Finland får sin första vinst
by Lettland väntar spel i måstematch under morgondagen|29 DEC 2023
Jere Lassila opens the scoring off a rebound.
Finland lyckades undvika skammen av att förlora sina tre inledande matcher i turneringen efter att ha vunnit mot Lettland med 4–0 i Scandinavium. Det var Lettlands 50:e match genom tiderna i JVM.

Vinsten ger Finland tre poäng och en plats i kvartsfinalen. De två tidigare matcherna slutade i förluster mot Kanada respektive Tyskland. Lettland, 0–3, måste nu slå Tyskland under morgondagen och hoppas på att tyskarna förlorar mot Kanada under söndagen. Om detta sker kan även Lettland ta sig vidare till slutspel. Vid förlust under morgondagen blir det istället spel i den negativa kvalmatchen.

Finland spelar sin sista gruppspelsmatch på nyårsafton mot rivalen Sverige under söndagskvällen.

Inför matchen hade Lettland fortfarande inte lyckats göra sitt första mål i Göteborg, och sättet som de blev dominerade av finländarna på i den första perioden visade varför. Finland vann puckdueller och kontrollerade spelet innanför Lettlands blålinje.

Trots att matchen blev mållös i över 14 minuter var det bara en tidsfråga till när Finland skulle näta. Den känslan blev till verklighet när Toms Mots fick en dubbel tvåminutersutvisning för hög klubba. Halvvägs genom powerplay misslyckades målvakten Deivs Rolovs, som gjorde sin andra start i turneringen, att få kontroll över ett skott från Kasper Halttunen. Kaptenen Jere Lassila fanns på plats, redo för returen och tryckte in den i mål vid 14:15.

Bara 58 sekunder senare såg Finland till att göra 2–0. Lenni Hameenaho stod för en fin pass över isen som tog sig genom trafiken och hittade till Jesse Pulkkinen klubblad som sedan skickade in pucken i mål.

Rolovs mötte 20 skott i perioden, medan Finlands burväktare Noa Vali, som gjorde sin JVM-debut, fick möta tre stycken rätt så harmlösa skott.

Den andra perioden var fylld med utvisningar, totalt sju stycken, men trots att Lettland spelade bättre defensivt hade laget svårt att generera offensivt. Rolovs var återigen briljant, och gjorde en fantastisk räddning för att stoppa Lassila, men Finland lyckades ändå göra 3–0 vid 8:59 under powerplay. Halttunen fick iväg ett lågt skott som överlistade Deivs femtehål, och lite senare skulle Lettland få sin bästa målchans när Dans Locmelis träffade stolpen under spel i fem-mot-fyra.

Finland utökade sin ledning tidigt i den tredje perioden under ett powerplay när Oiva Keskinen skickade ett välplacerat skott förbi Rolovs huvud. Jani Nyman trodde att han gjort matchens femte mål vid 10:29 efter en fin individuell insats där han nätade på sin egen retur efter att Rolov räddat det första skottet. Men Artis Abols utmanade dombeslutet i en coach’s challenge för målvaktsinterference, och domarna var eniga. Målet blev därmed bortdömt.