Bemström on Ruotsin rankkarisankari
Kirjoittaja: Organisaatio|18 TOUKO 2022
Emil Bemstrom tekee voittomaalin Suomea vastaan.

Pohjoismaiden kiekkosuuruuksien kamppailu ratkesi vasta voittolaukauskisassa. Varsinainen peliaika päättyi 2-2, eikä jatkoaika tuonut tulosta. Rankkarikisan ainoa onnistuja oli Ruotsin Emil Bemström, ja tämä osuma päätti Suomen voittoputken 2022 IIHF:n Jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa. Ruotsi johtaa B-lohkoa voitettuaan kaikki neljä otteluaan.

Ruotsin toinen sankari oli maalivahti Magnus Hellberg, joka pysäytti voittolaukauskisassa kaikki viisi suomalaisyritystä. “Yritin vain keskittyä niihin hetkiin”, hän sanoi. “Koetin pysyä rauhallisena ja näyttää vähän itseluottamusta. Tänään se meni hyvin, olen todella onnellinen että saimme extrapisteen.”

Ottelu ei ollut Suomelta yhtä hohdokas kuin olympiavoitto aiemmin tänä vuonna, mutta runsaasti herkkupaloja joukkueet tarjoilivat.

Ruotsi johti ensimmäisen erän jälkeen Adam Larssonin maalilla. Toisessa erässä iski Suomi: Mikko Lehtonen teki maalin ja syötti toisen. Ruotsi kuitenkin jatkoi vahvaa turnaustaan, ja kolmannessa erässä Joel Kellman tasoitti 2-2:een.

Ruotsilla oli kaksi uutta kasvoa sitten edellispelin. Jacob Peterson, 22-vuotias lindköpingiläinen, teki debyyttinsä kansainvälisissä kisoissa heti ykkösketjussa. Hän tuli Tampereelle Dallas Starsin pudottua jatkosta NHL:ssä. Carl Grundströmin Los Angeles Kings koki saman kohtalon, ja Grundström hyökkäsi nelosketjussa. Ensi kerran tässä turnauksessa Ruotsilla oli 12 hyökkääjää pelissä.

Suomelta puuttui Saku Mäenalanen pelikiellon takia. Valmentaja Jukka Jalonen ei tehnyt suuria muutoksia sitten edellispelin. Vain Toni Rajala siirtyi kakkosketjuun Joel Armian ja Valtteri Filppulan rinnalle.

Ottelun edetessä kävi ilmeiseksi, että Tre Kronor paljolti tyytyi pitämään kiekko ja hallitsemaan omaa aluettaan luottaen siihen, että kotiläksynsä lukenut puolustus kykenee pitämään Suomen kurissa.

Suomen tehokas ylivoimapeli on ollut turnauksen näkyvin piirre tähän mennessä: kuusi maalia ja 40 prosentin ylivoimateho. Nytkin, kun kotijoukkue sai ensimmäisen tilaisuutensa, ylimääräinen jännitys väreili hallissa. Sakari Manninen tarjoili Teemu Hartikaiselle, mutta kuti pehmeni Magnus Hellbergin patjoihin.

Ruotsin johtomaali syntyi vanhanaikaisella. Peterson jätti Larssonille, joka kiersi maalin ja ujutti kiekon takatolpan kautta Harri Säterin taakse.

Jonkin aikaa pääosa hallintäyteisestä yleisöstä vaikutti lannistuneelta, kun vielä Oscar Langin laukaus kimposi Säterin hanskasta yläputkeen ja ulos toisen erän alussa.

Ilmapiiri piristyi pian. Mikael Grandlundin tehoista on puhuttu hänen Tampereelle tulostaan saakka, kun taas puolustaja Mikko Lehtosen pisteputki on saanut vähemmän julkisuutta. Nyt hän teki kaksi pistettä kahdessa minuutissa: ensin tasoitus, joka livahti helposti Hellbergin haaroista, ja sitten syöttö Sami Vatasen johtomaaliin. Lehtonen oli ainoa mies jäällä, joka näki pakkiparinsa Vatasen liukuvan takakulmalle. Millintarkka syöttö tuli lahjana Vatasen lapaan.

“Puhuimme Samin kanssa ennen peliä, että hän yrittäisi takakulmalle ja minä syöttä sinne”, Lehtonen sanoi,

Lehtosen salko on nyt 6 (2+4). Hän on ollut osallinen kuuteen Suomen kahdeksasta maalista. Pistetuokion jälkeen hänen vakuuttava puolustustyöskentelynsä jatkui ja oli tuoda kolmannen maalin. Hellberg pomputti Lehtosen lämärin, mutta reboundiin ehtinyt Juho Lammikko sai aikaan vain kunnon ruuhkan maalilla.

Ruotsi ei kuitenkaan ollut lyöty. Tasoitus tuli ajassa 46:38. Erik Gustafssonin laukauksen jälkeen Kellman siirsi kiekon näppärästi verkkoon, ja katsomon ruotsalaislohkot heräsivät taas ääneen.

“Pääsimme kolmella yhtä vastaan, ja Erik (Gustafsson) ampui hyvin”, Växjön hyökkääjä sanoi. “Se oli iso maali. Minusta teimme hyvää työtä kolmannessa erässä.”

Kolmannessa erässä Kellman ja Marko Anttila tappelivat toisensa jäähylle. Peli kulki tasaisena erän loppuun hiukan ruotsalaispainotteisesti. Jatkoajalla ei maalia tullut.