5 syytä miksi Saksa on finaalissa
Kirjoittaja: Lucas AYKROYD|28 TOUKO 2023
Saksan kapteeni Moritz Muller on yksi pelaajista, joka on pelannut 2018 olympiahopeaa voittaneessa joukkueessa. Hän tuo arvokasta kokemusta sunnuntai-illan kultamitalipeliin.
Alle kaksi viikkoa sitten olisit saanut anteeksi, jos ajattelit, ettei Saksalla ole mahdollisuuksia päästä vuoden 2023 jääkiekon MM-kisojen kultamitaliotteluun.

Päävalmentaja Harald Kreisin joukkue vaikutti siltä, kuin heitä olisi purrut käärme, kun he olivat kärsineet kovat tappiot Ruotsille (1-0), isäntämaa Suomelle (4-3) ja Yhdysvalloille (3-2). 16. toukokuuta IIHF:n Power Ranking nimeksi Saksan matkan nihkeästi ”loputtomaksi häviötarinaksi”.

Saksa kuitenkin muokkasi käsikirjoitusta neljällä perättäisellä voitollaan – avaimeksi nousi 6-4 voitto Tanskasta – ja nappasi A-lohkon viimeisen pudotuspelipaikan. Nyt he ovat käyttäneet tilanteen hyödykseen.

Sveitsin voittaminen Riiassa puolivälierissä lukemin 3-1 oli järkytys, mutta ei kuitenkaan historian tuntien jättiyllätys. Voittamattomien amerikkalaisten kaato välierissä jatkoajalla, mukaanlukien tasoitusmaali varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla, oli kuitenkin joukkueelle uusi aluevaltaus.

Ennakkosuosikki Kanadaa vastaan, saksalaisilla on mahdollisuus voittaa ensimmäinen kultamitali koskaan – ensimmäisessä finaalissaan. Katsotaan mitkä ovat ne 5 syytä, miksi Saksa pelaa nyt finaalissa.

Päättäväisyys ja työmoraali
Puolustaja Maximilian Kastner sanoi välierän jälkeen kauniisti: ”Tiedämme, että meillä on taitoa, mutta työmoraalimme on ollut korkealla koko turnauksen ajan. Tunsimme, että jos vain pidämme sitä yllä, mikä tahansa on mahdollista. Uskoimme itseemme, ja se oli suurin vahvuutemme.”

Kapteeni Moritz Muller alleviivasi San Jose Sharksin hyökkääjä Nico Strumin roolia työmoraalin hyvänä esimerkkinä. Strum on tehnyt turnauksessa kuusi maalia, eniten koko joukkueesta. Tällä NHL-kaudella mies teki 14 maalia 74 ottelussa. Muller sanoi IIHF:lle: ”On hyvä, että hänen kova ja rehellinen työnsä palkitaan maaleilla.”

Menneinä vuosikymmeninä saksalaiset tekivät kyllä kovasti töitä, mutta ei koskaan pärjänneet pääsarjatasolla. Tänä vuonna se kaikki kulminoituu, kuten vuoden 2018 olympialaisissa, jossa he saivat historiallista hopeaa.

Kokemus PyeongChangista
Tämä ei kuitenkaan ole kopio vuoden 2018 olympiajoukkueesta. Itse asiassa, joukkueessa on vain neljä samaa pelaajaa: Dominik Kahu, Jonas Muller, Moritz Muller ja Marcel Noebels. Silti näillä neljällä, etenkin hyökkäjillä, oli suuri rooli jännittävässä välierävoitossa.

Noebels teki 3-3 tasoitusmaalin reilu minuutti ennen kolmannen erän loppua. Kahun syötti kolme maalia, mukaanlukien Noebelsin tasoitusmaalin ja Frederik Tiffelsin jatkoajalla tekemän voittomaalin.

Tämä on PyeongChangin veteraanien mahdollisuus uusinnalle sen jälkeen, kun vuoden 2018 kultamitali lipsahti heidän käsistään Venäläisille olympiaurheilijoille.

Nuoret tähdet nousevat esiin
Saksalla ei ehkä ole joukkueessaan Leon Draisaitlia tai Tim Stutzlea, mutta John (JJ) Peterka on antanut jäällä hienoja näyttöjä. Buffalo Sabresin 21-vuotias hyökkääjä kilpailee turnauksen pistepörssin voitosta 11 pisteellään, ja on vain yhden pisteen perässä tsekkiläistä Dominik Kubalikia ja yhdysvaltalaista Rocco Grimaldia.

Samaan aikaan Saksassa ei ole koskaan ennen ollut Moritz Seiderin kaltaista yleispuolustajaa. 22-vuotias Detroit Red Wings -tähti, joka nimettiin parhaaksi puolustajaksi ja all-stariksi, kun saksalaiset nousivat neljänneksi vuonna 2021, on kerännyt NHL:n saksalaispuolustajien historian korkeimmat pisteet per peli (0,561).

Tampereella Seider saa Saksan joukkueesta eniten peliaikaa, jopa yli 21 minuuttia per peli. Hänellä saattaa olla joitain sanottavanaan suoritettuaan viiden minuutin rangaistuksen laitataklauksesta puolivälierissä. Hän on varmasti vaarallinen tuttuja kanadalaisia ​​NHL-vastustajiaan vastaan.

Voittava maalivahtipelaaminen
Lauantaina Yhdysvallat sai jatkoajalla 6 laukausta, Saksa vain 3. USA:lla olisi siis ollut vilpittömät mahdollisuudet voittoon, varsinkin kun kolme laukausta lähtivät huippuvireessä olevan Cutter Gauthierin lavasta. Siitä huolimatta saksalainen maalivahti Mathias Niederberger sulki maalin tärkeimmällä hetkellä.
Niederberger pohti, kuinka hän toipui USA:n 2-0-johdosta neljän ensimmäisen minuutin aikana: "Siinä tuli kaksi nopeaa maalia, mutta tiesin, ettei sillä ollut väliä. Minun täytyi vain pelata. Olen ollut usein ratkaisupeleissä. Paras tapa on mennä hetki kerrallaan, ja niin tein tänään."

30-vuotiaalla kaksinkertaisella DEL-mestarilla on arvokasta kokemusta Saksan vuoden 2021 neljännestä sijasta. Voisiko hän ohittaa finaalissa kanadalaisen maalivahdin Samuel Montembeaultin? Se ei ole poissuljettua.

Tunne rajattomista mahdollisuuksista
Kaikkien Saksan pukukopissa on täytynyt miettiä: ”Miksi emme me?”
Saksalaiset ovat jo lyöneet kaksi tämän turnauksen voittamatonta joukkuetta. Sveitsin sekä Yhdysvallat, jolla on edelleen paras maaliero (40-12). Mutta Saksa pelaa kullasta, eivät he.

Ja totta kai, Saksa voitti Kanadan 4-3 vuoden 2018 olympialaisten välierässä, ja se tuo heille lisää itseluottamusta.

Kysyttäessä, mikä on heidän avaimensa kanadalaisten voittamiseen sunnuntaina, Saksan hyökkääjä Samuel Soramies vastasi: ”Pelaamme omaa peliämme, jota olemme pelanneet koko turnauksen ajan. Uskon, että olemme joka pelissä näyttäneet mihin meistä on, että voimme voittaa jokaisen ottelun ja jokaisen vastustajan. Heidän on parasta olla valmiina. Me ainakin olemme.”