USA voittaa jälleen
Kirjoittaja: Andy Potts|17 TOUKO 2023
Team USA's Drew O'Connor keeps the puck away from Austria's Peter Schneider during the teams' 2023 World Championship game in Tampere, Finland.
Yhdysvallat jatkoivat voittoisaa alkuaan 2023 Jääkiekon MM-kisoissa. Lukemiin 4–1 päättyneessä ottelussa Itävaltaa vastaan David Quinnin joukkue venytti voittoputkeaan jo neljänteen perättäiseen otteluun. Rocco Grimaldi, Carter Mazur ja Lane Hutson tekivät ensimmäiset kolme maalia, ennen kuin Nick Perbix laukoi vielä tyhjään verkkoon.

Vaikka Yhdysvallat on Suomessa toistaiseksi voittamaton, sillä ei ole ollut taipumusta salamahyökkäyksiin heti kiekon pudotessa jäähän. Tänään jatkettiin samalla tyylillä, kun ensimmäinen erä jäi maalittomaksi, ja maalintekopaikat USA:lle vähäisiksi. Huolimatta siitä, että Yhdysvallat pääsivät erän aikana kaksi kertaa ylivoimalle, Bernhard Starkbaumilla ei ollut Itävallan maalilla paljonkaan töitä sen jälkeen, kun hän aikaisessa vaiheessa nappasi T.J. Tynanin laukauksen hanskaansa.

Toisessa päädyssä Thomas Raffl sai Itävallan parhaan tilaisuuden puolessa välissä ensimmäistä erää. Hän pääsi kiekon kanssa karkuun vasenta laitaa, mutta ei saanut ohjattua rannelaukaustaan maaliin.

Ottelun avausmaali tehtiin 27. minuutilla. Connor Mackey lähetti kiekon nurkkaan Nick Boninolle, joka kiersi ensin maalin takaa laukoakseen sitten suoraan verkon eteen. Grimaldi käytti hyväkseen puutteellisen puolustuksen ja laukoi kiekon Starkbaumin selän taakse. Kyseessä on ensimmäinen kerta tässä turnauksessa, kun USA tekee ottelun avausmaalin.

Itävalta pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle minuutilla 37, ja käänsi tilanteen tasoitusmaaliksi. Kyseessä oli samanlainen kuvio kuin eilisen ylivoimassa Tanskaa vastaan; Peter Schneider syötti jään yli Rafflille, joka sai tällä kertaa napattua kiekon mailaansa luistimensa sijaan, ja tasoitti tilanteen 1-1.

”Onnistuimme hyvin pysyttelemään mukana pelissä,” arvioi Itävallan Dominique Heinrich. ”Saimme tehtyä 1-1 tasoitusmaalin, ja se antoi meille hieman toivoa. Loppujen lopuksi annoimme hiukan turhan helposti maaleja. Sama kävi meille myös pelissä Tanskaa vastaan. Mutta uskon, että kokonaisuudessaan tämän päivän peli antoi meille paljon positiviista.”

Amerikkalaisten yliopisto-osasto kuitenkin vastasi tähän heti. Red Wings -prospekti Carter Mazur, joka vietti suuren osan viime kautta Denverin yliopistossa, keräsi Tynanin syötön jään laidalta, ja teki maalin rannelaukauksella maalivahdin kilven puolelta.

Itävallalla oli loistava tilaisuus uuteen tasoitukseen ennen erätaukoa, mutta Cal Petersen sai mailansa Schneiderin vaarallisen syötön eteen Yhdysvaltain maalin edessä ennen Dominic Zwergeriä.

Tämä jäi Itävallan viimeiseksi mahdollisuudeksi pelastaa tilanne. Kolmannen erän alussa USA kasvatti johtoaan Hutsonin tehdessä maalin. Nuori pakki otti kiekon haltuunsa syvällä omalla alueella ja eteni sen kanssa pysähtymättä. Itävallan puolustus tuli yllätetyksi, ja päästyään sen ohi Hutson sai venytettyä mailansa ja tökättyä maalin Starkbaumin jalkojen välistä.

”Se oli aika spesiaalia, rehellisesti sanoen, ja näytti aika helpolta!”, totesi vaikuttunut Alex Tuch. ”Kun hän ottaa kypäränsä pois ja hädin tuskin hikoilee, voi nähdä miten hyvässä kunnossa nämä nuoret nykyään ovat, ja miten valmiita he ovat pelaamaan ammattilaistason jääkiekkoa. Hän dominoi yliopistotasolla, ja tulee dominoimaan siellä jälleen ensi vuonna. Tulee olemaan todella jännittävää nähdä, mitä hän tekee NHL:ssä.”

Tätä seurasi maalintekopaikkojen vyöry kummassakin päädyssä. Petersen blokkasi Schneiderin, jonka jälkeen Zwergerin laukaus osui tolppaan. Tämän jälkeen peli siirtyi jään toiseen päähän, jossa Starkbaum torjui Conor Garlandin yrityksen suojuksillaan, ja sen jälkeen Michael Eyssimontin laukauksen hanskallaan.

Tämän jälkeen Itävalta sai rangaistuslaukauksen Mazurin kampattua Wolfia tämän rynnätessä kohti Peterseniä. Zwerger tuli laukomaan, mutta osui suoraan maalivahdin vyötäröön. Roger Bader pelasi uhkapeliä ja kutsui Starkbaumin pois maalilta, kun peliaikaa oli jäljellä 2:45. Hänen joukkueensa kuitenkin menetti kiekon hallinnan, ja Perbix pääsi viimeistelemään mukavan voiton.