Yhdysvallat vakuuttavaan avausvoittoon
Kirjoittaja: Organisaatio|13 TOUKO 2022
Maalintekijä Riley Barber (#11) ja Andrew Peeke juhlistavat ensimmäistä maaliansa Latviaa vastaan.

Yhdysvaltojen kapteeni Seth Jones merkkautti ottelussa yhden maalin, sekä yhden syöttöpisteen. Yhdysvaltojen maalivahti, 23-vuotias Strauss Mann pysäytti ottelussa 24 Latvian maalintekoyritystä. Latvian maalin suulla operoiva, jo viidensiä jääkiekon MM-kisoja pelaava Elvis Merzlikins torjui 25 maalintekoyritystä 29:stä Yhdysvaltojen laukauksesta. Merzlikins pelasi ensimmäisen maajoukkue-ottelunsa numerolla 80, mikä kuului aikasemmin hänen maanmiehelle ja entiselle Columbus Blue Jackets joukkuekaverille Matiss Kivlenieksille, joka menehtyi traagisesti viime kesänä Latviassa järjestettyjen kisojen jälkeen.

Merzlikinsillä ei ollut paljon mahdollisuuksia torjua Yhdysvaltojen ensimmäistä maalia, mikä pomppi ensin Kiefer Bellowsin mailasta Riley Barberin luistimen kautta maaliin. Toisessa maalissa vain hetkeä myöhemmin oli myös pomput Yhdysvaltojen hyväksi. Seth Jonesin one-timer laukaus ylivoimalla hipaisi latvialaispuolustaja Robert Mamcicsin luisinta ja meni sitä kautta maaliin.

“Meillä oli upeaa liikkumista ylivoimalla, saimme paljon painetta maalille ja yritimme saada heidät murtumaan. He väsyivät ja halusimme jatkaa laukomista maalille. Meillä oli paljon säpinää maalin edustalla ja onnekkaasti yksi laukauksista löysi tiensä maaliin.” Sanoi Jones.

Yhdysvaltojen kolmas osuma syntyi vain reilu minuutti edellisestä, kun Latvian ylivoima menetti kiekon hyökkäysalueelta, jonka seurauksena Thomas Bordeleau ujutti kiekon Jonesin syötöstä Merzlinkisin selän taakse.

Yhdysvaltojen neljäs osuma syntyi aivan toisen erän alkuun, kun Sam Laffertyn napakka rannelaukaus löysi tiensä Latvian maalin ylänurkkaan. Toisen erän lopussa Latvia pääsi pyörittämään kahden miehen ylivoimaa Yhdysvaltojen jäähyjen johdosta. Toiseen erään tulosta ei tullut, mutta kolmannen erään alkuun jatkunut ylivoima tuotti tulosta. Muutama sekunti ennen ylivoiman loppumista Andris Dzerins iski kiekon maaliin yhdysvaltalaismaalivahti Mannin kimmokkeesta.  Ottelu päättyi maalein 4-1.

Yhdysvaltojen varakapteeni Austin Watson kommentoi Latvian pelaamista: “ Heidän pelinsä yksityiskohdat ja rakenne olivat vahvat. He pelasivat viiden miehen ryhmänä päädystä toiseen, kun ei ole varautunut niin on vaikeaa pelata tälläistä systeemiä vastaan. Jäällä ei ollut helppoa tänään, peli oli kamppailua alusta loppuun saakka, joten annamme kaiken kunnian heille.”

Latvia jatkaa kisaurakkaansa heti huomenna lauantaina kisaisäntä Suomea vastaan. Yhdysvallat pääsee pitämään yhden välipäivän ja kohtaa sunnuntaina Itävallan.