USA:n joukkue jatkaa, Tshekki kotiin
Kirjoittaja: Lucas AYKROYD|25 TOUKO 2023
USA:n joukkue juhlii Matt Coronaton ensimmäisen maalin jälkeen ottelussa joka päättyi 3-0 USA:n voittoon Tshekistä miesten jääkiekon 2023 maailmanmestaruuskisoissa Tampereella.
USA:n faneille ottelu oli kaunista katseltavaa. USA voitti Tshekin 3-0 Matt Coronaton, Nick Perbixin, ja Cutter Gauthierin maaleilla turnauksen ensimmäisessä puolivälieräottelussa Tampereella.

Amerikkalaiset, jotka ovat voittaneet neljä pronssia (2013, 2015, 2018, 2021), ovat kahden ottelun päässä ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruuskullasta sitten vuoden 1933.

”Me olemme luottavaisin mielin, mutta samalla tiedämme miten vaikeaa tämä turnaus on voittaa”, sanoi Yhdysvaltojen kapteeni Nick Bonino. ”Kenet tahansa saamme vastaan, on se kova joukkue. Keskitymme omaan peliimme, seuraamme heitä, mutta jatkamme pelaamalla omaa peliämme kuten tähänkin asti.”

Tshekkiläiset eivät oikein missään vaiheessa ottelua päässeet Yhdysvaltojen joukkueen, keski-ikä 25 vuotta, niskan päälle. Kun 19-vuotias Gauthier kolmannessa erässä laukoi turnauksen seitsemännen maalinsa, oli se kirsikka kakun päälle.

Tshekki, jonka pitkä kuiva kausi viime vuonna päättyi pronssiin Kari Jalosen valmennuksessa täällä Tampereella, joutuu lähtemään kotiin tyhjin käsin.

”Meillä oli vaikeuksia pitää kiekkoa ja voittaa taisteluita”, sanoi puolustaja Michael Kempny.” USA oli nopeampi ja he voittivat meidät. Onneksi olkoon USA.”

Laukaukset maaliin jäivät jälleen kerran vaisuiksi kuten aiemmin 1-3 häviössä Kanadaa vastaan. Tshekin laukaukset Yhdysvaltojen maalia kohti olivat 34-15.

Yhdysvaltojen maalivahti Casey DeSmith näytti itsevarmalta voittaessaan Tshekin maalivahdin Karel Vejmelkan torjunnoillaan.

”Mielestäni pelaamme todella hyvää kiekkoa”, sanoi DeSmith. Kaikki pelaavat yhteen. Olemme vahvoja ja nopeita. Ja se on tuonut meidät tänne saakka.

Yhdysvaltojen joukkue otti kahdeksannen voittonsa tässä turnauksessa. Tällaista ei kukaan ennalta osannut aavistaa.

Kysymys kuuluikin, turhautuiko Tshekki turnauksessa jo 34 maalia leiponeen joukkueen hyökkäyksiin. Tämä voi olla, sillä ensimmäisen erän jälkeen laukaukset maalia kohti olivat USA:n hyväksi 11-2.
Coronato avasi maalihanat USA:lle ajassa 12.04, tehdessään turnauksen toisen maalinsa. Hän laukoi kiekon maaliin sen kimmotessa Tshekin Michal Jordanin luistimesta.

Toisessa erässä Tshekki oli selkeästi terästäytyneempi mutta tilaisuuksista huolimatta maaleja ei syntynyt.  Ajassa 8:53 Perbix ohitti Tshekin maalivahdin ja vei USA:n jo 2-0 johtoon.

Kolmannen erän alussa Tshekin kapteeni Roman Cervenka pääsi luistelemaan USA:n puolustuksen läpi ja sai yhden ottelun harvoista mahdollisuuksista laukoa maali, mutta DeSmithin hanska ei antanut armoa.

Ajassa 9.57 Gauthier laukoi 3-0 maalin, Vejmelkan ja Tshekin ollessa täysin aseeton.

”Me tiedämme pelimme”, sanoi Henry Thrun. Kun annamme parastamme, olemme itsevarma joukkue, ja uskomme ett voimme voittaa kenet vain.”

USA:n Michael Eyssimont istui ottelukieltoa Ruotsin pelissä saamastaan rangaistuksesta. Tämä oli seitsemäs kerta kun amerikkalaiset ja tshekkiläiset kohtasivat puolivälierissä vuoden 1992 jälkeen.

Vuonna 2018 Patrick Kane laukoi kahdesti maaliin, mukaan lukien 3-2 USA:n voittomaalin Herningissä Tanskassa.

Edellisen kerran he kohtasivat viime vuonna Tampereella, jolloin Tshekki voitti USA:n 8-4.