Tjeckerna slår schweizarna i kampen om tredjeplatsen
by Lucas AYKROYD|31 DEC 2023
Matyas Sapovaliv (#24, right) celebrates after scoring the first Czech goal in a 4-2 win over Switzerland at the 2024 IIHF World Junior Championship.
Kapten Jiri Kulich stod för tredjeperiodens avgörande mål när Tjeckien besegrade Schweiz med 4–2 i kampen om tredjeplatsen i Grupp B. Schweizarna får därmed nöja sig med en fjärdeplats och väntar möte mot Sverige i kvartsfinalen.

Den 17-årige backen Tomas Galvas dök upp på den högra sidan och skickade en backhandspass till Kulich som smällde in den i mål vid 12:47. Detta markerar hans tredje JVM, och 19-årige Buffalo Sabres prospecten är nu den främsta tjeckiska målskytt genom tiderna (räknat efter den Tjeckoslovakiska eran) med 13 mål, som därmed går om Michael Frolik (12).

Tålamod och kunnighet blev nyckelfaktorer för tränare Patrik Augustas spelare, som lät de schweiziska spelarna kämpa sig tillbaka från ett 2–0-underläge i den andra perioden men vägrade att gripas av panik. Överlag dominerade de matchbilden då tjeckerna begränsade Schweiz chanser och vann skottstatistiken mot sina motståndare med 35–19.

Tjeckerna knep silvret i Halifax 2023, vilket markerar deras första medalj sedan bronset i Grand Forks, North Dakota 2005. Att ta ännu en pallplats i år skulle betyda en ökning i självförtroendet för nationen som arrangerar IIHF:s JVM 2024 i Prag och Ostrava (10 till 26 maj.

Schweiz skulle älska att vinna en kvartsfinal. De har inte åstadkommit den bedriften sedan skrällvinsten mot Sverige med 2–0 i Victoria 2019. Den enda medalj de vunnit i JVM:s historia var brons i Finland 1998.

Den tjeckiske assisterande kaptenen Matyas Sapovaliv inledde målskyttet vid 12:04, när han satte en retur i nät förbi schweiziska målvakten Alessio Beglieri under ett powerplay. Målet markerar hans tredje i turneringen.

Detta är en spännande tid för hela Sapovaliv familjen. Inte bara har Vegas Golden Knights prospecten en chans att vinna medalj igen under sitt tredje JVM, utan hans 17-åriga syster Adela Sapovalivova kommer spela en nyckelroll för Tjeckien under IIHF:s U18-VM på damsidan i Zug, Schweiz (6 till 14 januari).

Tjeckerna vann skottstatistiken 14–5 i den första perioden.

I den andra perioden, med en avvaktande utvisning som väntade Schweiz, kunde tjeckerna utöka till 2–0 med klinisk precision. En klapp-klapp-sekvens avslutades med att Ondrej Becher hittade Robin Sapousek vid målområdet som enkelt kunde peta in pucken vid 10:05.

Trots motvind i matchen skulle Simon Meier reducera ledningen till 2–1 vid 14:26, då han lurade burväktaren Michael Hrabal med skott från snäv vinkel på vänstersidan. Meiers andra mål i turneringen är ett skott som Hrabal nog helst velat ta tillbaka.

Envist såg Schweiz till att kvittera med 57 sekunder kvar i den andra perioden. Gregory Weber fick tag i en puck Hrabal inte kunde kontrollera vid sidan av nätet, åkte runt, och skickade den tvärs över isen till Julien Rod, som inte begick något misstag. Backen Rodwin Dionicio fick assistpoäng på båda målen.

Marcel Jennis lag fick oväntat liv i matchen igen — men det varade inte länge. Detta trots att schweizarna gjorde en fin insats i den tredje perioden.

Efter Kulichs mål gav backen Tomas Hamara Tjeckien en 4–2-ledning vid 15:58. Detta med ett skott från blålinjen som skymdes av trafiken framför nät. När matchen höll på att lida mot sitt slut bytte Jenni ut Beglieri mot en sjätte utespelare. Men trots att Hamara ådrog sig en utvisning i sista minuten som ledde till spel i 6-mot-4, fanns det ingenting Schweiz kunde göra.