De regerande mästarna inleder med vinst
by Andrew Podnieks|26 DEC 2023
Owen Alard scores Canada's second goal midway through the game.
Kanada, som vann guld både år 2022 och 2023, försvarar sin titel som juniorvärldsmästare genom en 5–2-vinst över ett hårt och fysiskt Finland. Det var den femte vinsten i rad för Kanada över Finland sedan 2020.

Detta markerade den första gången som Kanada spelat på Scandinavium, en arena som invigdes år 1971, och som tidigare har varit värd för två stycken världsmästerskap. Ena gången år 1981 och andra gången år 2002. Under båda tillfällena har Kanada alltså spelat på andra arenor. (Ett WHA/Team Kanada spelade här år 1971 på väg till Moskva, men det räknas inte till ett “riktigt” landslag och var heller inget IIHF event).

Båda lagen återvänder för mer spel under morgondagen. Kanada spelar mot Lettland under eftermiddagen, medan Finland tar sig an Tyskland tidigare under dagen.

Båda målvakterna var briljanta i den inledande perioden, men det enda målet skedde via ett skott som Niklas Kokko hade velat ha tillbaka. Han räddade det första skottet från Denton Mateychuk, men Nate Danielson var redo på returen, och hans snabba skott gled under armen på den finska burväktaren vid 16:24, vilket gav Kanada en 1–0-ledning.

Innan målet gav Kokko en riktigt stabil insats och blixtrade till med handsken för att rädda Matthew Poitras skott. Däremot var det Mathis Rousseau som skulle stå för matchen mest spektakulära räddning som även kan tänkas vara  en tidig kandidat för turneringens bästa räddning. Hans fallande-i-spagat-och-snabba-handskräddning stoppade ett skott från Lenni Hameenaho och var verkligen någonting att beskåda.

Lagen utbytte mål i den andra perioden efter ett tidigt stolpskott från Kanadas Jordan Dumais. Kanada såg till att göra 2–0 vid 13:41 genom en klapp-klapp sekvens framför mål. Danielson stod för passen och Owen Allard såg till att den hittade hem via stolpen och baksidan av Kokkos ben.

Två minuter senare lyckades finländarna hitta det bakre nätet då de lyckades göra mål under powerplay. Arttu Karkis skott kunde tippas in ovanför handsken på Rousseau via Aleksanteri Kaskimaki, en av fem återvändande spelare från förra årets femteplatstagare, och en av de 16 spelare som har varit del av lagets U18 trupp under 2022 eller 2023.

Kanada kunde dubbla sin ledning vid 6:38 under den tredje perioden efter en videogranskning. Kanadas Macklin Celebrini, den tidiga favoriten till att gå först i nästa års draft, kunde knuffa in pucken i närheten av mållinjen, men då den landade under Kokkos benskydd kunde målet inte godkännas förrän efter en granskning av sekvensen. Kanadensarna kontrollerade resten av matchen och hotet från den första perioden var nu kvävt och under kontroll.

Poitras kunde utöka ledningen och säkra vinsten via ett skott i tom målbur, men den finska kaptenen Jere Lassila kunde utjämna målskillnaden en aning då han petade in en lös puck med enbart 64 sekunder kvar av matchen. Lamoureux kunde sedan lägga till ett ytterligare mål i den tomma målburen med 6.2 sekunder kvar.

NOTERA: Matchens domare representerar både erfarenhet och ungdom. I ena änden fanns Tobias Björk, en svensk veteran som bland annat dömde guldmatchen under OS 2022. Vid sin sida fanns Daniel Eriksson, vars enda andra erfarenhet av att döma på toppnivå var under 2023 WW18, då han dömde bronsmatchen.