Saksa iloitsee ensimmäisestä voitostaan
Kirjoittaja: Andy Potts|18 TOUKO 2023
Saksan kapteeni Moritz Muller juhlii maaliaan 6-4 voittoon päättyneessä ottelussa Tanskaa vastaan.
Saksan Jääkiekon MM-kisaurakan alku on ollut haasteellinen, mutta tänään he saavuttivat voiton Tanskaa vastaan. Hurja viiden maalin ilotulitus pelin viimeisen viiden minuutin aikana päättyi lopulta Harold Kreisin valmentaman joukkueen 6–4 voittoon.

Tämä oli Tanskan ensimmäinen häviö Tampereella. Yksikään Tanskan joukkue ei ole koskaan voittanut ensimmäistä neljää peliään huippusarjan MM-kisoissa, ja Heinz Ehlersin vuosikerta 2023 ei hyvästä alusta huolimatta myöskään saanut tehtyä tätä uutta aluevaltausta.

Tanskan hyökkääjä Patrick Russell oli suorasanainen arviossaan: ”Peli ei ollut riittävän hyvä puolustuksellisesti. Annoimme heidän tehdä liikaa maaleja. Emme vain olleet riittävän hyviä.”

Ensimmäinen erä meni Tanskalle. Saksa ei pystynyt juurikaan uhkaamaan heitä, lukuun ottamatta Moritz Seiderin alkuerän laukausta, joka kimposi Frederik Dichovin tolpasta. Toisessa päädyssä Tanska pääsi johtoon, kun Matias Lassen laukoi maaliin siniviivalta ja teki ottelun avausmaalin Moritz Mullerin epäonnisen ohjauksen jälkeen.

Ensimmäisen erän ainoa ylivoima meni Saksalle, mutta he eivät saaneet yhtäkään laukausta osumaan maaliin kahden minuutin aikana. Erän viime minuutilla Leon Gewanke osui harhaan yrittäessään laukoa, ja kiekko valui keskijäälle. Tämä oli hyvä vertauskuva joukkueen ensimmäiselle erälle.

Kakkoserässä kaikki muuttui. Saksa havahtui siihen, että puolivälierähaaveet olivat valumassa hiekkaan, ja lisäsi vauhtiaan. Peli tapahtui pitkälti Tanskan verkolla, ja erän puolivälissä painostus kantoi hedelmää. J.J. Peterka teki tasoitusmaalin matalalla laukauksella oikealta laidalta. Dichovilla oli suora näköyhteys tilanteeseen, mutta jostain syystä päästi kiekon suojustensa välistä.

Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä sen paremmin Dichovin kuin kenenkään muunkaan toimesta, kun Saksa teki kolmannen maalinsa. Peterkan ja Noebelsin kauniin syöttökuvion jälkeen Muller pääsi laukomaan terävän rannelaukauksen verkkoon vasemmalta.

Erä oli Tanskalle vaikea, mutta se päättyi paremmissa merkeissä, kun Mathias Bau sai tehtyä maalin vain sekunteja ennen erän loppua. Bau turvautui enemmänkin tarkkuuteen kuin voimaan, laukoen kiekon luistintiheikön läpi Mathias Niederbergin jalkojen välistä maaliin. Kyseessä oli vasta toinen tanskalaislaukaus yksipuolisessa toisessa erässä.

Ottelu räjähti eloon vielä kertaalleen myöhään kolmoserässä. Kun peliaikaa oli jäljellä viisi minuuttia, tanskalaiset runnoivat tasoitusmaalin. Nick Olesen riisti kiekon nurkkakampailussa, ja tarjoili sen maalin eteen Wejselle, joka teki maalin. Lukemat olivat tämän jälkeen 3–3.

Tanskan ilo vaihtui pian Saksan riemuun. Vain 20 sekuntia tasoitusmaalin jälkeen Saksa pääsi uudestaan johtoon, kun Jonas Muller laukoi keskiviivalta maalin Dichovin hanskan yli. Tanskan toiveet saivat uuden osuman ajalla 57:55, kun Niklas Andersen sai kaksiminuuttisen laitataklattuaan Wissmannin. Saksa pääsi jälleen ylivoimalle.

Tarina näytti jo päättyvän Noebelsin laukoessa tyhjään maaliin, mutta kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä 32 sekuntia, Wejse teki jälleen maalin. 4–5 tilanne antoi Tanskalle uutta toivoa.

Saksalla oli edessään epämukavat viime hetket, kunnes Nico Sturm nappasi kiekon aloituksesta, ja lähetti sen tyhjään verkkoon sekasortoisten viimeisten hetkien päätteeksi:
”Sehän on jääkiekkoa, eikö niin”, Sturm hymyili. ”Heillä on hyviä pelaajia joukkueessaan, ja niin on myös meillä. Uskon meidän kaikkien tiedostaneen, että  he eivät luovuttaisi vain sen takia, että saimme tehtyä maalin tyhjään verkkoon.”