Nuoret amerikkalaiset voittoon, kohtaavat Suomen välierissä
Kirjoittaja: Organisaatio|26 TOUKO 2022
USA:n Adam Gaudette tuulettamassa maaliaan Sveitsiä vastaan.

Yhdysvallat teki kaksi maalia ensimmäiseen erään, taisteli toisessa erässä ja ratkaisi kolmannessa erässä ottelun, aikaisemmin häviöttä pelannutta Sveitsiä vastaan. Ottelu päättyi maalein 3-0 ja näin ollen pelaa välierissä viikonloppuna Tampereella. Mitä vain ottelussa tulee käymään, niin nuori USA pelaa mitaleista sunnuntaina.

Maalivahti Jeremy Swayman oli Yhdysvaltojen illan tähti nollapelillä ja 33 torjunnalla. Swayman piti joukkuettaan pystyssä toisessa erässä, kun Sveitsi pyöritti peliä.

Swayman ei kuitenkaan ollut yksin. Kapteeni Seth Jones kellotti peräti 29.41 minuuttia jääaikaa, ollen tärkeä pelaaja USA:lle molemmissa päissä.

“Tuntuu hyvältä,” sanoi Jones.” Me nautimme nyt. Meidän viisikkomme pelasi hyvin tänään ylös- ja alaspäin. Koko joukkue antoi panoksensa. Toteutimme pelisuunitelmaamme todella hyvin. Puolustimme joukkueena, hyökkääjät auttoi meitä ja meidän maalivahti, en pysty kehumaan tarpeeksi Swayzsia. Hän otti isoja torjuntoja kun tarvitsimme niitä. Olemme innokkaina palaamaan Tampereelle taistelemaan mitaleista. Emme pelanneet Suomea vastaan kovin hyvin edellisellä kerralla. Nautimme tästä tänään ja valmistaudumme seuraavaan otteluun.”

Sveitsiläiset tulivat otteluun seitsemän voiton putkessa, jossa he onnistuivat tekemään keskiarvolta vajaa viisi maalia ottelua kohden, muttei pystynyt hyödyntämään maalintekopaikkoja tänään. Yhdysvallat taas teki alkusarjan aikana vain 18 maalia, mikä oli vähiten puolivälieräjoukkueista.

“Pettynyt tottakai,” sanoi Sveitsin kapteeni Nico Hischier. “Meillä oli paljon paikkoja. On todella pettynyt fiilis nyt. Se oli ärsyttävä peli, kun kiekko ei halunnut mennä maaliin. Olisi pitänyt tehdä. Kunnia heille, kunnia heidän veskarilleen. He pelasivat hyvin. Meidän pitäisi löytää vain keinot voittaa näitä pelejä, tämä ei ole ensimmäinen kerta tälläisessa tilanteessa. Tämän turnauksen aikana olemme pelanneet muutamia huonoja avauseriä. Jos pelaisimme paremmin ottelun alusta lähtien, annamme mahdollisuuden itsellemme voittaa otteluita. Sillä ei ole mitään väliä kuinka hyvin pelasimme alkulohkossa, kun peli millä on väliä niin hävitään. Meidän pitää oppia näistä.”

Yhdysvallat pelasi loistavan ensimmäisen erän. Maalintekopaikat olivat kortilla molemmilla joukkueilla, mutta USA onnistui käyttämään omansa, kun sveitsiläiset epäonnistuivat omissaan.

Ensimmäinen maali syntyi ajassa 11.59. Timo Meier istui jäähyaitiossa kärsimässä kampitusrangaistustaan, kun Ben Meyersin heitto maalille kimposi onnekkaasti Calvin Thurkaufin luistimesta maaliin.

Onnea oli mukana myös 2–0 osumassa. Korkea ja pomppuinen purkukiekko löysi Adam Gaudetten, joka pystyi päihittämään sveitsiläispuolustaja Dominik Eglin. Sveitsin maalivahti Leonardo Genoni tuli pitkälle vastaan, mutta Gaudette onnistui kuin onnistuikin nostamaan kiekon ohi Genonin ja puoliksi jäänpinnassa iskemään kiekon verkon perukoille.

Toinen erä oli sveitsiläiselle paljon parempi. He tulivat täydellä kaasulla peliin heti aloituksesta lähtien ja pystyi antamaan painetta Yhdysvaltojen päätyyn. He lähtivät omasta päädystä kovalla itseluottamuksella, loi paljon maalipaikkoja ja piti kiekkoa hyökkäysalueella pitkiä pätkiä. Sveitsi pääsi toisessa erässä ylivoimalle kahteen otteeseen. He tekivät kaiken minkä pystyi, paitsi ohittamaan Jeremy Swaymania maalinsuulla.  Laukaukset toisessa erässä olivat peräti 17–6 sveitsiläisten hyväksi.

Kolmannessakin erässä sveitsiläisille oli paikkoja. Timo Meier osui tolppaan ensimmäisellä peliminuutilla, Dean Kukan pääsi kokeilemaan hyvästä paikasta ja joukkueen paras pistemies Denis Malgin pääsi läpiajoonkin, vain päästäkseen nollatuksi Swaymanin toimesta.

Yhdysvallat laittoi viimeisen niitin ajassa 54.06, kun Karson Kuhlman ja Ben Meyers pääsi kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen. Kuhlman tarjoilee ja Meyers iskee loppulukemat 3–0.

Sveitsiläiset hakivat kavennusta pelaamalla viimeisen viisi minuuttia ilman maalivahtia, kuudella kenttäpelaajalla, mutta Yhdysvallat onnistuivat pitämään oman päänsä puhtaana. Yhdysvallat kohtaa näin ollen lauantaina isäntämaa Suomen mikä tulee varmasti olemaan jännittävä ottelu.