmandsspil. Balcers stod for scoringen.

Selvom letterne fik scoret, kunne man ikke fornemme, det havde nogen betydning. Svenskerne fortsatte ufortrødent deres enorme pres ned mod det lettiske mål.

Letterne havde deres muligheder til sidst i opgøret, men det lykkedes ikke for dem. En god turnering kan det lettiske landshold se tilbage på, hvor de i den grad overpræsterede.