Fantillin taidokas maali murskaa Latvian kultahaaveet
Kirjoittaja: Andrew Podnieks|27 TOUKO 2023
Adam Fantilli tekee voittomaalin Arturs Silovsin taakse kolmannen erän puolivälissä.
Adam Fantilli teki ehkä turnauksen kauneimman maalin kolmannen erän puolivälissä, kun hän teki 3-2 johtomaalin ja pohjusti Kanadan 4-2 voiton Latviasta.

Fantilli murtautui Latvian linjan taakse, harhautti taidokkaasti puolustaja Ralfs Freibergsin ja sivalsi täydellisen laukauksen Arturs Silovsin venyttämän hanskan ohi ajassa 48.56. Se oli Fantillin turnauksen ensimmäinen maali eikä se olisi voinut tulla parempaan paikkaan.

Scott Laughton sinetöi voiton viimeisellä minuutilla laukomalla kiekon tyhjään maaliin sen jälkeen kun Dans Locmelis, yksi Latvian maalintekijöistä, oli epäonnistunut syötössään.

Torontosta kotoisin oleva Fantilli oli tammikuussa Kanadan joukkueessa voittamassa kultaa nuorten MM-kisoissa ja hän sai Hobey Bakerin palkinnon erinomaisen NCAA-kautensa päätteeksi. Hobey Baker Award on yliopistosarjojen arvostetuin palkinto ja se myönnetään pelaajalle, jolla on monipuoliset ominaisuudet sekä urheilijana että ihmisenä.

Fantilli saa nyt kautensa päätteeksi mitalin aikuisten MM-kisoissa ja hänestä odotetaan NHL:n varaustilaisuuden toista varausta ensi kuussa. Ei huono saavutus 18-vuotiaalta.
”Sain syötön Lucicilta ja pääsin yhdellä yhtä vastaan ja lopulta maalipaikkaan ja onnistuin viimeistelyssä,” Fantilli sanoi. ”Olen todella iloinen siitä.”

Voitto vie Kanadan finaaliin, mutta yllättäjä-Latvialla on vielä mahdollisuus tavoitella historiallista pronssimitalia huomenna. Kanada selvitti nyt tiensä finaaliin neljännen kerran peräkkäin ja seitsemännen kerran kahdeksassa turnauksessa. Latvia koki nyt ensimmäisen tappionsa kuuden peräkkäisen voiton jälkeen.

”Torstaina emme päästäneet yleisöä mukaan peliin, mutta tänään vastustaja pääsi kahdesti johtoon ja ottelusta tuli tiukka kun he saivat fanien tuen taakseen,” sanoi Kanadan puolustaja Tyler Myers. ”Mutta me pidimme pintamme. Joukkue ansaitsee tunnustuksen siitä tavasta, miten me tulimme esiin kolmannessa erässä. Me tsemppasimme toisiamme pysymään rauhallisina: ei ollut mitään syytä hermostua. Me keskityimme tekemään sen mitä täytyi, laitoimme kiekot maaliin ja puolustimme omaa maaliamme.”

MacKenzie Weegar pelasi hyvän pelin. Hän pääsi kokoonpanoon loukkaantuneen Ethan Bearin tilalle ja kellotti eniten peliaikaa (26.48); lisäksi häntä telottiin kahdesti takaapäin laitaan mutta hän jatkoi pelaamista.
Arturs Silovs oli jälleen Latvian näytöksen tähti. Vaikka Kanada vei laukaukset 36-22, maalivahti oli taas kerran ilmiömäinen ja haali lähelle tulleet kiekot itselleen eikä antanut reboundeja.

”Olen varma, että jos olisimme pelanneet välierän Riiassa, ottelu olisi ollut erilainen,” Silovs mietti. ”Yleisö oli täälläkin aika hyvä. Monet meidän faneistamme tulivat tukemaan meitä ja me yritimme palkita heidät, mutta emme onnistuneet. Yritämme paikata tilanteen huomenna. Se on kauden viimeinen peli, joten meidän täytyy ladata kaikki energia siihen ja katsoa, mihin se johtaa.”

