Unohtumattomat puolivälierät Suomen jäillä
Kirjoittaja: Organisaatio|25 TOUKO 2022
Vuoden 2012 puolivälierissä Helsingissä, Slovakia voitti Kanadan 4-3 Michal Handzusin tekemällä viime hetken ylivoimamaalilla. Kuvassa Milan Bartovic juhlii tasoitusmaaliansa.

Sitä voisi luulla, että olisi helppoa valita Suomessa pelatuista Jääkiekon MM-kisojen puolivälieristä viiden parhaan kärki. Asia ei ole kuitenkaan niin.

Ja se on melko yllättävää. Pelivalikoima on kuitenkin rajattu.

Vuonna 1997 puolivälieriä ei pelattu Helsingissä, Tampereella tai Turussa. Epätavallinen turnaus alkoi kierroksella, jossa jokainen joukkue pelasi toisiaan vastaan. Kierroksen jälkeen pelattiin pronssiottelu (Tshekki voitti Venäjän 4–3) ja kolmeen peliin jaettu finaali (Kanada voitti Ruotsin kolmannessa pelissä 2–1).

Suomi on isännöinyt kolmet kisat vuoden 1997 jälkeen, mutta vain kerran kaikki neljä puolivälieräottelua on pelattu pohjolassa. Kyseessä on vuosi 2003. Tämä johtuu siitä, että vuosina 2012 ja 2013 puolivälierät pelattiin Helsingissä ja Tukholmassa.

Kaikesta huolimatta Suomen jäällä on nähty lukuisia ”Mitä ihmettä juuri tapahtui?”-hetkiä puolivälierissä. Parhaan viiden valitseminen osoittautui todella haastavaksi.

Jos satut olemaan esimerkiksi Tshekki-fani, joka muistelee lämmöllä vuonna 2003 käytyä voittomaalikilpailua Venäjää vastaan (3–0), jossa aikansa supertähdet Pavel Datsjuk ja Ilja Kovaltšuk loistivat, pahoittelemme etukäteen.

Jos olet puolestaan suomalainen fani, joka muistaa ikuisesti, kuinka Leijonat menettivät kolmen maalin johtonsa Slovakiaa vastaan 2013 ennen kuin Juhamatti Aaltonen laukoi 4–3 voittomaalin kolmannessa erässä, olet oikeassa. Se oli jännittävä puolivälieräottelu, mutta ei kuitenkaan top 5-materiaalia.

Tässä on meidän top 5 puolivälieräottelua, jotka on pelattu Suomen jäillä.

5) 2012: Suomi 3, Yhdysvallat 2 (Helsinki)

Haluatko keskustella rajallisen ajan hyötykäytöstä? Siinä tapauksessa täytyy nostaa esiin Jesse Joensuu.

Suurikokoinen hyökkääjä ja New York Islandersin toisen kierroksen varaus (2006) laukoi kaksi maalia puolivälieräottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Maalit jäivät historiaan Joensuun ensimmäisinä maaleina jääkiekkomaajoukkueessa. Mikä todella villitsi 12 426-päisen yleisön, oli se fakta, että Petri Kontiola antoi nopean passin Yhdysvaltojen maalin takaa Joensuulle, joka teki voittomaalin vain 8,8 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppumista.

”Olen katsonut MM-kisoja TV:stä 18 vuoden ajan. Tänne pääseminen oli mahtavaa, mutta yritän olla miettimättä sitä liikaa ja keskityn olennaiseen”, sanoi vaatimaton Joensuu. Yllättävää kyllä, hän ei ikinä palannut Jääkiekon MM-kisoihin vuoden 2012 jälkeen, vaikka nyt 34-vuotias Joensuu on edelleen aktiivinen Liigassa ja siirtyy ensi kaudeksi Jokereista kotijoukkueeseensa Porin Ässiin.

4) 2012: Slovakia 4, Kanada 3 (Helsinki)

Voidaan sanoa, että harva uskoi Slovakian pääsevän mitalikahakoihin vuonna 2012. Keski-Euroopan maa oli aiemmin sijoittunut sijalle 13 vuonna 2008, sijalle 10 vuonna 2009, sijalle 12 vuonna 2010 ja vuonna 2011 sijalle 10 kotikentällä Bratislavassa.

