Gaudette vie USA:n voittoon jatkoajalla
Kirjoittaja: Organisaatio|21 TOUKO 2022
USA:n Jaycob Megna taistelee Ruotsin Carl Grundstromin kanssa Jääkiekon MM-kisoissa Tampereen Nokia Arenalla.
Lauantai 21.5. tarjoaa jääkiekon ystäville paljon ohjelmaa! Päivän ensimmäinen ottelu tarjosi katsojille hienon startin, kun USA:n joukkue kohtasi tähän saakka voittamattoman B-lohkon joukkueen Ruotsin. Peli eteni jatkoajalle tilanteessa 2-2. Voiton vei jatkoajalla USA 3-2 Adam Gaudetten maalilla.

Voittomaali oli klassinen vastahyökkäysmaali. Ratkaisu lähti liikkeelle kuviosta, kun USA:n maalivahti Jeremy Swayman torjui Ruotsin Lucas Wallmarkin yrityksen, ja USA:n T.J. Tynan sai kiekon. Hän lähti luistelemaan Gaudetten tukemana kohti Ruotsin maalia, syötti Ottawa Senatorin pelaajalle Adam Gaudettelle, joka päätti Tre Kronorin voittoputken Tampereen Nokia Arenalla.

Kaiken kaikkiaan USA-Ruotsi-ottelusta tuli maalivahtien taistelu. Ruotsin Linus Ullmark ja USA:n Jeremy Swayman jakoivat maalivahdin tehtäviä Boston Bruinsissa tällä kaudella ja ovat nyt vastakkaisissa joukkueissa  Tampereella. Swaymanille, 23, tämä oli hänen toinen pelinsä MM-kisoissa. Ullmarkille, 28, peli oli ensimmäinen. Ruotsi myös toivotti tervetulleeksi takaisin joukkueeseen tervehtyneen Wallmarkin ja puolustaja Marcus Petterssonin, joka liittyi Ruotsin joukkueeseen kautensa päätyttyä Pittsburghissa. Tre Kronor odottaa vielä myös Toronto Maple Leafsin tähtihyökkääjä William Nylanderin liittymistä joukkueeseen.

USA kärsi tänään puolustajien puutteesta. Jon Merrill ja Nick Blankenburg olivat molemmat pois pelistä tänään, jättäen USA:n päävalmentajalle David Quinnille vain viisi puolustajaa käyttöön. AHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu T.J. Tynan teki debyyttinsä tänään, ja Vinni Lettieri nostettiin kakkosketjuun eloisan esiintymisensä jälkeen Iso-Britanniaa vastaan.

Ruotsi teki tänään pelin ensimmäisen maalin. USA:n maalivahti Swayman joutui taipumaan, kun vajaa kolme minuuttia oli pelattu ottelun ensimmäistä erää Ruotsin Rasmus Dahlinin jatkaessa hienoja otteitaan kisoissa tekemällä 1-0 maalin.

Paikalle oli kertynyt lukuisia Ruotsin kannattajia, ja avausmaali synnyttikin valtaisan riemun Nokia Arenalla. USA:n joukkueen kannattajia oli myös saapunut kannustamaan omiaan. Selkeästi suurin kannustajajoukko oli kuitenkin Suomen faneja, jotka olivat kokoontuneet seuraamaan USA-Ruotsi-peliä toivoen, että Leijonat saavuttavat lohkovoiton Ruotsista. Faneilla olikin edelleen toivoa, sillä USA:n Adam Gaudette ampui tasoittavan maalin maalivahti Ullmarkin ohi ajassa 17.50. Ensimmäinen erä päättyi lukemiin 1-1.

Toinen erä alkoi Ruotsin vahvalla otteella. Ajassa 11.50 Ruotsin Max Friberg teki 2-1 maalin, mutta USA:n päävalmentaja haastoi tämän, ja maali hylättiin videotarkastuksen jälkeen. Tarkastus osoitti, että Ruotsin Peterson oli paitsiossa tilanteessa.

Ruotsi sai toisen tilaisuuden ylivoimalla, kun USA sai rangaistuksen pelin viivyttämisestä, mutta USA:n maalivahti Swayman jatkoi hyviä otteitaan. Tasaviisikoin jatkaen USA:n Nate Schmidt teki ottelun toisen maalin ajassa 38.58 siirtyen johtoon 2-1.

Kolmas erä alkoi Ruotsin hallinnassa. Ruotsi tasoitti pelin ajassa 46.56, kun Carl Grundstrom teki 2-2 maalin samalla, kun USA:n pelaajan Jaycob Megnan yritti puolustaa nuorta kollegaansa ja Luke Hughes rikkoi mailansa tilanteessa.

Kolmas erä päättyi 2-2 tilanteessa, ja ottelu meni jatkoajalle.

USA:lla oli jatkoajalla heti monta hyvää tilannetta tasoittaa peli, mutta Ruotsin maalivahti Ullmark puolusti hyvin. USA:n Gaudette löysi kuitenkin reitin Ullmarkin taakse, ja USA vei voiton 3-2 jatkoajalla ajassa 64.48.

USA:n Kieffer Bellowsin mielestä tämä oli tähän mennessä paras ottelu Tampereella. ”Pelasimme todella hyvin”, sanoi amerikkalainen. ”Mielestäni tulimme kovaa päälle. Meillä oli vaikeita hetkiä, mutta jatkoajalla voitto on todella iso juttu turnauksessa. Mielestäni joukkueena tämä oli kisojen paras peli tähän mennessä.”