Tyskland kvalar sig kvar efter övertidsvinst
by Andrew Podnieks|04 JAN 2024
Germany celebrates its dramatic overtime vicotry over Norway to stay in the top pool for 2025.
share
Moritz Elias stod för det “gyllene målet” med 58 sekunder in i förlängningen som gav Tyskland en 5–4-vinst över Norge.

Vinsten garanterar tyskarna en plats i Ottawa nästa år medan Norge, som blev uppflyttade till den högsta divisionen inför årets turnering för första gången på ett decennium, har blivit nedflyttade återigen. De har spelat i den högsta divisionen enbart tre gånger sedan 2006.

Det negativa kvalet, bestående av en match, var oerhört viktig för båda programmen. Den senaste gången dessa lag mötte varandra under JVM var 2014 i ett negativt kval som spelades bäst av tre matcher, där Tyskland stod som vinnare i den avgörande matchen.

Norge gjorde en stark insats som kämpade sig tillbaka från 1–0, 2–1, och i den tredje perioden, 4–2.

Matchen startade lugnt med några målchanser och lågt tempo, men tyskarna gjorde det inledande målet i ett två mot ett läge. Julius Sumpf stod för en fin backhandspass till Kevin Bicker som gick på avslut med ett högt skott över handsken på Markus Stensrud. Målet blev hans första i turneringen.
Norge spelade däremot ett bra försvarsspel och kunde kvittera efter en snabb spelsekvens av Noah Steen bakom Tysklands målbur. Han lade beslag på en lös puck och petade in den bakvägen innan Matthias Bittner kunde förflytta sig till den andra stolpen.

Andra perioden blev en upprepning av den första, fast med en tvist — Norge var det bättre och mer bestämda laget. Trots det var det Tyskland som återtog ledningen, denna gång vid 8:59 efter en fin insats av Veit Oswald. Han mottog en lång pass från Eric Hordler och överlistade en motståndarspelare för att slutligen glida pucken mellan benen på Stensrud som föll ner på isen.

Därefter skulle perioden tillhöra Norge. De lyckades nästan kvittera i matchen kort därefter när Bittner släppte retur på ett enkelt skott, men Martin Johnsens skott flög över nätet. Norge fortsatte att pressa och kontrollerade pucken i Tysklands ände under längre perioder. Tillslut skulle de få utdelning. Efter en kamp om pucken såg Johnsen Mats Bakke Olsen som stod ensam framför mål. Han hade ett öppet nät och gjorde inga misstag.

I den tredje perioden gjorde tyskarna inte bara ett mål halvvägs igenom, utan även ett andra mål bara 48 sekunder därefter — men det skulle ändå inte räcka. Det första vid 9:58 kom via ett skott från Philip Sinn. Hans skott överlistade Stensrud och trillade in i mål. Sedan skulle ett pucktapp leda till flera målchanser för Tyskland en minut senare, men Niklas Hubner såg till att avsluta det hela med ett högt skott förbi Stensruds handske.

Norge fortsatte att kämpa. De fick till ett mål i numerärt överläge ett par minuter senare då Michael Brandsegg-Nygård avlossade ett direktskott som gick in vid 14:19. Mindre än två minuter senare kvitterade norrmännen efter mål från Bakke Olsen.