USA jyräsi Unkarin
Kirjoittaja: Andy Potts|14 TOUKO 2023
USA:n kapteeni Nick Bonino (#13) tekee ensimmäisen maalinsa USA:n voittaessa Unkarin Jääkiekon MM-kisoissa Tampereella.
share
USA jatkaa puhtaalla pelillä Tampereella voitettuaan Unkarin 7-1. Amerikkalaiset eivät kuitenkaan murskanneet ennakolta heikompaa vastustajaa heti ottelun alussa vaan joutuivat yhden maalin takaa-ajoasemaan Kevin Constantinen joukkueen pirteän alun ansiosta.

Hetken näytti siltä, että ottelussa voisi nähdä sensaatiomaisen tuloksen. Unkarin joukkueen nykykunto ja kiekkohistoria eivät antaneet sille paljon toivoa USA:ta vastaan, mutta siitä huolimatta neljän minuutin pelin jälkeen Unkari johti sunnuntain avauspeliä Tampereella 1-0.

”He pääsivät yllättämään meidät ottelun ensimmäisten 5-10 minuutin aikana,” sanoi USA:n Alex Tuch. ”Meillä ei ole varaa tällaiseen ailahtelevaan esitykseen ottelun alussa mitään muuta joukkuetta vastaan tässä turnauksessa, sillä mitä tahansa voisi tapahtua. Mutta kun pääsimme takaisin omalle tasollemme, saimme vakuuttavan voiton.”

Ottelun avausmaali syntyi sen jälkeen kun István Bartalis oli päässyt läpiajoon ja laukonut niukasti ohi. USA:n puolustus epäonnistui purkamaan tilanteen ja Bence Szabó syötti kiekon István Sofronille, joka oli aivan yksin takatolpalla. Sofron teki turnauksen toisen maalinsa. Unkarin fanit juhlivat, kun amerikkalaiset saivat sunnuntain shokkiherätyksen.

”István on nyt iskussa,” sanoi kapteeni Gergő Nagy joukkueensa maalintekijästä. ”Toivottavasti hän jatkaa tällaisia esityksiä koko turnauksen ajan. Hänen ja Bence Szabón välillä on toimiva kemia. He ovat tehneet turnauksen molemmat maalit. Heidän yhteistyönsä toimii ja toivottavasti he tekevät vielä muutaman maalin tiistaina.”

Johtomaali ennakkosuosikkia vastaan on iso asia, mutta seuraavaksi Unkarin täytyi puolustaa johtoaan. Valitettavasti Unkarin puolustus tarjosi amerikkalaisille tasoituspaikan jo pari minuuttia myöhemmin. János Hári yritti pelata kiekon pois oman puolustusalueen kulmasta, mutta antoi lahjasyötön Rocco Grimaldille maalin eteen. Milán Horváth heittäytyi kiekon eteen, mutta rebound-kiekko meni takaisin Grimaldille. Hän syötti Alex Tuchille, joka tasoitti tilanteeksi 1-1.

Unkari jatkoi tilanteiden luomista tasaväkisesti. Maalivahti Cal Petersen joutui venymään refleksitorjuntaan, kun Bartalisin veto tuli maskin takaa.

Toisessa päässä Grimaldi oli alati vaarallinen. Erän lopulla hän säntäsi purkukiekon perään, ohitti kaksi puolustajaa ja pääsi maaliviivalle asti. Grimaldin syöttö taakse tarjosi Nick Boninolle täydellisen paikan maalintekoon ja USA pääsi erätauolle 2-1 johdossa.

Kehnon ensimmäisen erän jälkeen amerikkalaiset pyrkivät ratkaisemaan ottelun mahdollisimman pian toisessa erässä. Matt Coronato pääsi ensin läpiajoon ja Carter Mazur laukoi paluukiekon tolppaan. Ottelun ensimmäisellä ylivoimalla Bonino teki toisen maalinsa. Maali oli kaukana kauniisti viimeistellystä ensimmäisestä maalista: Connor Garland syötti kapteenille, joka kääntyi laukomaan mutta kiekko liukui unkarilaisen luistimesta maaliin.

”Meidän pelimme parani koko ajan,” Bonino sanoi. ”Unkari pelasi todella hyvin ja ottelun alku ei ollut sitä mitä halusimme. Mutta mielestäni me vastasimme hyvin heidän esitykseensä. Pelin edetessä me aloimme liikkua enemmän ja menimme maalin eteen. Sitä kautta saimme palkintomme.”

Unkari hyökkäsi harvakseltaan, mutta yritteliäs Bartalis onnistui melkein tekemään alivoimamaalin toisen erän puolivälissä. Jäähyn jälkeen unkarilaiset saivat tasakentällisin kylmän suihkun, kun Cutter Gauthier säntäsi Coronaton syötön perään ja teki toisen maalinsa Horváthin jalkojen välistä. Amerikkalainen yliopistopelaaja osoitti jälleen olevansa USA:n joukkueen valitsijoiden luottamuksen arvoinen.

”Kiekko on pomppinut minulle viime päivinä suotuisasti muutaman kerran,” Gauthier kommentoi tehopisteitään. ”Olemme tehneet töitä sen eteen ja aion jatkaa samaan malliin.”

Kolmannen erän alussa Connor Mackey ja Grimaldi lisäsivät USA:n johtoa. Grimaldi johtaa joukkueensa pistepörssiä maalilla ja kolmella syöttöpisteellä kahden pelin jälkeen.

”Täällä pelataan maailman parhaita joukkueita vastaan, eikö niin? Eli he pelaavat korkeammalla tasolla,” pohdiskeli Nagy. ”Nyt aiomme unohtaa tämän pelin ja alkaa keskittyä tiistain otteluun, joka tulee olemaan tärkeä meille. Meidän täytyy ottaa opiksemme asioista, joissa epäonnistuimme.”

Toinen amerikkalaisnuorukainen teki ottelun viimeisen maalin. Luke Tuch, jonka vanhempi veli Alex teki tasoitusmaalin, juhlisti 7-1 maalilla MM-debyyttiään.