Tshekit upottivat taistelevat britit
Kirjoittaja: Organisaatio|14 TOUKO 2022
Thsekin Tomas Hertl maalinteonpaikassa Iso-Britannian maalivahti Ben Bownsia vastaan.
Jonkin aikaa kesti, mutta lopulta Tshekki otti avausottelussaan odotetun voiton Iso-Britanniasta. Maalittoman ensierän jälkeen Matej Blümel ja Jakub Flek veivät Tshekin kahden maalin johtoon toisessa erässä. David Jiricek teki kolmannen maalin viimeisen erän alussa. Blümel syötti Jiri Cernochin tekemän neljännen maalin ja viimeisteli itse viidennen. Ben Lake onnistui tekemään briteille lohtuosuman ja ottelun lopputulos oli 5-1.

Iso-Britannia taisteli urheasti erinomaisen pelin pelanneen maalivahti Ben Bownsin johdolla, mutta Tshekki vei lopulta voiton laadukkaamman hyökkäyspelinsä ansiosta.

Tshekin päävalmentaja Kari Jalonen, joka nimitettiin tehtävään olympialaisten jälkeen, valitsi maalivahdiksi 21-vuotiaan Lukas Dostalin, jolle ottelu oli MM-kisadebyytti. Dostal on tuttu tamperelaisille, koska hän pelasi Ilveksessä 54 peliä ennen liittymistään Anaheim Ducksin organisaatioon viime kaudella.

Dostal saattoi yllättyä, kun hän joutui heti ottelun alusta tosi toimiin. Tshekin joukkue näytti hallitsevan kiekkoa rauhallisemmin ja pystyi rakentamaan pitkiä hyökkäyksiä Ben Bownsin maalin ympärillä. Mutta britit puolustivat terrierimäisesti ja pelasivat kurinalaisesti koko kentällä sekä lähtivät pelottomasti nopeisiin vastaiskuihin heti kun sellainen tilanne tuli.

Mikäli Iso-Britannia selviäisi hyökkäysvyörystä, se olisi ihmeen tekemistä tämän vuoden turnauksen sloganin mukaisesti. Tshekillä on kokoonpanossaan yli 3000 NHL-pelin kokemus ja vastassa on kansakunta, jolla ei ole vielä yhtään NHL-pelaajaa.

Matej Blümelin kokeneempi joukkuetoveri David Krejci ylisti nuorta avausmaalin tekijää: ”Hän on todella fiksu nuorukainen ja todella hyvä pelaaja. Hän on nopea, vahva, hurjapäinen ja toivottavasti ketjumme jatkaa pelejä samaan tapaan.”

Blümelin maalit eivät yllättäneet Josh Walleria, joka oli pelannut juniorivuosinaan häntä vastaan edustaessaan IHC Pisekiä ja Dukla Jihlavaa. ”Tunnen Matejin ja olen jutellut hänen kanssaan täällä. Oli mukava pelata taas häntä vastaan.”

Ottelun puolivälin paikkeilla Dave Phillips sulki kiekon maalialueella ja Roman Cervenka suoritti siitä seuranneen rangaistuslaukauksen. Hänen vetonsa kimposi molempien tolppien kautta lopulta Bownsin ulottuville.
Helpotus oli ennenaikainen ja heti seuraavassa vaihdossa Jan Scotkan veto meni Jakub Flekin luistimen kautta maaliin ja tilanne oli 2-0.

Kolmannen erän alussa Tshekin ylivoimapeli näytti taitonsa: Jiricek viimeisteli Cervekan syötöstä kun vain 14 sekuntia jäähyä oli kulunut.

Britit saivat myöhäisen palkkionsa kolmannen erän puolivälissä, kun Scott Conwayn syöttö vapautti Ben Laken tekemään maalin, joka päätti brittien kolmen pelin mittaisen maalittoman putken.

”Peli ei kulkenut suunnitelmiemme mukaan tänään, mutta voimme olla ylpeitä esityksestämme,” Lake sanoi. ”Ensimmäisen erän jälkeen olimme aika luottavaisia, mutta olimme kovan paineen alla koko pelin ajan. Heillä (tshekeillä) on taitava joukkue.”