Suomi jatkaa puhtaalla pelillä
Kirjoittaja: Organisaatio|16 TOUKO 2022
USA:n maalivahti Strauss Mann tekee patjatorjunnan Suomen Valtteri Filppulaa #51 vastaan.

Kahden molemmat edelliset ottelunsa voittaneen joukkueen kohtaamisessa Suomi löi USA:n 4-1 ja johtaa B-lohkoa ainoana kolme otteluaan voittaneena.

Mikael Granlundin liittyminen joukkueeseen lauantain Latvia-ottelussa on tehnyt Suomen ylivoimasta tappavan. Lauantaina kolme ylivoimaa ja kaksi maalia, maanantaina kahdeksan ylivoimaa ja kolme maalia. USA-ottelun numerot vievät tosin hiukan harhaan, koska osa jäähyistä oli joukkueille yhtäaikaisia.

Sakari Mannisella oli kolmen pisteen ilta, Granlundilla ja Mikko Lehtosella molemmilla kahden pisteen ottelu. Alex Galchenjuk pilasi Jussi Olkinuoran nollapelin vain puolitoista minuuttia ennen loppua.

USA voitti laukaukset maalia kohti 29-25. Suomi tosin laukoi pääosin ottelun ensi puoliskolla, ja laukaukset olivat selvästi vaarallisempia kuin amerikkalaisilla.

Kumpikin joukkue selvästi odotti isoa ottelua. Jokainen tuli peliin luistellen ja iskien, hallintäyden yleisön (11 555) riemuksi. Maalivahdeista Strauss Mann oli kiireisempi ottelun alkupuolella, ja torjui muutaman kerran hienosti, esimerkiksi Mikko Lehtosen lähikudin vasemmalla patjallaan.

Mikael Granlund hyödynsi Suomen toisen ylivoiman, kun ensi erää oli jäljellä 2:40. Lehtonen piti viivan, Manninen tavoitti Granlundin, joka tähtäsi rannelaukauksensa perille Mannin leveistä längistä.

“Se oli hienoa, meillä on hyvät kemiat ylivoimalla”, sanoi hyökkääjä Teemu Hartikainen, joka sai yhden syöttöpisteen. “Meillä on hyvä luottamus siihen, ja olemme tehneet muutaman maalin viime peleissä. Hienoa pelata. Olen pelannut Sakarin kanssa Ufassa kolme vuotta, koko ajan yhdessä, ja Granlund on tietysti niin hyvä pelaaja, että hän voi hypätä mihin ylivoimaan hyvänsä. Hän osaa syöttää ja laukoa todella hyvin. Meillä on yksinkertaiset roolit, mutta tiedämme mitä teemme.”

Amerikkalaiset menettivät pelin toisen erän alkupuolella, kun Austin Watson sai 5+20 minuutin jäähyn eli ulosajon iskettyään Teemu Hartikaista päähän kyynärpäällä. Viisiminuuttisen aikana Suomi teki kaksi maalia. Ensin Valtteri Filppula ohjasi Jere Sallisen syötön yläkulmaan, ja 56 sekuntia myöhemmin Granlund ja Jere Sallinen syöttelivät Mannisen vapaaksi takakulmalle, ja maali.

Lehtonen ampui ranteella siniviivalta 4-0 tasavajaalla. Mann ei nähnyt kiekkoa maskin takaa.

“Vietimme liikaa aikaa jäähyaitiossa, eikä sellaista voi jatkaa”, sanoi USA:n puolustaja Nate Schmidt. “Oli tunteikas peli, ja meidän täytyy olla parempia jatkossa. Täytyy olla valmis ja pysyä rauhallisena kun yleisö pauhaa. Alamme tiivistyä joukkueena, ja viimeisessä erässä pelasimme jo paljon paremmin. Sille rakennamme seuraavaan peliin.”

Kolmannessa erässä ja neljä maalia tappiolla amerikkalaiset olivat aktiivisempia ja voittivat laukaukset maalia kohti 16-3. Tässä vaiheessa Suomi tyytyi lähinnä puolustamaan. USA:n kavennuksen järjesti Luke Hughes syöttämällä maalin takaa Galchenjukille, joka tuikkasi etukulmasta Olkinuoran patjojen välistä sisään. Maali ei juuri hiljentänyt Nokia Arenan katsojia, jotka pitivät ääntä loppusekunneille asti.