Latvia otti avausvoiton
Kirjoittaja: Organisaatio|16 TOUKO 2022
Latvian Roberts Bukarts juhlistaa toisen erän maaliansa Norjaa vastaan.
share

Latvia onnistui pitämään johtoasemansa Norjaa vastaan pelin loppuun saakka ja sai ensimmäisen voittonsa lukemin 3-2. Tampereella pelatun pelin lopputulos nostaa Harijs Vitonlisin joukkuetta ylös B-lohkossa.

Rudolf Balcersin kaksi syöttöä auttoivat Rodrigo Abolsia ja Nikolajs Jelisevsiä saamaan Latvian johtoon ja Roberts Bukarts laukoi kolmannen maalin. Norjan maalintekijöinä nähtiin Mats Rosseli Olsen ja nuori puolustaja Max Krogdahl.

Molemmilla joukkueilla oli kovat tavoitteet jäälle tullessaan. Latvia tarvitsi ensimmäisen voittonsa, vaikkakin joukkue pelasi vahvasti avauspeleissä Yhdysvaltoja ja erityisesti Suomea vastaan. Vitonlis lisäsi kokoonpanoon Maple Leafsin Kristians Rubinsin, joka pääsi matkustamaan Suomeen NHL:n pudotuspeleistä. Rubinsia ei nähty vielä jäällä. Latvia odottaa vielä tietoaan Theo Blugersin liittymisestä kokoonpanoon, sillä Penguinsit putosivat peleistä maanantaina.

Norjalla taas on vielä tehtävää, mikäli se haluaa päihittää Iso-Britannian sunnuntaina. Päävalmentaja Petter Thoresen muutti puolustustaan siirtämällä Mattias Norstebon kolmannesta kentällisestä toiseen, kun Daniel Rokseth siirtyi neljännestä kolmanteen. Christian Kaasastul oli seitsemäs siniviivalla. Tämän lisäksi puolustaja Magnus Geheb laitettiin kentälle neljänteen ketjuun ja Henrik Holm korvasi Jonas Arntzenin.

Kesti hetken ennen kuin peli lähti soljumaan, mutta Latvia sai pian otetta ylivoimalla ja otti kentän haltuunsa. Tämä paine kantoi hedelmää, kun Abols avasi maalipotin ajassa 14:04. Ronalds Keninsin syöttö meni norjalaisen puolustajan Magnus Brekken ohi ja Abols pääsi tekemään maalin.

Latvia ei saanut pidettyä johtoasemaansa pitkään. Norjan Ludvig Hoff vei palattuaan jäähyltä pelin Latvian päätyyn ja syötti kiekon Roksethille, joka sai kiekon Rosseli Olsenin haltuun. Rosseli Olsen sai laukaistua kiekon one-timerilla maaliin Elvis Merzlikinsin ohi.

Pelin isoin käänne nähtiin, kun norjalaispelaaja Hoff kaatoi vastustajansa vaarallisesti ja joutui jäähylle. Joukkuekaveri Mathias Trettenes sai samalla kiinnipitämisestä kaksi minuuttia, joka johti Latvian sai kahden miehen ylivoimaan. Tämä oli ratkaiseva hetki pelin voiton kannalta.

Jelisejevs ei aikaillut ja laukoi maalin Rudolfs Blugersin avustamana. Norja jäi jäähyjen takia pahasti alakynteen, joka näkyi ilmiselvästi kun Roberts Bukarts teki joukkueelleen rannelaukauksella kolmannen maalin.

Kolmannella erällä kahden maalin johtoasemaan tuli muutos, sillä Latvian päätyyn päästessään 23-vuotias Krogdahl laukoi verkkoon ensimmäisen MM-maalinsa. Norja jatkoi painostustaan ja Merzlikins pidettiin maalilla kiireisenä. Yksi pysäyttävä hetki nähtiin 8 minuuttia ennen pelin päättymistä, kun hän torjui Rosseli Olsenin laukauksen, vaikkei näyttänyt näkevän sitä laisinkaan.

Jännitys tiivistyi kun Norja sai ylivoiman viimeisen viiden minuutin aikana. Latvia puolusti perusteellisesti ja onnistui pitämään asemansa Norjan maalintekoyrityksistä huolimatta.

Peliaikaa ollessa jäljellä 1:48, Thoresen kutsui aikalisän ja Haukeland siirtyi penkille. Viimeinen minuutti pelattiin viisi neljää vastaan ja Ken Andre Olimb onnistui tekemään vaarallisen laukauksen Latvian maalia kohti. Norjan nousujohteisuudesta huolimatta Latvia päätti pelin voittajina.