Sveitsi ajoi Kanadan yli
Kirjoittaja: Organisaatio|21 TOUKO 2022
Sveitsiläishyökkääjä Nico Hischier yrittää saada kiekkoa kanadalaisen maalivahdin Logan Thompsonin maaliin.
share

Sveitsi oli kolmesti takaa-ajoasemassa ennen irtiottoaan 6-3 -voittoon Kanadasta. Sveitsiläiset ohittivat kanadalaiset lopulta kaikilla vyöhykkeillä ja olivat päättäväisempi joukkue.

Tämän päivän ottelu oli Sveitsin pitkäaikaiselle varakapteeni Andres Ambülille järjestyksessään 120. A-maaottelu ja samalla kaikkien aikojen ennätys IIHF:n alaisissa sarjoissa. Ambühlin saavutus huomioitiin sekä videolla että juhlallisuuksilla ennen ottelun alkamista. Paikalla oli myös IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif.

Voiton turvin Sveitsi siirtyy A-lohkon kärkipaikalle ja lohkon voittaessaan pelaa B-lohkon neljänneksi sijoittunutta vastaan puolivälierissä. Molemmilla joukkueilla on joka tapauksessa vielä kaksi ottelua jäljellä.

Ensimmäinen erä oli tähän mennessä koko turnauksen kiehtovinta jääkiekkoa. Hallissa meteliä piti suuri joukko sveitsiläisfaneja ja yhteislaulu alkoi jo Ambühlin palkitsemisen yhteydessä. Ensimmäisen erän jälkeen tilanne oli 3-3.

Jo erän alussa Timo Meyer sai koko katsomon viheltämään ottamalla viiden minuutin rangaistuksen laitataklauksesta, mutta tunnelma muuttui nopeasti sveitsiläisten vastattua alivoimalla parhaista maalintekotilaisuuksista. Logan Thompson kuitenkin pysäytti Michael Foran ja Pius Suterin yritykset.

Sveitsiläiset luulivat jo avanneen maalitilinsä, mutta videotarkistuksen perusteella maali hylättiin Nico Hischierin estettyä Logan Thompsonia torjumasta.

”Taisin työntää hänen patjaansa vähän”, Hirschier myönsi. ”Ja siksi kiekkokin tuli esiin. Mielestäni se oli ihan oikea ratkaisu. Totta kai maali olisi kelvannut, mutta emme toisaalta tarvinneet sitä tänään. Joten hyvä näin.”

Kanadan Kent Johnson teki lopulta ottelun ensimmäisen maalin ajassa 11:52.

Se oli vasta alkua. Vain 59 sekuntia myöhemmin Sveitsi tasoitti Foran erinomaisella laukauksella ohi Thompsonin.

Kanada meni alivoimamaalilla 2-1 johtoon ajassa 14:11. Adam Lowry keräsi kiekonmenetyksestä pelivälineen mukaansa ja vei kiekon sveitsiläisvahti Leonardo Genonin selän taakse.

Sveitsiläiset vastasivat taas nopeasti. Dean Kukan osoitti kiekollisen kärsivällisyytensä tyylikkäällä laukauksella Thompsonin olkapään yli.

Erän viimeisellä minuutilla syntyi vielä kaksi maalia. Kanadalaiset onnistuivat jälleen ensin – Drake Batherson tykitti kiekon ohi Thompsonista Matt Barzalin esityöstä 56 sekuntia ennen erän päättymistä.

Sveitsiläiset vastasivat sovitulla kuviolla suoraan hyökkäysalueen aloituksesta. Denis Malgin voitti aloituksen taaksepäin Suterille, joka levitti kiekon Jonas Siegenthalerille. Thompson keräsi kiekon verkon perukoilta vain 8,4 sekuntia ennen erän päättymistä.

Sveitsiläisten momentum jatkui myös paremmin kontrolloidussa toisessa erässä. Nico Hischier siirsi Sveitsin 3-4 -johtoon ajassa 26:13. Sveitsi onnistui pitämään kanadalaiset kurissa koko toisen erän.

Sveitsiläiset siirtyivät 3-5 -johtoon heti kolmannen erän alussa siirretyn rangaistuksen aikana Suterin maalilla ajassa 43:41.

Kanadalle tarjoutui mahdollisuus kaventaa kahden ylivoiman aikana, mutta Sveitsi onnistui alivoimassaan erinomaisesti. Meier viimeisteli loppulukemat 3-6 ajassa 58:01.