Itävalta vakuutti, taipui USA:lle vasta jatkoajalla
Kirjoittaja: Organisaatio|15 TOUKO 2022
USA:n Auston Watson #16 asettuu Itävallan David Kickertin #30 eteen Lukas Haudumin #21 puolustaessa.

Puolustaja Luke Hughes pääsi yksin läpi jatkoajan neljännen minuutin alettua ja teki USA:n voittomaalin. Jo 2-0 johdossa ollut Itävalta teki USA:n ottelusta yllättävän vaikean.

Kisojen alla useimmat asiantuntijat arvioivat, että putoamista vastaan kamppailisivat juuri Itävalta sekä Iso-Britannia, eikä niillä olisi paljon mahdollisuuksia voittaa muita kuin toisensa. Turnaus on vasta alussa, mutta näyttää siltä, että arvio on ennenaikainen. Kaksi päivää sen jälkeen, kun itävaltalaiset kärsivät sinänsä kunniakkaan 3-1-tappion Ruotsille, toisessa ottelussaan he ottivat hyvin ansaitun pisteen toiselta mitaliehdokkaalta.

Itävalta toki toivoi enemmän. Toisessa erässä se johti kahdella maalilla, ennen kuin amerikkalaiset alkoivat lisätä painetta. USA voitti laukaukset lopulta 39-16. Itävallan maalivahti David Kickert oli loistava turnauksen ensimmäisessä ottelussaan. USA:n virkaveli Strauss Mann pelasi turnauksessa toisen ottelunsa.

“Oli tärkeää, että pääsimme johtoon, mutta meidän pitäisi pystyä pitämään se”, sanoi Marco Kasper, Rögle Ängelholmin keskushyökkääjä ja NHL:n ensimmäisen kierroksen varaukseksi tällä kaudella ennakoitu. “Ennen muuta kolmannessa erässä on parannettava. Oli pettymys että hävisimme lopussa.”

Marco Kasper teki vaikutuksen kaikkiin ensimmäistä erää seuranneihin. Ensin mailakikka jalkojen välistä USA:n siniviivalla ja sitten laukaus. Sen jälkeen hän järjesti Itävallan ensimmäisen maalin kuljettamalla omalta kenttäpuoliskolta USA:n maalin taakse, mistä hän tavoitti Benjamin Nissnerin, joka viimeisteli suoraan syötöstä.

“Haluan vain auttaa joukkuettani voittamaan, haluan edustaa maatani”, Kasper sanoi. “Se on minulle suuri kunnia, ja haluan keskittyä auttamaan Itävaltaa voittamaan.”

USA:n puolustaja Nate Schmidt arvioi, että “ensimmäisessä erässä he keskittyivät paremmin kuin me. Meillä on monta kaveria, jotka ovat täällä ensimmäistä kertaa, minä mukaan luettuna, ja minusta me tarvitsemme hiukan lisää vastoinkäymisiä päästäksemme eteenpoäin näistä ensi peleistä.” 30-vuotias Schmidt on yksi joukkueen vanhimmista.

Toiseen erään USA tuli voimalla. Heti minuutin jälkeen Alex Galchenjuk osui tolppaan. Erän laukaukset kohti maalia USA voitti 14-4.

Mutta vastoin numerojen näyttämiä voimasuhteita Itävälta meni 2-0-johtoon, kun erää oli jäljellä alle kuusi minuuttia. Lukas Haudum, Ali Wukovits ja Paul Huber hyökkäsivät kolmella kahta vastaan, ja Huber viimeisteli. USA kuitenkin kuittasi vain 17 sekuntia myöhemmin. Kieffer Bellows kiepahti maalin takaa eteen ja nosti rystyltä sisään.

“Se oli mahtavaa. Monumentaalinen maali”, Schmidt sanoi. “Se todella rauhoitti meitä. Ei tarvinnut kiivetä enää kahden maalin kokoisen vuoren yli, piti vain päästä takaisin peliin ja Kieffer teki hienon työn sen eteen.”

Lisää oli tulossa. Kahdennellatoista minuutilla Paul Huber yritti ottaa kiekon alas kädellään, mutta kiekko juuttui hanskaan, minkä tuomarit tulkitsivat kiekon sulkemiseksi käteen. USA tarvitsi ylivoimaa vain 20 sekuntia: Adam Gaudetten rannelaukaus upposi takaylänurkkaan.

Viimeisillä minuuteilla molemmissa päissä oli huippupaikka, tuloksetta. Kun alle minuutti oli jäljellä, Sam Lafferty sai jäähyn estämisestä. Niinpä Itävalta pääsi pelaamaan ylivoimaa vielä jatkoajalla, mutta paras tilaisuus oli Peter Schneiderin yläputkiveto.

Ja kun alle kaksi minuuttia oli jäljellä, Sean Farrellin pitkä syöttö tavoitti Luke Hughesin keskiviivalla: läpiajo ja kiekko verkkoon Kickertin räpylän yli.

“He tulivat alussa kovaa, meillä oli huono startti, mutta tärkeintä on miten päätimme pelin”, Hughes sanoi. “Toisessa ja kolmannessa erässä pääsimme peliin ja vauhtiin. On huippua joukkueelle hankkia voitto takamatkalta, ja toivottavasti seuravassa pelissä pääsemme vauhtiin heti alussa.”

“Piste on Itävallalle todella hyvä, mutta meidän olisi pitänyt voittaa varsinaisella peliajalla”, Marco Kasper sanoi. “Meillä oli tilaisuus ylivoimalla, joten on rankkaa hävitä tällä tavalla.”