Itävalta pudotti Iso-Britannian
Kirjoittaja: Organisaatio|23 TOUKO 2022
Itävallan Simeon Schwinger (36) ja Britannian Sam Jones taistelevat kiekosta.

Hermoja raastaneen selviytymistaistelun Tampereella vei Itävalta. Britannia johti 2-0 ja 3-1 ottelussa, josta sen olisi ollut otettava kolme pistettä, mutta Itävalta paineli 5-3-voittoon ja säilytti paikkansa A-sarjassa.

Matthew Myers, Robert Dowd ja Cade Neilson tekivät brittien maalit, mutta Itävalta tuli takaa Ali Wukovitsin, Dominique Heinrichin ja Benjamin Nissnerin maaleilla, ja kapteeni Thomas Raffl laukoi voittomaalin 66 sekuntia ennen päätöstä. Peter Schneider täydensi Itävallan juhlat tyhjään maaliin.

Marco Kasper on ollut yksi Itävallan parhaista, kenties tuleva tähtipelaaja. Maanantaina hän ylisti joukkuetovereidensa taistelutahtoa vastoinkäymisten koittaessa.

“On hienoa olla tällä tasolla taas ensi vuonna”, hän sanoi. “Ei ollut paras pelimme, mutta voitimme, ja se on supertärkeää, Oli kova peli, ja olimme todella turhautuneita kahden erän jälkeen, mutta sitten näytimme millaisen joukkuehengen saamme päälle.”

Britannian Jonathan Phillips ei osannut selittää, mikä joukkueella meni vikaan kahden vahvan erän jälkeen.

“Tiesimme että he painavat päälle. Olen sanaton, oikeasti”, Phillips sanoi. “Varmaankin hellitimme hiukan liikaa kolmannessa erässä. Se oli kiinni vain parista pikku virheestä, emme saaneet kiekkoa ylös ja niin sitten kävi.”

Veitsi kurkulla britit laukoivat enemmän kuin aiemmissa otteluissaan. Cale Neilson oli vähällä onnistua yhdeksännellä minuutilla, mutta Bernd Wolf esti saaden kaksiminuuttisen korkeasta mailasta. Ylivoima ei tuonut briteille tulosta.

Jäähyn jälkeen Itävalta sai otteen. Brittien puolustus kuitenkin varjeli maaliaan paremmin kuin aiemmissa otteluissa. Maalivahti Ben Bows myös torjui tyylikkäästi Wukovitsin ja Nissnerin kudit, eikä Itävallan hyökkäys vyörynyt niin vaarallisesti kuin monesti aiemmissa otteluissa.

Sitten Britannia maalasi kahdesti, ensi erän lopulla ja toisen alussa. Avausmaali tuli ylivoimalla. Perlinin laukaus pomppasi maalialueelle, mistä Myers nosti sen maalin kattoon. Kaivattu johtoasema tuplaantui, kun Neilson laukoi maalille ja kiekko kimposi Dowdin luistimesta maaliin. Videotarkistus vahvisti, että se ei ollut potkumaali.

Itävallan oli lisättävä vauhtia, ja se hallitsikin toista erää. Brittien puolustus kuitenkin piti ja vastahyökkäykset purivat: neljästi he pääsivät läpiajoon Itävallan pitkien vaihtojen takia ja neljästi Starkbaum torjui.

“Olemme nähneet tässä turnauksessa että mikään johto ei ole turvallinen eikä peli ole ohi ennen kuin 60 minuutin päästä”, sanoi brittien puolustaja Dallas Ehrhardt. “Kaikki kunnia heille, he taistelivat kovaa ja voittivat. Mekin ottelimme kovaa tänään mutta ei voinut mitään.”

Toisessa päädyssä oli merkkejä siltä, että Itävallan painostus alkoi murentaa brittien puolustusta. Paul Huberilla, Nissnerillä ja Simeon Schwingerillä oli kullakin läheltä piti -laukaus.

Kahden maalin tappiolla Itävalta oli lähellä perikatoa. Siitä syntyi se motivaatio, jota joukkue tarvitsi, kuten kapteeni Raffl selitti.

“Vamentajien ei juuri tarvinnut sanoa mitään”, hän sanoi. “Kaudesta oli 20 minuuttia kiekkoa jäljellä, jokainen kiekkoilija tietää että kesällä muistelee kautta, eikä kukaan halua sanoa että olisi pitänyt, olisin voinut.”

“Löysimme pelimme, ja Jumalan kiitos, voitimme.”

Britannia oli B-lohkon heikoin alivoimajoukkue. Itävaltaa vastaan Pete Russellin joukkue pelasi esimerkillisesti ja pysytteli poissa jäähyaitiosta. Mutta kolmannen erän alussa Josh Batchin huitomisjäähy päästi Itävallan peliin mukaan. Wukovitsin tekemä maali oli 11. ylivoimaosuma Britannian verkkoon.

Britit pysäyttivät takaa-ajon hetkeksi, kun Neilson teki läpiajosta 3-1, mutta runsas minuutti siitä Itävalta iski taas. Haudumin ja Marco Kasperin esitöistä Heinrick laukoi takakulmaan. Peli oli taas maalin peli, ja pian koitti Itävallan pelastus. Richardson haki kiekkoa oman maalin takaa, mutta törmäsi Raffliin, kiekko maalin eteen, mistä kiekko pomppi verkkoon Nissnerin ja Bachin kahden miehen ruuhkasta. Peli oli tasan, mikä riittäisi Itävallalle. Kahdeksan ja puoli minuuttia jäljellä, ja Itävalta pani vielä hiukan paremmaksi. Raffl tuhri yhden paikan, mutta paikkasi runsas minuutti ennen päätöstä: 4-3. Schneider teki vielä viimeisen tyhjiin.

"Minusta me ansaitsimme sen lopulta”, Haukum paketoi. “Meillä oli hieno turnaus ja näytimme että osaamme pelata suuria maita vastaan.”