USA besegrar de envisa norrmännen
by Lucas AYKROYD|26 DEC 2023
The U.S.'s Gavin Brindley (left, foreground) celebrates with teammates at the bench after scoring in a 4-1 victory over Norway at the 2024 World Juniors.

Nykomlingen Norge överraskade genom att hålla matchen mållös mot amerikanerna fram tills Jimmy Snuggerud blev målskytt halvvägs in i matchen. Målet blev början till USA:s 4–1-seger under den inledande dagen av IIHF:s Juniorvärldsmästerskap 2024 i Göteborg.

Gavin Brindley lyckades också näta då han registrerade två mål under den andra perioden.

Senast norrmännen tävlade i junior-VM var under 2014. Fastän skottstatistiken visade 44–23 till USA, ger denna insats dem en anledning till att förbli optimistiska.

Med huvudtränare David Carle siktar USA mot sitt sjätte JVM-guld. Senaste gången amerikanerna vann turneringen var under 2021, efter att ha vunnit mot värdnationen Kanada med 2–0 i finalen. Under JVM 2023 tog de hem bronsplatsen efter en 8–7-vinst på övertid mot Sverige i Halifax.

Den amerikanske målvakten Trey Augustine hade en mer hektisk dag på jobbet än förväntat och noterades för hela 22 räddningar.

Med åtta återvändande spelare och 10 spelare som valts i förstarundan i NHL, var USA de förhandstippade favoriterna inför denna match. Men att underskatta sina motståndare är farligt på denna nivå.

I den första perioden hade Norge momentum efter att ta spelat av det powerplay som USA fick tidigt i matchen. Nykomlingarna överraskade tränare Dan Carle och hans lag med deras snabbhet och arbetsmoral, och satte press på Augustine precis innan signalen ljöd. Trots att skottstatistiken visade 14–10 till USA:s fördel, så hade amerikanerna svårt att få puckarna på mål.

Den norske målvakten Markus Stenrud lyste i nätet, och förhindrade Frank Nazar från att göra poäng när amerikanen fick en riktigt farlig målchans. Däremot lyckades tränare Christer Nylunds spelare inte utnyttja den tid de hade två man mer på isen, och Augustine såg till att stoppa Michael Brandsegg-Nygard målförsök. Därefter skulle USA få mer flyt.

Snuggerud fick en pass från Seamus Casey och lyckades få den förbi Stensrud vid 9:59. Den 19-årige University of Michigan-spelaren, som var USA:s näst bästa målskytt förra året med 13 poäng, lyckades vrida klubban med precis den stil som behövdes just i stunden.

Fem minuter senare gjorde Brindley 2–0 med ett direktskott i powerplay, assisterad av Gabe Perreault. Vid 16:33, sköt Columbus Blue Jackets prospect ett skott som tog i ribban och in, vilket markerade hans andra mål i Frölundaborg.

I tredje perioden stal Petter Vesterheim pucken från Perreault vid den norska blå linjen och såg till att reducera ställningen till 3–1 vid 4:18.

Norges glädje varade enbart i cirka 25 sekunder, då Isaac Howard tippade in pucken via en passning från Cutter Gauthier för att återställa USA:s tremålsledning. Skotten var till USA:s fördel i den tredje perioden då statistiken visade 18–2.

USA:s rekord genom tiderna mot Norge förbättrades till sju vinster och en förlust (6–5 under en match år 1990). Den senaste gången dessa nationer möttes var 18 år sedan. Amerikanerna åstadkom då en 11–2-vinst under annandag jul i Vancouver. Tiderna har ändrats.

Norges nästa match blir mot Tjeckien på onsdag, medan USA spelar mot Schweiz på torsdag.