Bartalis iski Unkarin yllätysvoittoon jatkoajalla
Kirjoittaja: Andy Potts|16 TOUKO 2023
Unkarin pelaajat juhlivat ottelun ensimmäistä maaliaan.
Unkari yllätti A-lohkon täysin kukistamalla Ranskan. Voitto toi unkarilaisille kaksi pistettä ja nosti joukkueen sarjataulukossa kuudenneksi. Turnauksen avauspelit antoivat jo toivoa, mutta pisteitä ei niissä vielä herunut. Tänä iltana Unkari kuitenkin onnistui, Bence Stipsiczin, Vilmos Gallon sekä Istvan Bartalisin maalien ansiosta.
Bartalis iski ratkaisun jatkoajalla vain reilun minuutin jälkeen.

Maali sinetöi Unkarille tämän turnauksen ensimmäisen voiton – ja vasta toisen voiton MM-kisojen ylimmässä sarjassa sitten 1930-luvun. Maalilla voi olla myös suuri merkitys Unkarin mahdollisuuksiin pysyä pääsarjatasolla, koska joukkue nousi sarjataulukossa jo ohi Itävallan ja Saksan.

Ranskan maalintekijä Charles Bertrand oli ottelun jälkeen turhautunut: "Minusta tuntui, että he pelasivat koko 60 minuuttia vihaisesti. He voittivat mielestäni enemmän taisteluista kuin me, joten tulos oli melko pettymys."

Unkarilaisten pelaajien ja heidän kannattajiensa välit olivat tunteelliset pelin jälkeen. Ennen jäältä poistumista joukkue kokoontui äänekkäiden kannattajiensa eteen laulamaan yhdessä Transilvanian hymniä. "Se on myös osa elämäämme", sanoi maalivahti Bence Balisz. "Jos ymmärtää sanat, se on todella kaunis laulu meille."

Ensimmäisessä erässä oli vain vähän maalipaikkoja, vaikka Karol Csanyi pääsi melkein yllättämään ranskalaisvahti Sebastian Ylösen ilkeällä rannelaukauksella.Toisessa päädyssä Ranskan ylivoima tuotti tulosta, ja joukkue siirtyi johtoon ajassa 16:28, kun Charles Bertrand laukoi ottelun ensimmäisen maalin.

Ranskan johto ei kuitenkaan kestänyt pitkään, Bence Stipsiczin ampuessa Unkarille maalin Balazs Sebokin ja Janos Harin syötöistä. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin tasatilanteessa.

Toisessa erässä Unkari uhkasi nousta pelin päälle, kun se pääsi pelaamaan 76 sekuntia viisi-kolme-ylivoimaa. Kevin Constantinen luotsaama joukkue ei kuitenkaan päässyt hyödyntämään tilannetta. Maalin ympärillä on yliyrittämistä ja liian vähän malttia, johon unkarilaisten ylivoimapeli kaatui.

Epäonnistuminen kostautui vielä lisää, kun Ranska siirtyi uudestaan johtoon ajassa 29.31. Tim Bozon syötti kiekon maalille, jonka jälkeen unkarilaismaalivahti torjui Charles Bertrandin laukauksen, mutta Louis Boudon sai iskettyä paluukiekon maaliin.

Ranskan joukkue ei kuitenkaan pystynyt viemään loppuun sitä minkä aloitti, vaan Unkari tuli jälleen tasoihin puolustuspään tilanteessa. Ranskalaispuolustajat eivät selvinneet pomppukiekosta, ja Vilmos Gallo ampui kiekon Ylösen hanskan yli maaliin.

"Joka kerta kun he tekivät maalin, me reagoimme," Bartalis kertoo. "Vastasimme heti. Emme odottaneet, mitä he tekivät. Otimme asiat omiin käsiimme. Teimme heti pari maalia: 2-2 peli, jatkoaika, ja niin me voitimme."

Kumpikaan joukkue ei saanut ratkaisua aikaan varsinaisella peliajalla. Maalivahdit torjuivat kolmannessa erässä yhteensä vain 11 kertaa. Etenkin Unkarin jatkuva epäonnistuminen ylivoimalla turhautti päävalmentajaa.

”Ylivoiman pitäisi auttaa saamaan vauhtia peliin, mutta luulen, että me vain menetimme sitä”, Contantine kertoo. Ranskalle jatkoaika oli jo kolmas kolmeen otteluun.

Itävallan voittamisen jälkeen sinipaidat ovat kärsineet peräkkäiset jatkoaikatappiot ensin Tanskalle ja nyt Unkarile.

Unkarin turnaus jatkuu voittamatonta Ruotsia vastaan, kun taas Ranska kohtaa huomenna kisaisäntä Suomen. Hieman yllättävää on, että molemmat joukkueet jatkavat turnausta kolmen ensimmäisen pelin jälkeen neljän pisteen tasatuloksessa.