Tietenkin joukkueen kapteeni Zdeno Chára oli merkittävä osa kokonaisuutta, sillä hän oli vuotta aiemmin johdattanut Boston Bruinsin Stanley Cup -mestaruuteen. Legendaarisena maalintekijänä tunnettu Miroslav Šatan oli kuitenkin jo hieman ruosteessa 37-vuotiaana. Ja vaikka joukkueessa olikin Andrej Sekeran, Branko Radivojevičin ja Michal Handzušin kaltaisia nimiä, slovakialaiset vaikuttivat altavastaajilta Kanadaan verrattuna. Vastustajan joukkue oli täynnä kiekkomaailman tähtiä kuten John Tavares, Duncan Keith, Corey Perry ja Jamie Benn.

Kanadan kapteenin Ryan Getzlafin huonot valinnat osoittautuivat kuitenkin kohtalokkaiksi. Anaheim Ducksin tähti ja olympiakultamitalisti otti viiden minuutin rangaistuksen polvitaklauksesta, kun ottelu oli 3–3 kolmannen erän loppupuolella. Slovakia voitti seuraavan aloituksen, ja Sekera teki maalin ajassa 17:32 – vain neljä sekuntia ylivoiman alkamisesta.

Vuoden 2012 jälkeen Kanada on voittanut Slovakian kolme kertaa putkeen MM-kisoissa (2014, 2016, 2019) kokonaistuloksin 15–6. Slovakia-fanit tulevat kuitenkin aina muistelemaan ainutlaatuista voittoa vuonna 2012, joka johdatti maan lopulta hopeamitaleille. Seuraavan kerran Slovakia pääsi mukaan mitalipeleihin olympialaisissa vuonna 2022, kun Slovakia voitti pronssia Pekingissä.

3) 2003: Kanada 3, Saksa 2 (Turku)

20 vuotta sitten Saksa ei ollut tunnettu kovan luokan hyökkääjistä, kuten Leon Draisaitl, Tim Stützle tai Moritz Seider. Saksa kuitenkin onnistui usein painostamaan Kanadaa kansainvälisissä otteluissa.

Ryan Smyth ja Eric Brewer, jotka olivat voittamassa vuonna 2002 Kanadalle ensimmäistä olympiakultaa 50 vuoteen, olivat myös osa maajoukkuetta vuonna 2003. Heillä oli vielä tuoreessa muistissa haastava 3–2 voitto Saksasta Salt Lake Cityssä. Kanada onnistui tekemään toisen ja kolmannen maalinsa Paul Kariyan ja Adam Footen johdosta vasta sitten, kun Saksan puolustaja Daniel Kunce otti viiden minuutin jäähyn Smythin taklaamisesta laitaan. Saksalaiset yrittivät kiriä eroa umpeen tekemällä kaksi maalia Andreas Lothin ja Jochen Hechtin avulla kolmannessa erässä.

Tilanne oli samanlainen puolivälierissä vuonna 2003. Smyth ja Daniel Briere veivät Kanadan 2–0 johtoon kahden ensimmäisen erän aikana, mutta Saksa painosti maalivahti Sean Burkea kuudellatoista laukauksella kohti maalia kolmannessa erässä. Lopulta Lasse Kopitz ja Daniel Kreutzer tasoittivat pelin. Kunce otti kuitenkin myöhäisen jäähyn, joka jatkui 4 vs. 4 jatkoajalle, mikä antoi Brewerille mahdollisuuden pelastaa Kanadan joukkue ylivoimalla.

”Emme pelanneet niin hyvin kuin meidän olisi pitänyt kolmannessa erässä”, päävalmentaja Andy Murray kertoi. ”Mutta tärkeintä on, että kanadalaisten tahdonvoima astui peliin ja pystyimme voittamaan.”

Kanada voitti lopulta kultaa Helsingissä. Viimeisin kultasija tuolloin oli vuodelta 1997.

