Ehlers vie Tanskan voittoon
Kirjoittaja: Andy Potts|13 TOUKO 2023
Unkarin maalivahti Bence Balizs todisti läheltä Tanskan avausmaalia. Sen teki Nikolaj Ehlers.
Nikolai Ehlersin kaksi maalia siivittivät Tanskan 3-1 voittoon Unkarista. Winnipeg Jetsin hyökkääjä osui kahdesti ylivoimalla, palaten samalla maalinteon makuun kahden edellisen MM-turnauksen vaisun maalivireen jälkeen.

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen ylimpään divisioonaan palanneelle Unkarille tasakentällisten tehottomuus osoittautui kalliiksi. Yhdistettynä toistuviin rangaistuksiin, avausottelu oli kokonaisuudessaan haastava vasta nousun tehneelle joukkueelle. Kevin Constantinen joukkue ei kuitenkaan jäänyt täysin jalkoihin ja se näyttää vakiinnuttaneen viime kauden I-divisioonan hopeansa.

Pitkän odotuksen jälkeen Unkari pyrki pitämään tempoa ottelun alussa. Kuitenkin läpimurrosta haaveilevan, äänekkään kannattajajoukon toiveille löytyi vain vähän perusteita, lukuunottamatta Kristof Pappin varhaista laukaisupaikkaa. Pappin yritys edusti puolia Frederik Dichowin tekemistä torjunnoista ensimmäisessä erässä, kun Tanska alkoi ottaa otetta pelistä.

Toisessa päädyssä Bence Balizs teki huippuluokan torjunnan pysäyttääkseen Nick Olesenin takatolpalla. Mathias Bau tuli vasemmalta ja tarjoili Olesenille tyhjää maalia, mutta Balizs ojensi kätensä ja esti tämän tilaisuuden.

Vain lyhyen ajan kuluttua Patrick Russel ohjasi Markus Lauridsenin laukauksen niukasti ohi maalin, vaikka Istvan Bartalis esti häntä. Tämä toi Tanskalle ottelun toisen ylivoiman, joka johti lopulta avausmaaliin. Jesper Jensen Aabon laukaus koetteli alivoimaneliötä maalin edessä ja Nicklas Jensen syötti irtokiekon Ehlerille, joka iski kiekon aivan tolpan vierestä maaliin suoraan syötöstä.

Unkarin oli luotava huomattavasti enemmän hyökkäystehoa toisessa erässä, ensimmäisen erän rajoittuessa vain kahteen laukaukseen. Siihen avautui hyviä mahdollisuuksia ylivoimalla ja Vilmos Gallo melkein onnistuikin tekemään tasoitusmaalin rynniessään päin maalia. Toinen tilaisuus avautui kun Istvan Sofron syötti kiekon takaisin vaaralliselle alueelle ja makuullaan ollut unkarilaispelaaja melkein ohjasi sen luistimellaan maaliin.

Seuraava jäähy meni meni Unkarin joukkueelle ja Ehlers onnistui jälleen kerran Tanskan ylivoimalla – tällä kertaa rannelaukauksella, oikeanpuoleisen ympyrän laidalta samalla kun Russel tarjosi maskia. Kahden maalin takaa-ajoasema tuntui Unkarille pitkältä matkalta,

MM-tulokkaat eivät kuitenkaan hellittäneet ponnisteluissaan. Sofron osui sivuverkkoon, mutta Krisztian Nagyn läpiajoyritys oli liian innokas ja johti rangaistukseen Dichowiin kohdistuneesta estämisestä. Tätä seuranneessa ylivoimassa Balizs onnistui tekemään kaksoistorjunnan estäkseen Baun ja Mikkel Boedkerin yritykset ja pitääkseen Unkarin mukana pelissä.

Kolmannen erän alussa Sofron toimi inspiraationa pelin kovimmalle kannatushuudolle, kun hän pääsi vapaaksi takatolpalla ja survaisi Bence Szabonin poikittaissyötöstä kiekon maaliin. Se herätti jälleen unkarilaisten toiveet ja sai Dichowin maalin vieressä seisovan, punapaitaisen faniryhmän hurraamaan sankareilleen tasoitusmaalin toivossa. Unkarin luodessa painetta, Janos Hari oli lähellä tasoitusta. Unkari uskoi.

Riemunhuudot vaihtuivat kuitenkin vaikeroinniksi, kun Morten Poulsen viimeisteli maalin tanskalaisten vastahyökkäyksestä palauttaen joukkueensa kahden maalin johtoasemaan kahdeksan minuuttia ennen loppua. Ja vaikka Unkarilla oli vielä yksi ylivoima viimeisillä minuuteilla, tanskalaiset pitivät tiukasti kiinni voitosta.