Slovakien slår Tjeckien i premiären
by Lucas AYKROYD|26 DEC 2023
Slovakia celebrates after Peter Repcik's second-period goal in a 6-2 romp over Czechia on Day One of the 2024 World Juniors in Gothenburg, Sweden.
Servac Petrovsky stod för två mål och noterades även för en assist när Slovakien slog Tjeckien med 6–2 i den inledande matchen av IIHF:s Juniorvärldsmästerskap 2024 i Göteborg, Sverige.

Det var de flest antal gjorda mål, samt den största målskillnaden, som slovakerna vunnit med över tjeckerna i mästerskapets historia.

Efter att ha kammat hem silvret i Halifax 2023, bröt tjeckerna den medaljtorka som sträcker sig tillbaka till 2005 då de tog hem bronset i Grand Forks, North Dakota. Däremot finns det en hel del kvar att göra efter lagets insats i debut.

Detta var en klassisk annandags kamp mellan broderliga rivaler i Frölundaborg, men Slovakiens kombination av uthållighet, skicklighet, och övertag i special teams gjorde att de kunde sno åt sig segern i slutet av dagen. Tränare Ivan Fenes grabbar kunde ta kål på fem stycken två minuters utvisningar, och stod för två stycken mål i powerplay.

Slovakiens Adam Gajan, som överraskande blev utnämnd till turneringens bäste målvakt under föregående år, stod för hela 27 räddningar.

Slovakernas senaste medalj var bronset år 2015 i Montreal. Förra året slutade de på en sjätteplats med en dramatisk 4–3-förlust på övertid mot värdlandet Kanada i kvartsfinalen.

Efter enbart 1:01 in i matchen gav Dominik Rymon Tjeckien en tidig ledning efter att ha petat in pucken bakom målvakten, via en passning från Ondrej Becher.

Slovakerna höjde tempot efter att ha spelat av två stycken mindre utvisningar. Sent i den första perioden kunde den tjeckiske burväktaren Michael Hrabal hindra Dalibor Dvorsky, som gick som det tionde valet i förstarundan i St. Louis, från att näta.

Den andra perioden tillhörde Slovakien då tränare Patrik Augustas Tjeckien stötte på problem i form av utvisningar. Två minuter in i perioden kunde Petrovsky, som gör sitt tredje JVM, utjämna ställningen till 1–1 genom sitt blixtsnabba direktskott under Slovakiens andra powerplay. Den 19-årige forwarden snittar ett poäng per match i år med sitt Owen Sound Attack i OHL.
Slovakien - Tjeckien - 2024 IIHF Junior-VM
Peter Repcik gav Slovakien en 2–1-ledning med 1:26 återstående av den andra perioden efter att ha överlistat Hrabal i nätet. Sekunder senare hjälptes den 17-årige backstjärnan Adam Jiricek av isen efter att ha kolliderat med Juraj Pekarcik i hörnet. Jiricek, den yngre brodern till David Jiricek (utsågs till förra årets bäste back i turneringen), återvände i den tredje perioden, men fick kort därefter kliva av igen.

Slovakiens Samuel Honzek kunde trycka dit en lös puck under powerplay vid 1:22, och tre minuter senare kunde Boris Zabka överraska Hrabal med ett skott från lång distans medan laget var en man mindre. Målet resulterade därmed i en 4–1-ledning.

Hrabal räddade Repciks försök till att skjuta tunnel på honom under ett straffslag halvvägs genom den tredje perioden. Tjeckiens Matyas Sapovalivov kunde minska underläget till 5–2 vid 11:55, men Maxim Strbak såg till att återställa fyramålsledningen 30 sekunder senare.

Den senaste gången Tjeckien vann mot Slovakien var med en 3–0-vinst i kvartsfinalen 2015. Slovakiens resultat genom tiderna mot sina grannar visar nu fem vinster, en oavgjord match, och 12 förluster.