Kolmas peräkkäinen voitto Suomelle
Kirjoittaja: Lucas AYKROYD|20 TOUKO 2023
Antti Suomela (#74) juhlii joukkuetovereidensa kanssa ensimmäisen erän maaliaan. Isäntämaa Suomi voitti Itävallan 3-1 2023 Jääkiekon MM-kisoissa.
Esitys ei ollut täydellinen, mutta sillä saatiin 3 pistettä. Kasperi Kapasen, Antti Suomelan ja Ahti Oksasen maaleilla isäntämaa Suomi otti 3-1 voiton altavastaaja Itävallasta. Voitto oli kolmas peräkkäinen.

Tämänkään ottelun lopputuloksesta ei kannata vetää suuria johtopäätöksiä. Puolustava maailmanmestari aloitti ottelun hitaasti kuten sillä on ollut näissä kisoissa tapana. Suomi on tehnyt otteluiden ensimmäisissä erissä korkeintaan yhden maalin. Mutta joukkue on sentään siirtynyt A-lohkossa voittojen tielle USA- ja Ruotsi-tappioiden jälkeen.

”Itse asiassa Itävalta pelasi hyvin,” sanoi Suomen Kaapo Kakko. ”He taistelivat kovasti ja puolustivat hyvin. Meillä oli muutamia tilanteita, mutta heidän maalivahtinsa pelasi myös hyvin. Tämä ei ollut mitenkään helppo voitto meille.”

Suomi johti toisen erän jälkeen Tampereen Nokia Arenassa 2-1, aivan kuten eilisessä Unkari-pelissäkin. Tällä kertaa viimeisessä erässä ei nähty maali-iloittelua.

Hannes Björninen, joka teki viime vuoden olympialaisten kultamitalin ratkaisseen maalin, teki optimistisen huomion: ”Meillä on nyt enemmän itseluottamusta. Tuntuu hyvältä pelata kotiyleisön edessä.”

Valmentaja Jukka Jalosen kakkoskenttä (keskushyökkääjä Suomelan laidoilla Kapanen ja Kaapo Kakko) oli kaikenkaikkiaan tehokkain. Varakapteeni Olli Määttä syötti kaksi maalia. Unkari-peliin verrattuna Suomen joukkueen ainoa muutos kenttäpelaajien kokoonpanoon oli Oksasen paluu Waltteri Merelän tilalle.
Maalissa Emil Larmi aloitti neljännen pelinsä. Suomi voitti laukaukset 39-18.

Itävallan maalivahti David Madlener pelasi uransa kolmannen MM-kisaottelun. Edellisen kerran 31-vuotias maalivahti oli torjunut kiekkoja kahdessa ottelussa vuoden 2018 Tanskan MM-kisoissa. Itävalta pelasi toistaiseksi parhaan ottelunsa ja Madlener valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Itävallan kokoonpanoon oli tehty merkittäviä muutoksia. Kapteeni Thomas Raffl – joka johtaa joukkueen sisäistä maalipörssiä kolmella maalillaan – ja puolustaja Philipp Wimmer olivat lepovuorossa. Manuel Ganahl toimi kapteenina. Puolustaja David Reinbacher, 18-vuotias tuleva NHL-varausehdokas, palasi kokoonpanoon huilattuaan kolme ottelua loukkaantumisensa jälkeen.

Kapanen aloitti Suomen maalijuhlat jo ajassa 1.19. Hän sai Kakolta rystysyötön siniviivalle ja laukoi kiekon maaliin Madlenerin hanskan yli.

”Sain kiekon laidassa,” Kakko sanoi. ”Näin Kapasen viilettävän keskellä ja yritin vain heittää kiekon sinnepäin. Nätti maali!”

Itävalta vastasi ajassa 4.55 kun Suomi menetti kiekon puolueettomalla alueella ja Dominic Zwerger yllätti Larmin korkealla lämärillä ruuhkan takaa.

Alle kolme minuutia myöhemmin Suomela onnistui ohjaamaan Määtän syötön Madlenerin jalkojen välistä ja Suomi pääsi taas johtoon. Itävallan maalivahti torjui Mikko Lehtosen laukauksen, kun ensimmäistä erää oli jäljellä alle kaksi minuuttia.

Jalonen sai suuret suosionosoitukset, kun kuulutus kertoi, että hänet oli nimitetty Jyväskylän Yliopiston kunniatohtoriksi. Mutta hänen valmennettavansa eivät onnistuneet kouluttamaan Itävaltaa vaan toinen erä jäi maalittomaksi. Itse asiassa Itävalta voitti laukaukset maalia kohti 7-6.

”He puolustivat hyvin,” sanoi Määttä. ”Näkee, että he ovat pelanneet yhdessä myös kauden aikana. Heillä on tiivis paketti, joten heille on vaikea tehdä maaleja. Meidän täytyy laukoa enemmän ja pelata suoraviivaisemmin eikä yrittää luoda kauniita kuvioita.”

Kolmannessa erässä Suomi kasvatti intensiteettiään, mutta ei pystynyt yllättämään Madleneria ennenkuin Oksanen veti rannelaukauksen lähietäisyydeltä Madlenerin olkapään yli maaliin. Ottelua oli tuolloin jäljellä 1.52. Itävallan valmentaja Roger Bader haastoi maalin, mutta videotarkistus vahvisti, että tilanne ei ollut paitsio.

Itävallalla on kerättynä vasta yksi piste ja he suuntaavat katseensa jo viimeiseen alkusarjan otteluunsa, jossa he kohtaavat Unkarin, joka on heitä pisteen edellä. Mikäli Unkari häviää sunnuntaina Saksalle, on Itävallan ja Unkarin keskinäisestä ottelusta luvassa kiihkeä selviytymistaistelu.

Itävallan Marco Rossi kommentoi joukkueensa hyvää esitystä Suomea vastaan: ”Rehellisesti sanottuna emme odottaneet noin tiukkaa ottelua, mutta meille oli todella tärkeää saada hyvä peli alle ennen tärkeää Unkari-peliä. Toki on pettymys, kun emme voittaneet, mutta nyt meidän täytyy valmistautua Unkarin kohtaamiseen maanantaina.”

Itävalta ei ole koskaan voittanut Suomea MM-kisoissa tai olympialaisissa. Suomi voitti maiden ensimmäisen kohtaamisen 9-2 vuoden 1957 MM-kisoissa Moskovassa. Parhaimmillaan Itävalta on yltänyt 3-3 tasapeliin vuoden 2000 MM-kisoissa Pietarissa.