Latvia kiihdyttää voittoon
Kirjoittaja: Organisaatio|22 TOUKO 2022
Latvian Rihards Bukarts juhlii maalia takaa-ajo voitossa Iso-Britanniaa vastaan.

Latvia tuli takaa-ajoasemasta ja voitti Iso-Britannian 4-3 jääkiekon 2022 MM-kisoissa Tampereen Nokia Arenalla sunnuntain ensimmäisessä ottelussa. Rangaistusten täyteisessä ottelussa Latvia teki kolme perättäistä ylivoimamaalia. Näin tehden, Latvia varmisti paikkansa ensi vuoden kisoissa, ja vältti epämiellyttävän mahdollisen puotamiskamppailun tiistaina.

Samaan aikaan toivo puolivälieräpaikasta elää. Latvialla on nyt 8 pistettä, ollen sijalla viisi, USA:n ja Tsekin takana, joilla molemmilla on 10 pistettä B-lohkossa.

Kaikki pisteet Iso-Britannialle olisi olleet tärkeitä ajatellen heidän tilannettaan huomisen tärkeää ottelua Itävaltaa vastaan. Iso-Britannia tarvitsee siis huomenna voiton varsinaisella peliajalla.

Latvia voitti laukaukset Iso-Britanniaa vastaan 36-19, ja kuten usein, maalivahti Ben Bowns oli myös tänään Iso-Britannian joukkueen paras pelaaja. Latvian maalissa Elvis Merzlikins pelasi vain hetken, kunnes hänet vaihdettiin päästettyään 3 maalia. Arturs Silovs astui Latvian maaliin, torjuen menestyksekkäästi kaikki Iso-Britannian maalintekoyritykset sittemmin.

Iso-Britannia avasi ottelun Brett Perlinin tekemällä ylivoimamaalilla.
Iso-Britannia meni jo 2-0 johtoon ajassa 12.16 kun Latvialle oli tulossa rangaistus ja Iso-Britannia otti kuudennen kenttäpelaajan jäälle. Maalintekijä Cade Neilsonin maali hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeen, maali ei ollut potkumaali.

”Tässä ottelussa ensimmäiset erät eivät ole olleet meidän vahvimpia”, sanoo Martins Dzierkals, joka teki kolme maaliin johtanutta syöttöä pelissä, kaikki ylivoimalla. ”Me keskustelimme pukuhuoneessa, kyllä vain. Ne eivät olleet miellyttäviä sanoja, me emme voi pelata niin. Nämä ovat pelejä, joita meidän pitää voittaa jos haluamme jatkoon.”

Latvia tuli peliin mukaan toisen erän alussa ajassa 24.17 kun Oskars Batna tekee Latvian ensimmäisen maalin, ottelun ollessa näin 1-2 Iso-Britannian johtaessa. Mutta vain kaksi minuuttia myöhemmin Lewis Hook vie Iso-Britannian jo 3-1 johtoon. Tässä vaiheessa Latvia vaihtoi maalivahdin, Merzlikins astui sivuun, ja Silovs tuli tilalle.

Toisessa erässä Latvia sai mahdollisuuden pelata ylivoimaa neljällä kolmea vastaan, ja teki ottelun toisen maalinsa ajassa 34.34. Maalintekijänä Janis Jaks. Toinen erä päättyi tilanteessa 3-2 Iso-Britannian johtaessa ottelua.

Kolmannessa erässä kun ottelua oli pelattu 50.51, ottaa Iso-Britannia rangaistuksen pelin viivyttämisestä Dallas Ehrhardtin lyödessä kiekon pleksin yli. Latvia sai tilaisuuden, ja vain noin minuuttia myöhemmin Rihards Bukarts tasoittaa pelin 3-3 hienolla maalilla ylänurkkaan.

Vain 26 sekuntia tämän jälkeen, Jonathan Phillips rikkoo Jaksia vastaan, ja molemmat maat saavat myös rangaistukset poikittaisesta mailasta. Peli jatkuu Latvian ylivoimalla viidellä neljää vastaan. Latvia ei pitkään odotellut, kun 3. erää oli enää vain 6.49 jäljellä vei Andris Dzerins Latvian 4-3 johtoon.

“Olen erittäin tyytyväinen ylivoimapelaamiseemme”, sanoo Abols, Latvian apuvalmentaja. “Kakkosketjumme pelasi erittäin hyvin tänään. Me keskustelimme asiasta, ja olen oikein iloinen, että he tulivat esiin tänään ja voittivat ottelun meille.”