Kanada katkaisee Suomen valtakauden
Kirjoittaja: Andy Potts|25 TOUKO 2023
Kanadan Jack Quinn (#22) ottaa vastaan onnitteluita joukkuekavereiltaan tehtyään Kanadan avausmaalin.
Kanada taisteli 4–1 voittoon Suomesta, päättäen viimevuotista maailmanmestaruutta puolustaneen isäntämaan 2023 Jääkiekon MM-kisat jo puolivälieriin. Kanadalaiset etenevät jälleen kerran neljän parhaan joukkoon.
Kovaääninen kotiyleisö Tampereella oli Suomen tukena, kun joukkue dominoi merkittäviä aikoja pelissä.

Kanadan vastahyökkäykset olivat kuitenkin nopeita ja tuhoisia, ja he onnistuivat myös puolustuksessa tarvittaessa. Montrealin Samuel Montembeault pelasi ison pelin Kanadan maalilla turhauttaen Leijonia, kun taas Jack Quinnin, Samuel Blaisin ja Michael Carconen maalit viimeistelivät Kanadan tien voittoon.

”Puolivälierässä häviäminen on rankkaa”, Suomen maalintekijä Teemu Hartikainen sanoi. ”Heidän maalivahtinsa seisoi päällään. Meillä oli joitain hyviä tilaisuuksia mutta hän teki joitakin todella isoja torjuntoja. Jos olisimme saaneet yhden tai kaksi maalia siinä toisessa erässä, olisimme olleet paljon itsevarmempia siitä, että voimme ottaa pelin haltuun. Mutta tilanne oli 0–2 kolmanteen erään mennessä, ja sitten he tekivät maalin aikaisin, siitä on pitkä matka takaisin.”

Ensimmäisessä erässä kiekko oli paljon enemmän Suomen hallinnassa, ja peliä pelattiin Kanadan alueella. Tiukalla puolustamisella ja tehokkaalla vastahyökkäämisellä Kanada kuitenkin meni 1–0 johtoon ennen ensimmäistä erätaukoa.

Avausmaaliin johtanut tilanne oli vertauskuvallinen ensimmäiselle erälle kokonaisuutena. Suomi loi hienon tilaisuuden Teemu Hartikaiselle aivan Kanadan kynnykselle, mutta Hartikainen ei saanut survottua kiekkoa maaliin. Lawson Crouse siirsi pelin pois maalilta, päästäen Quinnin etenemään oikeaa laitaa. Hyökkääjä sai tilaisuutensa, kun onnistui käyttämään Atte Ohtamaata näköesteenä niin, että sai lauottua kiekon Emil Larmin jalkojen välistä verkon takakulmaan ajalla 7:12.

Tämä hiljensi hetkeksi kiihkeän kotiyleisön Tampereella. Suomen joukkue kuitenkin antoi kannattajilleen toivoa pyörimällä aktiivisesti Montembeaultin verkon äärellä. Tämä aktiivisuus ei kuitenkaan aina tuottanut selkeitä mahdollisuuksia, kun takaisin kimmonneet kiekot päätyivät harvoin Suomen mailaan, ja Kanada työskenteli lujasti blokatakseen laukaus- ja syöttölinjoja.

Toisen erän alkuvaiheessa toimittajien muistikirjat alkoivat täyttyä kuvauksista Montembeaultin torjunnoista. Kanadan maalivahti teki isot pelastukset pysäyttäessään Niklas Frimanin paukun, ja sen jälkeen Hartikaisen laukauksen Miika Koiviston syötöstä.

”Hän on ollut mahtava meille koko turnauksessa,” Marcone sanoi maalivahdistaan. ”Olemme kiitollisia, että hän on meillä mukana, hän on ollut loistava. Toivottavasti voimme jatkaa samaan malliin.”

Kanada jatkoi uhkaamistaan vaihtamalla nopeasti puolustamisen ja hyökkäämisen välillä. Larmi esti Adam Fantillin hienon yrityksen, mutta oli voimaton, kun Ville Pokka ei saanut pysäytettyä keskijään syöttöä ja päästi kanadalaiset hyökkäämään kolmella yhtä vastaan. Blais otti vastaan Jake Neighboursin syötön ja saatteli kiekon yläverkkoon, ja tilanteen lukemiin 2–0 toisen erän keskivaiheilla.

”Me hyödynsimme paljon kiekonmenetyksiä, meillä on paljon taitavia pelaajia,” sanoi MacKenzie Weegar. ”Kaikki kunnia heille, he tekivät hienoa työtä päästessään maalivahdin ohi. Mutta uskon että meitä auttoi kova puolustaminen ja vastustajan kiekonmenetysten hyödyntäminen.”

Tämän jälkeen Kanada alkoi hallita kiekkoa enemmän. Paradoksaalisesti tämä auttoi Suomea turvautumaan sille tuttuun vastahyökkäyspelaamiseen. Kaapo Kakko selvisi puolustuksen läpi, mutta tie loppui kesken hänen yrittäessään siirrellä kiekkoa Montembeaultin ympärillä. Hetkeä myöhemmin Rantanen osui tolpan ulkoreunaan, jälleen tiukasta kulmasta. Sen jälkeen Kakko onnistui syöttämään Kasperi Kapaselle hienolla harhautuksella estäen Jacob Middletonin yrityksen. Montrealin maalivahti venyi kuitenkin jälleen hienoon torjuntaan.

Suomi olisi tarvinnut nopean alun kolmanteen erään pystyäkseen pelastamaan tilanteen. Se ei kuitenkaan onnistunut. Kun erää oli pelattu alle kolme minuuttia, Carcone vei Kanadan 3–0 johtoon MacKenzie Weegarin poikkijään syötöstä. Tilanne tuntui ylitsepääsemättömältä, ja niin se lopulta olikin.

”Minä vain tulin lujaa karvaukseen, riistin kiekon ja sitten koitin tehdä siitä kuvion,” Carcone kertoi maalistaan. ”Se tuli takaisin minulle. [MacKenzie Weegar] syötti tosi hienosti, ja minä vain koitin saada kiekon verkkoon, ja se meni sisään.”

Suomen Ohtamaalle se oli hetki, jolloin unelma kullasta alkoi himmentyä. ”Mielestäni pelasimme aika hyvin ensimmäiset kaksi erää,” hän sanoi. ”Loimme paljon maalintekopaikkoja, mutta he olivat parempia noissa tilanteissa, ja he käyttivät tilaisuuksiaan paremmin kuin me. Kolmannessa erässä he puolustivat mielestäni hyvin, emmekä saaneet enää niin paljon paikkoja.”

”Meillä oli tosi hyvä henki koko ajan. Jopa tänään, kun tilanne oli 2–0 heille, tunsin oloni aika vahvaksi ja luotin siihen, että pääsemme vielä mukaan peliin. Mutta tämä ei ollut meidän iltamme.”

Kannattajien huudoissa Nokia Arenalla alkoi kuulua koko ajan epätoivoisempi sävy, kun Suomi koitti puskea eteenpäin löytääkseen pelastuksen. Kun Hartikainen sai tehtyä maalin kolme minuuttia ennen ottelun loppua, kotiyleisön toivo heräsi hetkeksi takaisin henkiin. Kanada ei kuitenkaan hätkähtänyt. Tyler Toffolin tyhjään verkkoon tekemä maali viimeisteli voiton ja varmisti Kanadan etenemisen neljän parhaan joukkoon kahdeksannessa perättäisessä turnauksessaan.