Tysklands första vinst över Finland i turneringens historia!
by Lucas AYKROYD|27 DEC 2023
Germany's Veit Oswald (#13) scored twice in a 4-3 upset over Finland at the 2024 IIHF World Junior Championship in Gothenburg, Sweden.
Med sin 4–3-seger över Finland kunde Tyskland skriva historia när de gjorde sin debut i årets juniorvärldsmästerskap. Detta är nämligen den första gången som laget vunnit över Finland i denna turnering.

Den återvändande forwarden Veit Oswald satte tonen med sina två mål och tyska målvakten Philipp Dietl briljerade med sina 40 räddningar.

Finlands tidigare resultat mot Tyskland har visat 25–0, med en målskillnad på 141–31 som sträcker sig tillbaka till junior-VM:s början år 1977 i Tjeckoslovakien. Däremot visade sig denna match att bli allt annat än förväntat.

Finländarna vann skottstatistiken med 43–28, men förblir utan vinst och poäng under sina två inledande matcher i Göteborg. Senaste gången Finland vann turneringen var under JVM 2019 i Vancouver, och har inte varit sedda som förhandsfavoriter till att vinna i år. Hittills har de inte sett särskilt samspelta ut, vilket inkluderar i sin 5–2-förlust mot de regerande mästarna Kanada.

Tysklands bästa placering var den femteplats de knep under junior-VM 1981.

Tyskarna kom ut i stor anda, vilket till del berodde på den assisterande kaptenen Julian Lutz, ett andrarundaval av Arizona Coyotes i NHL:s Draft 2022, som anslutit till USHL:s Green Bay Gamblers denna säsong.

Finland blev tagna på sängen. Tränare Lauri Mikkolas lag tilldelades första periodens två utvisningar och förlorade skottstatistiken med 13–6.

Tyskland snodde åt sig en 1–0-ledning vid 5:58 när Oswald hoppade på en finländsk turnover i den defensiva zonen för att sedan trycka in Eric Hordlers rebound förbi målvakten Niklas Kokko.

Tommi Mannisto kunde kvittera till 1–1 vid 8:11. Farandes genom den neutrala zonen med en assist från Samu Bau, kunde spelaren från Michigan State överlista Dietl i målet.

Finland kom tillbaka in i matchen sent i den första perioden men var lyckligt lottade att ställningen bara var 1–1 efter 20 minuter.

I den andra perioden var Oswald nära att ge Tyskland ledningen igen. Produkten från EHC Munchen kom farandes från den högra sidan och skickade ett sylvasst skott som tog i ramen på målburen.

Lagen utbytte snabba mål medan tempot ökade. Kasper Halttunen gav Finland 2–1 vid 1:27 genom ett skott som Dietl inte kunde stoppa. Skarpskytten från London Knights ledde det finska laget med 10 poäng under IIHF:s U18-VM 2023 i Schweiz.

Bara 45 sekunder senare kunde Niklas Hubner kvittera då han gjorde mål efter en passning från Kevin Bicker. Samu Bau kunde sedan få utdelning på en rebound som studsade igenom den tyska burväktarens benskydd och gav Finland en 3–2-ledning vid 3:05.

Den finska forechecken gjorde det svårt för Tyskland nära matchens mittpunkt, men tyskarna fortsatte att kämpa och Kechter kunde trycka in en puck förbi Kokkos vänstra stolpe för att kvittera till 3–3 vid 13:07.

Vid 14:38 gav Oswald sitt lag ledningen som de skulle behålla matchen ut. Han kom åkande från vänster sida och lyckades klämma in pucken förbi Kokkos arm.

I den tredje perioden krigade tyskarna hårt trots att de förlorade skottstatistiken med 17–5. Dietl stoppade skott från Lenni Hameenaho och Halttunen på nära håll under de 10 sista minuterna av matchen.

När tiden började lida mot sitt slut fick Finland en gyllene chans att kvittera när Lutz skickades iväg till utvisningsbåset för slashing. Laget tog ut målvakten för spel med 6 mot 4, men i slutändan fanns det ingenting Finland kunde göra, och tyskarna firade att de kunde skriva historia.