USA A-lohkon voittoon
Kirjoittaja: Lucas AYKROYD|23 TOUKO 2023
USA juhlii kapteeni Nick Boninon ensimmäisen erän maalia. USA voitti ottelun lopulta jatkoajalla maalein 4-3.
Jäähyjen täytteisessä erikoisjoukkueiden taistelussa Dylan Sambergin jatkoaikamaali ajalla 1:37 toi Yhdysvalloille 4–3 voiton Ruotsista, ja samalla lohkovoiton ja parhaan mahdollisen tilanteen torstain puolivälieriin.

Samberg vastaanotti Cartur Mazurin keskialueen syötön, ja löi sen maaliin pitäen amerikkalaiset voittamattomina 20 pisteellä.

USA johti 3–1 myöhään kolmanteen erään, mutta Ruotsi teki kaksi maalia alle kolmessa minuutissa, ja peli venyi jatkoajalle.

Tämä oli turnauksen ensimmäinen häviö Sam Hallamin joukkueelle, jolle kertyi alkulohkosta 18 pistettä, mukaan luettuna 2–1 jatkoaikavoitto isäntämaa Suomesta.

Leo Carlsson teki kaksi Ruotsin maaleista varsinaisella peliajalla. 18-vuotiaasta Carlssonista tuli aiemmin kaikkien aikojen nuorin Ruotsin maalintekijä MM-kisoissa, kun Ruotsi voitti Itävallan 5–0. Puolustaja Henrik Tömmernes sai kaksi syöttöä ottelusta, ja johtaa turnausta kaiken kaikkiaan 10 syötöllä.

”USA on erilainen, kuin mihin olemme tottuneet, vaikka jotkut meikäläisistäkin pelaavat NHLssä”, Carlsson sanoi. ”Pelissä oli nopea tahti.”

Yhdysvallat, ihme kyllä, ei ole voittanut maailmanmestaruutta sitten vuoden 1933. He koittavat saada tähän muutoksen suunnatessaan puolivälieriin uuden päävalmentajansa David Quinnin ohjauksessa.
”Meillä on hyvä tunne pelistämme,” sanoi USA:n Conor Garland. ”Olemme keskittyneitä, ja olemme innoissamme. Tiedämme mitä on pelissä, ja olemme antaneet itsellemme hyvän mahdollisuuden saavuttaa tavoitteemme.”

Ruotsilla taas on tähtäimessä ensimmäinen MM-kulta sitten vuosien 2017 ja 2018 perättäisten voittojen.

USA laukoi Ruotsia enemmän, luvuin 43–26, ja maalivahti Casey DeSmith voitti kaksintaistelunsa Ruotsin veteraanivahti Lars Johanssonia vastaan. Amerikkalaiset keräsivät 33 jäähyminuuttia Ruotsin 14:ää vastaan, molemmat joukkueet tulevat tarvitsemaan parempaa kuria pudotuspeleissä.

Ruotsalaiset saivat huippumahdollisuuden ensimmäisellä ylivoimalla, mutta sillä oli korkea hinta. Michael Eyssimont törmäsi Tre Kronorin alueella puolustusalueella pakki Rasmus Sandiniin, joka lyyhistyi jäähän. Sandin autettiin jäältä pukuhuoneeseen, eikä hän palannut enää otteluun.

Eyssimontille määrättiin viisiminuuttinen ja ottelurangaistus polvitaklauksesta. Ruotsi pääsi kahden miehen ylivoimalle, kun Samberg sai jäähyn pelin viivyttämisestä kipattuaan kiekon laidan yli.
Carlsson sai tehtyä ensimmäisen osuman suoraan aloituksesta ajalla 9:10, laukomalla Henrik Tömmernesin hienosta syötöstä.

Erän keskivaiheella amerikkalaiset saivat nauttia omasta viidellä kolmea vastaan -tilanteestaan hetken, mutta Johansson piti pintansa Cutter Gauthierin lukuisia hyökkäyksiä vastaan. Gauthier johtaa turnauksen laukaustilastoja.

Yhdysvallat tasoitti viimein ajalla 16:49 jälleen ylivoimalla. Kapteeni Nick Bonino hyödynsi Gauthierin ovelaa syöttöä sivulaudoista.

Yhdysvallat laukoi Ruotsia enemmän kakkoserässä, 14–9. Joukkueilla oli hyviä paikkoja, ja T.J. Tynan ja Lucas Raymond olivat molemmat lähellä onnistumista.

Ajalla 13:24 Conor Garland vei USA:n 2–1 johtoon ylivoimalla, takaisin kimmonneella kiekolla Johanssonin torjuttua Carter Mazurin aiemman yrityksen. Tämä oli Garlandin toinen maali Tampereella. Näppärä apukapteeni oli vuoden 2021 Jääkiekon MM-kisojen All Star Riiassa. USA voitti tuossa turnauksessa pronssia.

Kun erää oli jäljellä alle kolme minuuttia, kahta Ruotsin pelaajaa ahdistettiin USA:n vyöhykkeellä samassa tilanteessa. Andre Petersson konkkasi pois törmättyään Patrick Brownin kanssa, mutta ainoastaan Lane Hutsonille määrättiin jäähy, hänen osuttuansa mailallaan Carlssoniin.

Ruotsi ei kuitenkaan päässyt hyödyntämään tilannetta. Kun Hutson tuli takaisin jäähyaitiosta, hän vei kiekon Timothy Liljegreniltä USA:n siniviivalla, ja karkasi sinkauttamaan 3-1 maalin ajalla 19:30.
”Hieno maali, hän tuli jäähyaitiosta vauhdilla ja laukoi nopeasti,” Garland sanoi. ”Hän on ollut loistava pelaaja meille heti ensimmäisestä päivästä alkaen.”

Ajalla 2:29 kolmannessa erässä näytti hetken siltä, että Matt Coronato olisi vienyt USA:n kolmen maalin johtoon kimmokekiekosta, mutta Hallam haastoi tilanteen paitsioksi. Videoarviointi vahvisti tämän ja maali hylättiin.

Ruotsi taisteli tiensä takaisin, tehden pelistä jännittävän. Kun jäljellä oli 14:51, Carlsson lyhensi eron lukuihin 3–2 rannelaukauksella, joka putosi maaliin osuttuaan Yhdysvaltain apukapteenin Alex Tuchin mailaan. Ajalla 17:29 Liljegren luisteli verkolle ja sai tehtyä tasoitusmaalin DeSmithin ohi Tömmernesin laukauksesta.
”Toisessa maalissa oli hiukan onnea mukana, mutta pelaaminen tuntui hyvältä tänään,” Carlsson sanoi.

Garland osui Raymondiin korkealla mailalla juuri ennen varsinaisen peliajan päättymistä, ja Ruotsi piti kiekon hallussaan rangaistusta odottaessa, voidakseen maksimoida 4–3 ylivoimansa jatkoajalla. Tilanne meni kuitenkin videoarviointiin, eikä rangaistusta lopulta määrätty. Lopullisen päätöksen mukaan Garlandin mailankäyttö oli sääntöjen mukaista.

Ruotsin Fabian Zetterlund oli poissa toisesta perättäisestä pelistä sairauden takia ja Alexander Nylander otti jälleen hänen paikkansa kolmosketjussa.