”He ovat silminnähden intohimoisia,” Kanadan kapteeni Tyler Toffoli sanoi latvialaisista. ”He ovat pelanneet todella hyvin ja selvittäneet tiensä välieriin. He pelasivat hyvän ottelun. Me olimme sitkeitä ja onnistuimme voittamaan. Se oli tavoitteemme. Tulimme tänne voittamaan ja päättämään kautemme menestykseen. Nyt meillä on siihen mahdollisuus ja meidän täytyy valmistautua siihen hyvin. Mielestäni jokainen on päässyt henkilökohtaisella tasolla askeleen eteenpäin. Olemme hitsautuneet joukkueena yhteen ja olemme päässeet voittojen tielle.”

Peli alkoi samalla tavalla kuin Latvia-Ruotsi ottelu pari päivää sitten. Tällä kertaa oli Kanadan vuoro hallita kiekkoa ja pyörittää peliä hyökkäysalueella, mutta jälleen kerran Latvia teki ensimmäisen maalin, melko lailla ensimmäisestä kunnon hyökkäyksestään. Kristaps Zile laukoi harmittoman näköisen laukauksen suoraan päin vastustajaa ja kiekko tuli suoraan Rihards Bukartsin lapaan. Hänen nopea vetonsa osui tolppaan, mutta Dans Locmelis oli paikalla sijoittaen reboundin maaliin ajassa 8.18.

Kanada ei lamaantunut takaiskusta vaan jatkoivat hyökkäämistä. Tyler Toffolin veto osui epäonnekkaasti tolppaan, mutta sitä tilannetta lukuunottamatta Latvia hallitsi peliä omalla alueellaan ja onnistui pitämään Kanadan pois hyökkäyksistä. Joukkue lähes jäädytti pelin, mutta silti ilmassa oli aina Kanadan vastahyökkäyksen vaara. Locmelis ajoi voimakkaasti maalille ja erän lopulla Miks Indrasis pääsi pari kertaa haastamaan maalivahti Montembeaultin.

Ensimmäisessä erässä Latvia oli kuitenkin onnistunut maalinteossa, päinvastoin kuin turnauksen aloitusottelussaan, jonka se hävisi pari viikkoa sitten 6-0.

Latvia oli lähellä lisätä johtoaan toisen erän alussa, mutta Montembaultin vasen patja torjui Bukartsin vedon ennen maaliviivaa. Sitten ottelussa nähtiin jäähysuma, jonka aikana latvialaiset pääsivät pelaamaan kahdesti 5-3 ylivoimaa, ensimmäisellä kerralla 59 sekuntia, toisella 48 sekuntia. Joukkueet rikkoivat molemmin puolin niin että jäällä nähtiin erilaisia pelaajamääriä tasavajailla (jopa kolmella kolmea vastaan) sekä yli- ja alivoimalla. Mutta kumpikaan joukkue ei onnistunut tekemään ylivoimamaalia Adam Fantillin päästessä lähimmäksi tolppalaukauksellaan.

Kanada onnistui tasoittamaan pelin ajassa 35.32 ruuhkan takaa. Peyton Krebs menetti kiekon hallinnan syötönyrityksessä, mutta kiekko kimposi onnekkaasti Samuel Blaisille, joka laukoi maalin. Tilanne muuttui taas 66 sekunnin päästä, kun Rudolfs Balcers harhautti MacKenzie Weegarin ja sijoitti kiekon maaliin Montembeaultin hanskan alta vieden Latvian takaisin johtoon.

Kanadan tasoitus syntyi, kun kolmatta erää oli pelattu 45 sekuntia. Lawson Crouse kaivoi maalin takana kiekon esiin ruuhkan keskeltä ja syötti Jack Quinnille. Yhdellä liikkeellä hän upotti kiekon Silovsin maskin kautta maaliin ja teki tilanteeksi 2-2.

”Se oli hyvä veto,” Silovs sanoi. ”Toki hieman epäonnekas minun kannaltani, mutta joskus sellaisia tulee. Se kuuluu peliin.”

Fantillin upea ottelun voittomaali johdatti Kanadan taas loppuotteluun taistelemaan kullasta.