Sveitsi jatkaa puhtaasti
Kirjoittaja: Organisaatio|17 TOUKO 2022
Sveitsin Denis Malgin suojaa kiekkoa Adil Beketayevin mailahäirinnältä.

Sveitsi jatkoi vakuuttaa taivaltaan 3-2 voitossa Kazakstania vastaan Helsingin Jäähallilla. Ilman Andrei Shutovin torjuntoja Sveitsi olisi voinut tehdä kaksinumeroisen luvun maaleja. Laukaukset menivät Sveitsille 43-14 ja monet 43. laukauksesta oli vaikeita.

”Hän pelasi uskomattomasti”, sanoi ruotsalaissyntyinen kazakstanilaispuolustaja Viktor Svedberg. ”Hän todella piti meidät ottelussa mukana. Ilman häntä, ottelu olisi ollut täysin erilainen. On suurta että hän astui esiin ja pelasi tuolla tavalla.”

Kazakstan voitti joukkueiden edellisen kohtaamisen vuonna 2016, kiitos Nigel Davesin maalin voittolaukauskilpailussa, mutta tällä kertaa he eivät olleet yhtä onnekkaita.

Voitolla Sveitsi siirtyy tasoihin Kanadan kanssa A-lohkon kärjessä. Molemmilla joukkueilla on täydellinen 3-0 voittosaldo varsinaisella peliajalla, joka oikeuttaa 9 pisteeseen. Kazakstan on edelleen ilman voittoa kolmen pelin jälkeen ja on Italian kanssa vaarassa pudota. Joukkueet kohtaavat toukokuun 23. ottelussa, joka luultavasti päättää molempien kohtalon vuodelle 2023.

Sveitsi kohtaa Slovakian huomenna, Kazakstanin ohjelma ei helpotu yhtään. Yhden päivän vapaan jälkeen he kohtaavat Kanadan torstaina.

”Emme pelanneet omaa peliämme”, Sveitsin hyökkääjä Timo Meier mietti. ”Teimme joitain virheitä. Näissä turnauksissa aina et pelaa parasta peliäsi, mutta keinot voittoon pitää löytää. Teimme sen tänään, joten saimme kolme pistettä. Slovakia on hyvä joukkue. He ovat fyysisiä. He pelaavat kovaa. Heillä on pelaajia, jotka pystyvät tekemään peliä, mutta meidän pitää keskittyä itseemme. Meidän tulee olla parempia kuin tänään. Pitää puhdistaa asioita ja sitten olemme valmiita.”

”Tiedämme, että se on kova testi meille”, sanoi Kazakstanin Jesse Blacker, yksi maalintekijöistä. ”Tiedäthän, jos pelaamme omaa peliämme ja teemme mitä osaamme, se on ainoa asia mitä voimme nyt murehtia ja lopputulos on mikä on. Mitä tahansa tapahtuu, menemme eteenpäin. Toki meidän pitää voittaa muutamia pelejä. Se on ensimmäinen asia. Meidän täytyy rajoittaa meidän virheitä ja sortumisia, silloin olemme parempia.”

Sveitsi - Kazakstan - 2022 Jääkiekon MM-kisat
SUI 17 TOUKO 2022

Ensimmäinen erä oli maaliton molempien joukkueiden vahvan puolustuspelin ansiosta. Paras paikka oli Denis Malginin tolppalaukaus.

Myöhemmin Shutov teki erän upeimman torjunnan. Philipp Kurashev ja Timo Meier hyökkäsivät kaksi vastaan yksi tilanteessa, mutta Shutov torjui Meierin laukauksen, joka näytti jo varmalta maalilta.

Toisessa päädyssä Sandro Aeschlimannilla oli vähän tehtävää, mistä hän voi kiittää puolustusta. Kazakstanin paras paikka tuli kun Curtis Valk piti kiekkoa Sveitsin siniviivalla, valssasi suorastaan maalille…ja ampui kiekon maalin yli. Tämän kaltaisten tilanteiden vuoksi joukkue ei ole saanut tehtyä enemmän maaleja kolmessa MM-ottelussaan.

Sveitsi tuli toiseen erään päättäväisemmin, syötöt alkoivat osumaan kohdilleen ja pelinopeus kasvoi. Tulosta tulikin taululle, kiitos Malginin, joka oli asemoitunut Shutovin maalin sivustalle. Laukaus osui ruuhkaan ja kiekko tuli suoraan Malginin lapaan. Hän lämäytti kolmannen maalinsa ajassa 3:58.

Hetkeä myöhemmin hänellä oli mahdollisuus tehdä maali jälleen, mutta Shutov esitti yhden erän lukuisista huipputorjunnoistaan. Toisessa päädyssä Aeschlimann sai olkapäänsä Alikhan Asetovin laukauksen tielle. Shutov-show jatkui häikäisevällä torjunnalla Nico Hischierin yrittäessä maalinedustalta ja esti vielä Dean Kukanin yrityksen hyvältä paikalta.

Dario Simion teki 2-0 ajassa 14:32 vastahyökkäyksestä. Hän pääsi yrittämään yksin ja ohitti Shutovin laukauksellaan.

Kazakstanilaiset pääsivät taululle kolmannen erän alkupuolella alivoimamaalilla. Puolustaja Jesse Blacker kontrolloi kiekkoa siniviivalla ja pääsi kaksi vastaan yksi tilanteeseen ja päätti laukoa itse ohittaen Aeschlimannin. Se oli Blackerin ensimmäinen maali turnauksessa.

Kazakstanilla oli ylivoimaa, mutta paremmat paikat oli Sveitsillä. Shutov kuitenkin nollasi Fabrice Herzogin kahdesti. Muutama minuutti myöhemmin Herzog sai kuitenkin maalin kun hän löi maalin takaluukulta upeasta Andres Ambühlin syötöstäajassa 15:39.

Kazakstan ei vielä luovuttanut. Valeri Orekhov maalasi terävästä kulmasta ajassa 17:52, veto joka Aeschlimannin olisi pitänyt torjua. Kazakstan otti Shutovin pois maalilta, mutta ei päässyt lähemmäksi vaan hävisi jälleen.

”Tähän mennessä olemme päässeet tavoitteeseemme”, sanoi Sveitsin Jonas Siegenthaler. ”Huomenna on eri vastustaja. Olemme valmiita kohtaamaan uuden haasteen. Meidän tulee vain pelata omaan tahtiin, omaa peliä ja meillä on mahdollisuus voittaa tulevat ottelut.”