Isäntäjoukkue avaa kisat voitolla
Kirjoittaja: Organisaatio|14 TOUKO 2022
Hannes Björninen tekee 3-0 maalin Suomelle.
Suomi sai voittoisan alun kotijäällä Tampereella. Turnausisäntä voitti Norjan 5-0, mutta avajaisillan esitys oli hieman hermostunut.

Harri Pesosen maali ensimmäisen erän lopussa oli tärkeä, mutta vasta toisen erän Toni Rajalan ja Hannes Björnisen maalit vapauttivat pelin. Joel Armia teki neljännen maalin ylivoimalla kolmannen erän alussa ennenkuin Jere Sallinen sinetöi voiton.

Maamme-laulun rokkiversio herätti 11413-päisen tamperelaisyleisön kannustamaan omiaan. Pelipaitoihin pukeutuneiden fanien yhteistyö synnytti näyttävän aaltoliikkeen; paidan valkoinen edusta ja siniset hartiat loivat kuohuvan vaikutelman.

Mutta jos tunnelma oli eloisa, niin kotijoukkue puolestaan oli ajoittain hieman alavireinen ensimmäisessä erässä ja Norja uhkasi pilata kuokkavieraana isäntien juhlat.

“Mielestäni olimme hieman hermostuneita alussa,” myönsi maalivahti- Jussi Olkinuora. “He tulivat voimalla päälle ensimmäisessä erässä, mutta me jaksoimme jatkaa omaa peliä ja lopulta voitimme.”

Norjan Mats Rosseli Olsen lisäsi: “Ensimmäinen erä oli ok, mutta sitten he näyttivät olevansa meitä paremmin parempi joukkue. Teimme liikaa helppoja virheitä. Tiedämme, ettei niin voi tehdä, jos haluaa viedä pisteitä Suomen kaltaiselta joukkueelta. He ansaitsivat voiton.”

Suomalaisilla oli hidas alku ja norjalaiset pääsivät ensimmäisenä maalipaikoille. Vähitellen pelin painopiste alkoi muuttua, mutta Norjan sitoutunut puolustus auttoi suojelemaan Henrik Haukelandin maalia. Sakari Mannisen kovan vedon seurauksena kiekko kohosi tolpan väärälle puolelle ja osui hämmentyneeseen Teemu Hartikaiseen maaliviivan takana.

Toisessa päässä Norja järjesti vaaran paikan: Jussi Olkinuora kompuroi, kun Christian Kaasastul veti kaukolaukauksen ruuhkan takaa. Isäntien maalivahti sai huokaista helpotuksesta, kun Sami Vatasen ohjaus vei Max Krogdahlin laukauksen maalin sijaan ylärautoihin. Krogdahl, 23, on uuden sukupolven puolustaja; tänään hän oli tuskallisen lähellä tehdä MM-kisojen avausmaalinsa ikimuistoisella tavalla.

“Me tulimme otteluun energisinä ja luulenpa, etä yllätimme heidät”, sanoi Norjan kapteeni Mathis Olimb. “Pelasimme erittäin suoraviivaisesti ja yritimme saada kiekkoa maaliin, mutta kun Suomi sitten sai maaliin niin he ottivat samalla ottelun hallinnan itselleen.”

“He ovat äärimmäisen taitavia, joten menetimme otettamme hieman toisessa erässä.”

Norja olisi peliesitysten perusteella ansainnut päästä erätauolle tasatilanteessa. Mutta 91 sekuntia ennen erän loppua Suomi teki avausmaalin. Tamperelaisyleisö hurrasi helpottuneena, kun Armia, toinen illan joukkueen NHL-pelaajista, piti kiekkoa maalin takana ja puolustaja Andreas Klavestadin liukuessa vedon eteen hän onnistui syöttämään Pesoselle takakulmalle. Kova viimeistely nostatti tunnelmaa.

Toisen erän alussa Leijonat pääsivät ottelussa ensimmäistä kertaa ylivoimalle ja Manninen oli lähellä tuplata johdon, mutta hänen vetonsa meni niukasti ohi Haukelandin maalin. Norja jatkoi sinnikästä puolustamista ja Armian hyökkäysalueen kiinnipitämisjäähy korosti suomalaisten turhautumista.

Suomalaisten pelin hallinta sai Norjan taipumaan, mutta Hartikaisen torjuttu veto varmisti sen, ettei vierailija murtunut. Vielä. Seuraavassa vaihdossa Suomi sai palkkion, kun väsynyt norjalaispuolustus yritti saada kiekon pois omalta alueeltaan. Krogdahl menetti kiekon ja Rajala syöksyi irtokiekolle ja laukoi rannevedolla Suomen 2-0 johtoon.

Rajala teki ammattilaisdebyyttinsä Tampereen Ilveksessä. Ei ole yhtään yllättävää, että hän nautiskeli tilanteesta.
“Se oli todella upeaa. 5-0 kotiyleisön edessä ja pääsin vielä tekemään maalin kotikaupungissani,“ hän sanoi. “Kentälliseni teki kovasti töitä ja sai käännettyä pelin. Minä huijasin hieman maalivahtia, teeskentelin syöttäväni mutta laukaisin ja se meni sisään. Se oli luonnollisesti iso maali, kun pääsimme 2-0 johtoon ja vielä ennen toisen erän loppua teimme tilanteeksi 3-0.”

Bratislavan ja  Pekingin ansioilla Marko Anttila on varmistanut sankaristatuksensa tässä Suomen joukkueessa. Tänään Tampereella hän oli valmis tositoimiin. Ville Pokka riisti kiekon keskialueella ja vapautti Anttilan läpiajoon. Joukkueen nestori ei ehkä ole ottelun tyylikkäin pelaaja, mutta hänen tehokkuudestaan ei ole epäilystäkään. Björnisen oli helppo tehdä 3-0 maali Anttilan täydellisestä syötöstä.

Toisen erän lopussa Kaasastul ja Lammikko tappelivat ja Lammikko ei hyväksynyt saamaansa 5 min jäähyä. “Se ei ollut tappelu, se oli taistelu”, hän sanoi. “Täällä on vissiin eri säännöt (kuin NHL:ssä).”

Vaikka yksittäisen pelaajan itsehillintä petti vähän, Suomen puolustuksen kurinalaisuus on legendaarista ja Jukka Jalosen joukkue ei anna siinä periksi. Sen sijaan, ylivoima kolmannen erän alussa auttoi Armiaa tekemään neljännen maalin.

TIlanteet eivät loppuneet siihen: Olkinuora joutui torjumaan Mathias Trettenesin vedon ja Magnus Brekke ja Saku Mäenalanen tappelivat. Norjalainen tuomittiin tappelun aloittajaksi, mutta tällä kertaa jäähy onnistuttiin tappamaan.
Jere Sallinen, 31-vuotias Sveitsin Biel-Biennessä pelaava hyökkääjä, viimeisteli viidennen maalin reilu kaksi minuuttia ennen pelin loppua.