Ruotsi dominoi Unkaria
Kirjoittaja: Lucas AYKROYD|18 TOUKO 2023
Hyökkääjä Dennis Everberg (#18) tekee maalin ensimmäisessä erässä Ruotsin murskatessa Unkarin 7-1 2023 Jääkiekon MM-kisoissa Tampereella.
Ruotsi teki ensimmäisessä erässä kolme maalia ja karkasi 7-1 voittoon Unkarista torstaina. Ruotsalaiset jatkavat neljän pelin jälkeen puhtaalla pelillä Nokia Arenalla. Heillä on 11 pistettä ja he taistelevat A-lohkon johtopaikasta USA:n kanssa.

MM-kisojen ensikertalainen maalivahti Jesper Walldstedt pääsi helpolla toisessa voittopelissään. Tre Kronor voitti laukaukset maalia kohti 51-9. Ruotsi onnistui puolustuspelissään häkellyttävän hyvin, sillä Unkari ei päässyt laukomaan kertaakaan maalia kohti toisessa ja kolmannessa erässä.

”Se on tilastollisesti varmaankin aika erikoista,” sanoi Ruotsin Henrik Tömmernes, joka merkkautti neljä syöttöpistettä. ”Ei ole mitään väliä, mitä joukkuetta vastaan pelaamme. Puolustuspeli on ollut meidän vahvuutemme voittaessamme kolme ensimmäistä otteluamme.”

Jacob de la Rose teki kaksi maalia Ruotsille. Lucas Reymond teki yhden ja syötti kaksi. Joukkueeb viimeisin vahvistus, Toronto Maple Leafsin puolustaja, Timothy Liljegren syötti kaksi maalia.

Roland Kiss teki Unkarin ainokaisen. Kevin Constantinen joukkueen tiistaisen Ranska-voiton jälkeinen hyvänolontunne vaihtui kylmään todellisuuteen.

Perjantaina joukkue kohtaa isäntämaa Suomen.
”Emme ole vielä esittäneet parasta peliämme,” sanoi István Bartalis, joka teki jatkoajalla ratkaisumaalin Ranskaa vastaan. ”Päästimme vastustajan maalintekoon liian helposti ja liian nopeasti. Pelimme romahti vähän. Mutta maiden välillä on suuria eroja. Ei sille mitään voi. Meidän täytyy yrittää analysoida tapahtunutta tai ehkä jopa vain unohtaa se. Huomenna on uusi peli ja meidän täytyy kerätä energiaa siihen.”

Ennen kaikkea Ruotsin kliininen taito ja viimeistely vei voiton vastustajasta, joka teki kovasti töitä ja pelasi tunteella. Nämä ovat vasta Unkarin kolmannet ylimmän tason MM-kisat toisen maailmansodan jälkeen (2009, 2016).

”Me saimme hyökkäyspelin toimimaan tänään ja tästä on hyvä jatkaa tuleviin peleihin,” sanoi Alexander Nylander. ”Nyt tavoitteena on ottaa lohkovoitto.”

Valmentaja Sam Hallamin joukkue aloitti vauhdikkaasti. Ajassa 1.13 Oscar Lindberg laukoi vasemmalta lyöntilaukauksen, joka yllätti Unkarin Dominik Horváthin. Maali oli SC Bernin hyökkääjän turnauksen kolmas ja hän johtaa joukkueensa maalipörssiä näissä kisoissa.

Ajassa 5.13 Carl Grundström antoi kauniin syötön keskialueella de la Roselle, joka vei Ruotsin kahden maalin johtoon.
”Se oli hieno syöttö Carlilta,” sanoi de la Rose.

Unkarilaiset eivät luovuttaneet. Ajassa 7.36 Kiss teki kavennuksen laukomalla ruuhkan takaa kiekon Wallstedtin taakse ja sytytti äänekkään unkarilaisfanijoukon. Mutta iloa ei kestänyt pitkään.

Avauserää oli jäljellä 2.10 kun Liljegren kiersi Horváthin maalin ja antoi rystysyötön maalin eteen Everbergille, joka ei erehtynyt.

Toisessa erässä Pettersson vei Ruotsin taitavasti 4-1 johtoon kahden miehen ylivoimalla ajassa 24.17.
Constantinen joukkue osoitti sisukkuutta. Ruotsalaisten vyöryttäessä peliä Unkarin alueella hyökkääjä Krisztián Nagy blokkasi Liljegrenin vedon ja pysyi jäällä, vaikka hän nilkutti kivusta. Mutta Tre Kronorin hyökkäystä ei pystynyt pysäyttämään.

Ajassa 37.37 Jonatan Berggren teki tilanteeksi 5-1 ja alle minuutti myöhemmin de la Rose viimeisteli maalin aloituksen jälkeisen syöttökuvion jälkeen.

Kolmannessa erässä Raymond teki loppunumeroiksi 7-1 ajassa 48.48 Leo Carlssonin taitavan esityön jälkeen. Carlssonista oli tullut kautta aikojen nuorin ruotsalainen maalintekijä Ruotsin voittaessa Itävallan 5-0.
Ruotsi kohtaa seuraavaksi Ranskan, joka hävisi Suomelle 5-3 hyvän taistelun jälkeen. ”Ranska näytti eilen, että se on hyvä joukkue. Meidän täytyy lähteä peliin nöyrinä, pelata omaa peliämme ja parantaa esitystämme,” sanoi de la Rose.

Unkari ja Ruotsi olivat kohdanneet vain kerran tätä ennen. Vuonna 1935 Sveitsin Davosissa pelatussa ottelussa Ruotsi oli voittanut 3-0.