Kanada kultajahtiin tutun vastustajan kanssa
Kirjoittaja: Organisaatio|28 TOUKO 2022
Kanadan Kent Johnson (nro 93) juhlii Zach Whitecloudin (nro 2) kanssa tehtyään 3-1 maalin Tšekkiä vastaan.
Kanada oli ainoa maalintekijä toisessa erässä murtaen 1-1 tasatilanteen ja luistellen yllättävän yksipuoliseen 6-1 voittoon Tšekistä illan viimeisessä semifinaaliottelussa Tampereella. Kanada etenee nyt finaaliin, jossa vastassa on Suomi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun finaalissa ovat vastakkain samat kaksi maata kolmatta vuotta putkeen.

Suomi voitti vuonna 2019, mutta Kanada vei voiton viime vuonna. Tämä vuosi tulee olemaan ensimmäinen kerta, kun Suomi saa mitalin kotijäällä. Kysymys onkin nyt siitä, tuleeko mitali olemaan kultainen vai hopeinen.
Kanada hallitsi peliä ensimmäisessä erässä viidellä viittä vastaan, mutta heidän ongelmansa oli, että he saivat erän ainoat neljä kaksiminuuttista, ja pelasivat alivoimalla melkein seitsemän minuuttia. Tšekki teki ottelun ensimmäisen maalin ajalla 7:07 neliminuuttisen ylivoiman aikana, kun Zach Whitecloud istui jäähypenkillä korkean mailan vuoksi. Kapteeni Roman Cervenka syötti David Krejcille joka laukoi kiekon Chris Dreidgerin käden alta maaliin.

Tšekillä oli hyvä mahdollisuus tuplata johtonsa, kun Tomas Hertl riisti kiekon Nick Holdenilta, mutta Dreidger onnistui torjumaan tämän yrityksen, eikä maaleja tullut Kanadan verkkoon enempää kuin yksi koko pelissä.
Kanadalaisilla oli vielä kaksi alivoimaa tapettavana, mutta he pääsivät ensimmäisen erän loppuun 1-1- tasatilanteessa, kiitos Pierre-Luc Duboisin. Hän otti kiekon haltuunsa Tshekin maalin takana, tökkäsi sen maalin eteen, ja antoi Dylan Cozensin viimeistellä tilanteen. Vejmelka torjui Cozensin ensimmäisen laukauksen kauniisti, mutta kanadalainen pääsi kiinni omaan kimmokekiekkoonsa, ja löi sen maaliin, kun ensimmäistä erää oli jäljellä 32.3 sekuntia. ”Se oli tärkeä maali, ehdottomasti,” kapteeni Thomas Chabot sanoi myöhemmin. ”Sellainen maali on aina iso juttu mille tahansa joukkueelle, erityisesti tälle ketjulle. He ovat pelanneet niin hyvin koko turnauksen läpi. He ovat olleet iso osa menestystämme.”

Tämä vauhti kantoi myös toiseen erään, jossa Kanada dominoi alusta loppuun, tehden kolme maalia ja mennen vaikuttavaan 4-1 johtoon. Kaksi noista maaleista tuli ylivoimalla, kun Tšekki joutui ongelmiin tuomareiden kanssa Kanadan muistaessa käytöstavat. Ensimmäisen kerran Kanada meni johtoon ajalla 7:33, David Pastrankin ottaessa turhan estämisjäähyn oman maalinsa vieressä, pelin ollessa käynnissä keskialueella. Adam Lowry teki tämän maalin, ja 81 sekuntia sen jälkeen Kanada johti jo 3-1.

Daswon Mercer koitti yksinkertaista laukausta huonosta kulmasta, ja Vejmelka torjui potkaisemalla kiekkoa. Kent Johnson oli sopivassa sijainnissa ja teki maalin kimmonneesta kiekosta. Tässä vaiheessa suomalaisvalmentaja Kari Jalosen Tšekki otti aikalisän, mutta tilanteen rauhoittaminen ei auttanut. Kaksi minuuttia myöhemmin Kanada teki jälleen maalin, myöskin viidellä neljää vastaan. Maalin tekijänä oli Matt Barzal.

Tšekki sai parhaat tilaisuutensa erän loppuvaiheessa, mutta tällöin myös Kanadan Dreidger pelasi parasta peliään. Hän torjui Pastrnakin lähietäisyydeltä tekemän yrityksen nopealla vasemmalla jalalla, ja sen jälkeen tyynesti myös Jakub Vranan läpiajon.

Cole Sillinger kasvatti Kanadan johtoa, kun kolmatta erää oli pelattu 3:56. Hän sai kiekon hallintaansa Tšekiltä, rynnisti vasenta puolta alas ja kukisti Vejmelkan laukauksella. Sellainen laukaus olisi pitänyt saada torjuttua siinä vaiheessa peliä.

Tšekki sai rangaistuslaukauksen oudon pelitilanteen jälkeen. Kanadalainen laukaus pomppasi villisti lasista, ja Vrana loi siitä läpiajon. Häntä koukattiin takaa, ja Jalonen valitsi rangaistuslaukaustilaisuuteen Pastrnakin. Hiukan anti-klimaattisesti Pastrnak laukoi ohi.

Cozens nosti lukemat kuuteen-yhteen ajalla 12:50. Tilanne huononi entisestään Tshekin kannalta, kun he haastoivat maalin paitsiotilanteen perusteella. Maali jäi voimaan, ja Tshekki sai joukkuerangaistuksen.
Kanada pelasi oppikirjamaista puolustusta viimeisen erän, eivätkä päästäneet Tšekkiä kunnon maalipaikoille. Nyt heillä on enää yksi ottelu jäljellä, finaaliottelu.

“Ainut syy miksi tulimme tänne, on finaali ja teemme kaikkemme voittaaksemme sen,” Dubois sanoo. ”Ensimmäinen askel on hoidettu, toinen askel on kulta ja olemme valmiita siihen.”