Suomi voitti viime minuuttien ylivoimamaalilla
Kirjoittaja: Organisaatio|14 TOUKO 2022
Latvian Elvis Merzlikins #80 työntää kiekon pois Suomen Teemu Hartikaiselta #70 Kristaps Zilen #77 puolustaessa.

Peliaikaa oli jäljellä 2 minuuttia 52 sekuntia, kun Mikael Granlundin ylivoimamaali vei Suomen 2-1-johtoon ja lopulta voittoon Latviasta lauantain iltaottelussa Tampereella. Suomi otti näin toisen voittonsa kotijäällään.

Maali oli Granlundin toinen piste ottelussa. Hän saapui Tampereelle juuri ajoissa Leijonien toiseen otteluun. Kahden pisteen miehiä olivat myös Sakari Manninen ja puolustaja Mikko Lehtonen. Tämän kolmikon yhteispelillä syntyi Suomen tasoitusmaali toisessa erässä, viimeistelijänä Manninen. Siihen saakka Latvia johti Rudolfs Balcersin ensimmäisen erän maalilla.

Kumpikin joukkue pelasi myös perjantaina. Se ajoittain näkyi hitaana vauhtina, joka tyypillisesti sopii molemmille. Suomi voitti laukaukset 20-17. Suomen maalilla ensimmäisen ottelunsa pelannut Harri Säteri torjui 16 laukausta, Latvian Elvis Merzlikins toisessa ottelussaan 18 kertaa.

“Monesti tällaisissa turnauksissa otellaan maalin pelejä, ja tämä oli juuri sellainen”, Suomen kapteeni Valtteri Filppula sanoi. “Latvia on hyvä joukkue, he puolustivat todella hyvin, ja maalivahdit molemmissa päissä olivat suurenmoisia. Olen todella tyytyväinen, että pystyimme lopussa tekemään sen ylivoimamaalin.”

Latvian ensimmäinen erä oli liki täydellinen. Joukkue hallitsi, voitti laukaukset 4-2 ja teki erän ainoan maalin runsaan 11 minuutin pelin jälkeen. Hyökkäyksessä kahdella yhtä vastaan Ronalds Kenins syötti ja Balcers ei jättänyt Säterille mahdollisuuksia.

Erän lopulla Balcers oli auttaa Suomea tasoittamaan. Suomelle oli tulossa jäähy, ja maalivahti Merzlikins oli lähtenyt kohti aitiota päästääkseen kuudennen kenttäpelaajan jäälle. San Jose Sharksissa hyökkäävä Balcers yritti syöttää taakse puolustaja Kristaps Zilelle, mutta kiekko lipsahti lavasta ja liukui kohti tyhjää maalia, Latvian onneksi niukasti ohi.

Toisessa erässä Suomi hyökkäsi energisemmin ja haki lujasti tasoitusta. Merzlikins kuitenkin kesti ja teki yhden huippupelastuksen, kun Ville Pokka laukoi läheltä neljän minuutin kohdalla.

Merzlikins joutui lopulta antautumaan ottelun puolivälin jälkeen. Suomen ylivoimalla Grandlund ampui ohi, mutta kiekko pomppasi laidasta maalin taitse toiselle puolelle Manniselle, joka tasoitti ottelun liki nollakulmasta Merzlikinsin suojusten kautta.

“Eilen (perjantaina) emme pelanneet huonosti, mutta ajoittain keskittyminen herpaantui tai emme pysyneet vauhdissa. Siinä se meni vikaan”, sanoi Rodrigo Abols, Latvian kapteeni. “Tänään (lauantaina) olimme mielestäni tehneet läksymme, tiesimme kuinka Suomi pelaa. Meillä on ollut heidän kanssaan tiukkoja peleja maailmanmestaruuskisoissa ja olympialaisissa viime vuosina, mutta ikävä kyllä he aina pärjäävät meitä vastaan.”

Muutama minuutti myöhemmin toisessa erässä Suomi oli taas ylivoimalla, mutta tuloksetta. Kolmannen erän aloitti Latvia ylivoimalla ja vei nimiinsä erän neljä ensimmäistä laukausta. Kuuden ja puolen minuutin kohdalla Andris Dzerins osui Balcersin syötöstä sivurautaan ja siitä ohi. Loppuunmyyty areena huokaili.

Erän loppua kohti Suomi alkoi hallita. Martin Dzierkals joutui jäähylle kiinnipitämisestä, kun 3 minuuttia ja 10 sekuntia oli jäljellä. 18 sekuntia myöhemmin Granlund teki rannelaukauksella voittomaalin Mikko Lehtosen syötöstä.

Latvia haki vielä tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla, tuloksetta.