Stanley Cup'ens danske forbindelse
by Andrew Podnieks (oversat af OC)|17 MAJ 2018

Københavneren Carl Poul Petersen arbejdede i sit studio i Montreal, hvor han indgraverede navne på Stanley Cup'en.

photo: HOCKEY HALL OF FAME ARCHIVES
share

Det er sandt, at ingen dansker har vundet Stanley Cup'en indtil videre og derfor heller ikke er foreviget blandt navnene på den. Men der er en forbindelse mellem det mest fantastiske trofæ i sport og Danmark.

Det var en københavner, der var med til at pryde formen på Stanley Cup'en.

Som teenager var Carl Poul Petersen i lære som sølvsmed i hjembyen København under guidance af den velrenommerede Georg Jensen. Født i 1895 og gift i 1922 flyttede Carl til Montreal syv år efter vielsen for at fortsætte karrieren i det canadiske land.

Hans første job var som guldsmed ved Henry Birks & Sons, en kendt forretning i Canada i dag. Karrieren blev sat på hold i anden verdenskrig – som så meget andet – men i 1944 havde han fået købt et hjem og lavet et studio i kælderen.

Carl arbejdede sammen med sine sønner, Arno, Ole og John Paul for at opbygge en veldrevet forretning. Inden de kunne se sig om, var C.P. Petersen & Sons en vigtig del af Montreals kreative og æstetiske miljø.

De var kendt for at lave både fine smykker men også genskabe smadrede dele af forskellig art.

Petersens største gennembrud kom, da han blev opdaget af Saidye Bronfman. Kone til Seagrams milliardær-baron, Samuel. Hun bestilte Petersen til at lave originale stykker, som hun kunne bruge derhjemme eller give som gaver.

På kun et par år var Petersen chef for godt 20 medarbejdere og importerede ca. fire ton sølv om året. Han lavede alt fra smykker til sølvtøj og dekorative objekter.

Og det var sådan Petersen startede sin forbindelse til den famøse Stanley Cup. NHL havde deres kontorer i Montreal dengang. De hyrede ham til at reparere Cup'en, og i 1948 kom der et endnu mere interessant projekt hans vej.

Som alle ved, får dem, der har vundet Stanley Cup'en, deres navn indgraveret på den. I de tidlige år blev der under basen af selve Cup'en sat en ring rundt om i samme størrelse år efter år. Hvert år et nyt hold, hvert år en ny ring med nye navne.

I slutningen af 1940erne var det et langt og uhåndterbart trofæ. Og ligaen indså, at det ikke kunne gå længere. På denne tid var trofæet nærmest grim.

Ligaen spurgte derfor Petersen, om han kunne genskabe trofæet på en mere praktisk måde. Petersen gjorde den bredere, i stedet for den smalle form, den havde. Der var dog stadig udfordringer med designet.

I 1957 kom ligaen igen til Petersen. Der skulle ud fra de ringe, som Petersen havde gjort bredere, nu udtænkes en bedre plan for resten. Nu skulle den ikke genskabes ud fra brugt materiale, men i stedet nyskabes med helt nye sølvstykker.

Cup'en Petersen skabte i 1957 er stadigvæk den, der bliver brugt i dag. Carl, og senere sønnen Arno, indgraverede de vindende navne hver sommer, indtil Carl døde i 1977. Indgraveringerne blev derefter overtaget af Doug Boffey, hvis far havde gjort det før Carl. Boffey gav senere gerningen videre til en af sine medarbejdere, Louise St. Jaques, som har gjort det lige siden.

Selvom vi faktisk har brugt ordet ”indgravering” om det, der bliver gjort, når navnene skal sidde fast i sølv. Så er det faktisk en stempel, der bliver foretaget. Hvert bogstav for sig på forenden af en skruetrækker-lingende tingest, der bliver slået på af en lille hammer.

Nu sagde vi også i starten, at der ikke er dansk navn på Stanley Cup'en. Det passer ikke. Carl Poul Petersen står på den sorte side i bunden af trofæet.