Marko Anttila johti Suomen takaa-ajoa
Kirjoittaja: Organisaatio|26 TOUKO 2022
Marko Anttila juhlii maalia Suomen voittamassa puolivälieräottelussa Slovakiaa vastaa.

Kulttihahmo Marko Anttila näytti jälleen 2022 Jääkiekon MM-kisoissa johtamalla Suomen 4-2-voittoon Slovakiasta puolivälierässä Tampereella.

Anttila-legenda syntyi vuoden 2019 kisoissa Bratislavassa, kun hänen maalinsa pudotuspeleissä veivät Suomen mestariksi.

Nyt oikean laidan hyökkääjä on taas mitalipolulla. Hän teki Suomen kaksi ensimmäistä maalia ja nosti Suomen kuopasta, jonne Slovakian nuori ryhmä oli sen pudottanut.

Slovakia johti ensimmäisessä erässä Adam Sykoran ja Pavol Regendan maaleilla. Erän lopulla Anttila kavensi ja toisen erän alussa hän tasoitti. Suomen painostus jatkui, ja Sakari Manninen vei Suomen johtoon kolmannen erän viidennellä minuutilla. Saku Mäenalanen teki viimeisen maalin tyhjään verkkoon.

Slovakia tiesi, miten Suomi torjuu hyökkäyksiä - kolmessa edellisessä ottelussaan Leijonat ei päästänyt maaliakaan - joten Craig Ramsayn tuore ryhmä lähti alussa ottamaan Suomelta vauhtia pois. Se tehosi, sillä ensimmäisten seitsemän minuutin jälkeen Suomella ei ollut vielä yhtään laukausta maalia kohti. Toisessa päässä Jussi Olkinuora oli jo torjunut useammin kuin kerran.

Avausmaali tuli pian. Mario Lunter laukoi, kiekko ohjautui Mikael Granlundista Sykoralle, joka ohjasi ilmasta ohi Olkinuoran. Se oli Slovakian nuorimman pelaajan toinen maali turnauksessa. Sykora täyttää 18 vuotta syyskuussa.

“Tein maalin puolivälierässä Suomea vastaan, se on minulle iso juttu”, Sykora sanoi. “Mutta tuntuu pahalta, koska olisimme voineet voittaa.”

Slovakian toinen osuma syntyi, kun Regenda tuplasi johdon Samuel Takacin reboundista. Halli hiukan hiljeni. Eikö vieläkään, nimittäin mitalia kotikisoista. Kahdeksassa edellisessä kotiturnauksessaan Suomi on jäänyt mitalitta. Nyt moni alkoi pelätä kirouksen jatkumista.

Mutta sitten tuli Anttila. Tampereen Ilveksen hyökkääjä syttyy aina kisojen tässä vaiheessa, eikä hän olisi nyt voinut valita parempaa hetkeä turnauksen avausmaaliinsa. Niklas Friman laukoi, ja Anttilan ohjaus ohitti maalivahti Adam Huskan. Kavennus juuri ennen erätaukoa virkisti taas hallinkin. Usko palasi, vaikka Slovakia vielä johti.

“Tietenkin se oli iso maali meille”, sanoi hyökkääjä Hannes Björninen. “Minusta me vain paransimme koko ajan. Luotimme toisiimme ja pelasimme yhteen.”

Toisen erän alussa usko alkoi vahvistua varmuudeksi. Slovakian epäonnistunut purkuyritys meni suoraan Anttilalle, joka ampui kiekon saman tien maaliin. Epäonninen syöttäjä oli nuori Simon Nemec, joka on muuten pelannut kisoissa vakuuttavasti.

Nyt kotiyleisö on täysillä sankariensa takana, ja Slovakia joutui sietämään painetta. Teemu Hartikainen oli osua kahdesti, ja tietenkin myös Anttila kertaalleen.

“Kaikki tiesivät, että ensimmäisen erän jälkeen pystyisimme pelaamaan vähän paremmin”, sanoi kapteeni Valtteri Filppula. “Toisessa erässä pelasimme paljon paremmin ja tasoitimme pellin.”

“Viime aikoina olemme usein pelanneet hyvän kolmannen erän, joten tiesimme, että kun vain jatkamme samaan malliin niin se toimii. Tänään kaikki toimi, täytyy olla tyytyväisiä.”

Kolmannen erän alussa Suomi meni johtoon. Mikko Lehtonen, siniviivan tehomies kautta turnauksen, syöksyi ylös ja syötti Jere Salliselle maalille. Sallinen rystynoston Huska torjui, mutta Manninen nosti kimmokkeen maalin kattoon ja 11 341 katsojaa hurmioon.

Manninenkin oli innoissaan maalista, mutta kehui samalla Anttilaa ja tämän ketjukavereita. “Se oli huimaa”, hän sanoi. “Oli hieno tunne tehdä maali, ja arvostan meidän nelosketjuamme. Uskomatonta, kaksi isoa maalia ja neljäs tyhjään verkkoon.”

Hetken aikaa Slovakia näytti lyödyltä, mutta viimeisillä minuuteilla olympiapronssimitalistit löysivät saman vauhdin, jolla he ottelun aloittivat. Äkkiä Olkinuora oli maalivahdeista kiireisempi, ja jokainen torjunta nostatti aplodit. Lähimpänä osumaa oli slovakkien nuori tähti Juraj Slafkovski. Hänen vihaisen laukauksensa torjuminen oli viimeinen niitti.

Viimeisillä sekunneilla Suomi pääsi kolmella yhtä vastaan kohti Slovakian tyhjää maalia. Anttilalla oli mahdollisuus hattutemppuun, mutta epäitsekkäästi hän syötti Mäenalaselle, joka teki 4-2. Välierässä lauantaina Suomi kohtaa USA:n.

Slovakia hävisi muttei ollut lyöty. “Tämä oli uskomaton turnaus”, Sykora sanoi. “Tämä oli urani paras hetki tähän mennessä, joten yritin nauttia joka vaihdossa. Ja olen ylpeä joukkuekavereistani. Pelasimme hyvin tässä turnauksessa.”

Suomi taas lähtee rikkomaan kotikisojen taikaa, ja Friman jo herkuttelee haasteella. “Yleisö täällä on ollut hieno koko turnauksessa”, hän sanoi. “On kiva nähdä iloa ihmisten kasvoilla. Tietysti painetta on, mutta tämä on huipputason urheilua.”