2) 2013: Yhdysvallat 8, Venäjä 3 (Helsinki)

Alexander Ovechkin liittyi Venäjän maajoukkueeseen puolivälierien ajaksi sen jälkeen, kun New York Rangers tiputti Washington Capitalsin vuonna 2013. Jos olisi pitänyt arvata, kuka tulee tekemään eniten syöttöjä puolivälierissä, Ovechkin tai joku muu Venäjän joukkueen jäsen ei olisi ollut yhtään yllättävä valinta.

Joukkueessa pelasivat nimittäin myös Ilya Kovalchuk, Alexander Radulov ja Yevgeni Kuznetsov, mainitsematta KHL:n maalitykkiä Sergei Mozyakinia.

Silitä huolimatta Yhdysvaltain Craig Smith pelasi upean illan tekemällä ennätykselliset viisi syöttöä. Amerikkalaiset pysyivät skarppeina ja kun Alex Galchenyuk laukoi pelin 4–1 toisen erän lopussa, Venäjän päävalmentaja Zinetula Bilyaletdinov vaihtoi aloitusmaalivahti Ilya Bryzgalovin nopeasti Semyon Varlamoviin.

Vaihdoksella ei ollut mitään vaikutusta pelin lopputulokseen. Yhdysvaltojen kapteeni Paul Stastny johti myös tilastoja tekemällä kaksi maalia ja kaksi syöttöä, ja maalivahti John Gibson loisti maalin edessä 31 torjunnalla. Voitto johti amerikkalaiset heidän ensimmäiseen pronssimitaliinsa sitten vuoden 2004, sillä Galchenyuk teki kahdesti maalin voittomaalikilpailussa Suomea vastaan (3–2).

1) 2003: Ruotsi 6, Suomi 5 (Helsinki)

Tätä kohtaamista jännittävämmäksi ei jääkiekko muutu.

Kun Ruotsi nousi 5–1 häviöasemasta syrjäyttämään Suomen 6–5 voitolla puolivälierissä, kyseessä ei ollut ensimmäinen vastaava takaisintulo isolla näyttämöllä.

Esimerkiksi NHL-fanit saattavat tietää kuinka vuonna 1971 Stanley Cup-voittaja Montreal Canadiens nousi 5–1 häviöstä, ja voitti lopulta Boston Bruinsin 7–5. Vuonna 1982 Los Angeles Kings hämmensi Wayne Gretzkyn johtamaa Edmonton Oilersia nousemalla 5–1 tilanteesta 6–5 johtoon kolmannessa erässä. Tapahtuma tunnetaan nimellä ”Miracle on Manchester”.

2003 oli silti täysin omaa tasoaan, sillä ovathan Suomi ja Ruotsi tunnetut kilpakumppanit. Teemu Selänteen hattutemppu auttoi Suomea rakentamaan neljän maalin johtoa, ja Ruotsin päävalmentaja Hardy Nilsson vaihtoi maalivahtia Tommy Salosta Mikael Tellqvistiin. Helsingin yleisö oli revetä ilosta.

”Kun tilanne oli 5–1, luulen, että kaikki olivat valmiita lähtemään lomille”, Tellqvist kertoi.

Tapahtumien suunta kääntyi silti täysin. Suomi vaihtoi kolmannen erän alussa aloitusmaalivahti Jani Hurmeen Pasi Nurmiseen, koska Ruotsi oli avannut maalihanansa ja suomalaiset alkoivat käydä levottomiksi. Tre Kronorin parhaisiin hetkiin lukeutui pari Peter Forsbergin maalia ja P-J Axelssonin 6–5 maali kolmannessa erässä ylivoimalla.

”Tämä on painajaismainen lopetus meidän turnauksellemme”, Suomen päävalmentaja Hannu Aravirta kommentoi pelin jälkeen.

Ottelu oli painajainen, jota suomalaiset eivät tule koskaan unohtamaan, vaikka maa voitti kultaa MM-kisoissa vuonna 2019 ja olympialaisissa vuonna 2022.