Isännät puskivat voittoon
Kirjoittaja: Risto PAKARINEN|25 HUHTI 2024
It was a hard-earned win for the Finns.

Oli aika, jolloin Suomi oli ärsyttävä pieni jääkiekkomaa, lähinnä piikki jättiläisten lihassa. Nyt tilanne on toinen ja Suomi on yksi näistä jättiläisistä. Latvia laittoi kaiken peliin, mutta isännät eivät taipuneet ja ottivat tärkeän 3-1 voiton turnauksen ensimmäisessä pelissään.

Tuomas Suoniemi teki Suomelle yhden maalin ja antoi syöttöpisteen.

"Olen ylpeä joukkueen jokaisesta pelaajasta, sanoi Aatos Koivu. "Latvia pelasi hyvin, ei luovuttanut ja puolusti hyvin omaa aluettaan.  Maalivahtimme oli loistava."

Pelistä muodostui klassinen Suomi-Latvia-peli, jossa Suomi hallitsi peliä, mutta kamppaili maalinteon kanssa, ja mitä enemmän se kamppaili, sitä vaikeammaksi se tuntui käyvän. Toisaalta Latvia pelasi hyvää jääkiekkoa, jossa oli nopeutta, hienoa yksilötaitoa, vankkaa maalivahtipeliä ja sisua.

"Se oli vauhdikas peli, molemmat joukkueet pelasivat hyvin. Emme vain pystyneet hyödyntämään maalintekopaikkoja, paitsi kolmannessa erässä", Latvian kapteeni Krists Retenais sanoi.

Suomen pelin alku vaikutti hermostuneelta, mutta se kaikkosi isäntien saadessa ensimmäisen ylivoimansa ajassa 11.15.

Ajassa 11.18 Suomi siirtyi 1-0 johtoon.

Konsta Helenius voitti aloituksen Aron Kiviharjulle, joka ohjasi kiekon suoraan Emil Hemmingille ja tämä laukoi raketin lailla kiekon ottelun hyvin pelanneen Nils Maurinsin taakse.

"Totta kai oli mukava tehdä maali heti ensimmäisessä pelissä. Se lisää luottamusta jatkoa ajatellen," Hemming sanoi.

Vain minuutti myöhemmin Latvialla oli mahdollisuutensa ylivoimalla, mutta sitä se ei pystynyt hyödyntämään.

Toisessa erässä Suomi hallitsi peliä - kiitos kahden ylivoiman – ja laukoi kohti Latvian maalia 17 kertaa Latvian laukauksien ollessa 4. Latvian maalilla oli useita tilanteita, mutta kiekkoa ei saatu maaliin. Suomi teki hartiavoimin töitä lähes täydet kaksikymmentä minuuttia, mutta Maurins piti maalinsa puhtaana.

Kun peliaikaa toisessa erässä oli jäljellä 3.54, Heikki Ruohonen ohjasi Tuomas Suomisen poikittaissyötön maaliin ja vei Suomen 2-0 johtoon. Daniel Nieminen sai myös syöttöpisteen.

"Toinen erä oli rankka rangaistusten takia. Mutta jos haluamme voittaa, meidän pitää pystyä hoitamaa nekin tilanteet, Retenais sanoi.
Kolmannessa erässä Latvia pyrki hyödyntämään hyökkäyksiään, ja pääsi pelaamaan ylivoimallakin.  He saivatkin tilaisuutensa, kun Suomi sai erän alkupuolella jäähyn liian monen pelaajan ollessa jäällä, mutta suomalaiset eivät taipuneet.
Peliaikaa oli jäljellä 7.49, kun latvialaiset tekivät virheen omalla alueellaan ja Suoniemi teki turnauksen ensimmäisen maalinsa.
Latvialaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan 90 sekuntia ennen  pelin loppua he ottivat Maurinsin pois maalilta ja ottivat kentalle extra-hyökkääjän - ja tekivät sen johdosta maalin. Daniels Serkins syötti maalin takaa ja Bruno Osmanis laukoi sen sisään.
Viimeiset 50 sekuntia olivat hurjaa rähinää Suomen alueella, mutta isännät onnistuivat pitämään kiekon pois maalista ja voittivat pelin 3-1.
"Voitimme joukkueena. Kaikki neljä kentällistä pelasivat hyvin, mutta meidän pitää olla jatkossa  parempia omalla alueellamme, Hemming sanoi.