Norjalle taisteluvoitto Itävallasta
Kirjoittaja: Organisaatio|18 TOUKO 2022
Martin Roymark (22) tekee Norjan kolmannen maalin ohittamalla Itävallan maalivahdin David Kickertin.

Norja kunnostautuu ilonpilaajana IIHF:n Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa. Viime vuonna Riiassa voitot Latviasta ja Kazakstanista jättivät nämä pois puolivälieristä. Tänään Norja löi Itävallan 5-3 palauttaen itävaltalaiset maan pinnalle näiden tiistaisen, historiallisen Tshekki-voiton jälkeen.

Voitto oli Norjan ensimmäinen varsinaisella peliajalla näissä kisoissa ja nosti joukkueen viiteen pisteeseen ja tässä vaiheessa B-lohkon neljännelle sijalle. Itävallalla on kolme pistettä ja kuudes sija.

Hävittyään niukasti Ruotsille, napattuaan USA:lta yhden pisteen jatkoajalla ja voitettuaan Tshekin voittolaukauksilla itävaltalaiset alkoivat ehkä jo tähdätä puolivälierään. Se olisi ensi kerta sitten vuoden 1994. Mutta neljäs ottelu viiden päivän sisään oli liikaa päättäväisen Norjan käsittelyssä. Silti Itävallan mahdollisuudet säilyä A-sarjassa ovat edelleen hyvät.

Norja voitti laukaukset maalia kohti 25-17. Ensimmäisen erän jälkeen peli oli 1-1, toisen erän jälkeen Norja johti 3-2. Ensimmäisen erän maalien välillä oli alle minuutti.

Dominique Heinrich teki avausmaalin ajassa 6:48 Itävallan ylivoiman lopussa. Laukaus suoraan syötöstä maskimuurin läpi yläkulmaan  ohitti Henrik Haugelandin hanskakäden puolelta. Norja haastoi osuman mahdollisena maalivahdin häirintänä, mutta tarkastuksen jälkeen ratkaisu säilyi ja Norja kärsi kaksiminuuttisen pelin viivyttämisestä.

Norja kuitenkin tasoitti alivoimalla 45 sekuntia myöhemmin. Ken-Andre Olimb siivosi kiekon alueelta, ja nopea Mats Rosseli Olsen kiihdytti läpiajoon viimeistellen David Kickertin keltaisten patjojen välistä.

“Täydellinen ajoitus”, Rosseli Olsen kuvasi. “Seurajoukkueessani (Göteborgin Frölunda) katsomme aina, että jos vain on mahdollisuus läpiajoon, yritämme sitä. Samaa ajatusta tuon tänne, mutta emme suinkaan aina yritä maalia alivoimalla.”

Toisen erän Norja aloitti ylivoimalla ja siirtyi ensi kerran johtoon 55 sekuntia myöhemmin, sekunti jäähyn päättymisen jälkeen. Puolustaja Johannes Johannesen ajoi maalille, missä Philipp Wimmer työnsi hänet poikittaisella maalivahti Kickertin päälle. Andreas Martinsen nosti kiekon maaliin jäässä maanneen Kickertin yli. Tämäkin maali haastettiin maalivahdin häirintänä ja taas tuloksetta, joten Norja pääsi saman tien uudelleen ylivoimalle.

Itävalta tasoitti omalla ylivoimallaan, kun Max Krogdahl oli nostanut kiekon yli laidan omalta kenttäpuoliskoltaan. Maalintekijä oli Lukas Haudum.

Norja meni taas johtoon ajassa 31:44. Martin Roymarkin laukaus kimposi itävaltalaispuolustajan mailasta ylänurkkaan.

Itävallan mahdollisuudet kapenivat merkittävästi, kun Wimmer sai viisiminuuttisen ja ottelurangaistuksen osuttuaan kyynärpäällään Erik Salstenin kasvoihin. Viisiminuuttisen aikana molemmat joukkueet saivat kahden minuutin jäähyn, ja Norjan pelatessa kahden miehen ylivoimalla Rosseli Olsen teki toisen maalinsa Martinsenin syötöstä.

Vajaa neljä minuuttia oli jäljellä, kun Peter Schneider toi Itävallan taas maalin päähän. Ali Wukowits laukoi, ja vapaaksi jätetty Schneider sijoitti kimmokkeen verkkoon,

“Yritystä kyllä oli, mutta ehkä liian myöhään, odotimme suotta liian kauan”, sanoi Heinrich. “Ensimmäinen erä ei ollut meiltä tarpeeksi hyvä, ja ehkä maali tai pari jäi tekemättä. Joskus peli on tätä.”

Itävalta haki ankarasti tasoitusta, mutta Martin Ronnhild varmisti Norjan voiton tyhjään maaliin 13 sekuntia ennen päätöstä.