Gauthier katkaisi tanskalaisten vastarinnan
Kirjoittaja: Andy Potts|20 TOUKO 2023
USA vei voiton Tanskasta lukemin 3-0.
Cutter Gauthier nousi ratkaisijaksi, kun Yhdysvallat ylsi turnauksen viidenteen voittoonsa. 19-vuotiaan hyökkääjän laukaus selvitti vihdoin tiensä tanskalaisen George Sorensenin maaliin, katkaisten 0-0 tasatilanteen 50 minuutin pelin jälkeen.

Alex Tuch ja Rocco Grimaldi tekivät seuraavat maalit vain sinetöidäkseen 3-0 tuomion. Casey DeSmith taas torjui 22 kertaa saadakseen Yhdysvalloille ensimmäisen pelikiellon. Tanskan päässä Sorensen tuli peliin ensimmäisen erätauon jälkeen ja esiintyi rohkeasti ensimmäisessä MM-näytöksessään sitten vuoden 2017. Amerikkalaiset olivat kuitenkin loppuvaiheessa etulyöntiasemassa ja pystyivät säilyttämään virheettömän ennätyksensä vuoden 2023 turnauksessa.

”He eivät antaneet meille paljoa, ja meidän piti tehdä töitä maalipaikkojen eteen”, sanoi Yhdysvaltojen Drew O’Connor. ”Me pysyimme siinä, emmekä painikoineet tai yrittäneet liikaa.”
Tanskalle häviö oli toinen, sen joukkueen avattua turnauksen kolmella voitolla. Nick Olesenin mielestä Tanskan esitys olisi ansainnut enemmän.

”Mielestäni pelasimme hyvin, mutta he tekivät ylivoimamaalin, emmekä me enää pääseet takaisin”, hän sanoi. ”Tämä on kova tappio.”

Avauserässä Yhdysvaltojen joukkue tavastaan aloittaa pelinsä hitaasti. Neljässä ensimmäisessä pelissä vain kaksi amerikkalaisten 18:ta maalista ovat tulleet ensimmäisessä erässä, eivätkä he tänäänkään pystyneet lisäämään määrää.

Lähimpänä oli Michael Eyssimont laukauksellaan maalitolppaan. Tanska tarjosi vähemmän hyökkäyspeliä, mutta Frederik Storm oli lähellä tehdä ottelun avausmaalin raivattuaan tiensä muutaman puolustajan läpi ja testattuaan DeSmithiä Yhdysvaltain maalilla.

Dichow törmäsi Patrick Brownin kanssa ensimmäisen erän loppuvaiheessa, eikä enää palannut jäälle erätauon jälkeen. Tämän takia Sorensen, 28, pääsi pelaamaan ensimmäistä MM-otteluaan kuuteen vuoteen.
Sorensenilla oli kiireinen paluu IIHF:n peliin. Välillä keskialue muuttui henkilökohtaiseksi kaksintaisteluksi hänen ja Gauthierin välillä. Nuori amerikkailainen hyökkääjä oli aktiivinen hyökkäyspäässä. Hän loi hyvän tilanteen T. J. Tynanille, joka tulitti ohi avoimesta maalista.

Toisessa päässä Tanska tuskaili saadakseen pelinsä käyntiin. Yhdysvaltain puolustus teki kuitenkin jälleen oudon virheen, ja Tanskan nuorin pelaaja Oscar Moelgaard pääsi läpiajoon. DeSmith kuitenkin esti HV71-pelaajaa saamasta täysosumaa.

Aiemmin turnauksessa Tanska on nojannut vahvasti ylivoimapeliinsä. Yhdysvallat pysytteli poissa rangaistusaitiosta 40 minuutin ajan. Kolmannen erän alussa Connor Mackey ja Eyssimont istuivat kuitenkin jäähyllä, ja Tanska pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimaa. Tanska paineisti hyvin, mutta DeSmith kesti maalillaan.

Yhdysvallat sai harjoitella erikoistilanteiden pelaamista kentän molemmissa päissä. Yhdysvaltojen selvittämää rangaistusta seurasi tanskalaisen Morten Poulsenin kiinnipitämisestä aiheutunut kaksiminuuttinen. Tanskalaiset olivat turhautuneita tuomarin päätöksestä, eikä heidän vihansa hellittänyt, kun Gauthier lopulta sai tehtyä ottelun ensimmäisen maalin. Boston Collegen tähti iski turnauksen kolmannen osumansa Tuchin ja Tynanin syötöistä.

”Se tuntui mahtavalta”, Gauthier sanoi. ”Luulen, että se näkyi tuuletuksessa. Oli kiva saada kiekko sisään niin monen laukauksen jälkeen. En tiedä montako hän torjui, mutta oli mukavaa tehdä maali ja auttaa joukkuettani voittamaan.”.

Päätös saatiin kolmannessa erässä neljän minuutin pelin jälkeen, kun Tuch teki Yhdysvaltojen toisen maalin. Keskialueen läpi vauhdikkaasti liikkuva amerikkaisten hyökkäys oli liikaa väsyneelle vastustajalle. Rocco Grimaldi pudotti kiekon ja Tuch viimeisteli sinetöiden amerikkalaisten voiton. Grimaldi ampui 3-0 lukemat tyhjään maaliin ja kiillotti ottelun lopputuloksen.