Ruotsi päihittää Latvian
Kirjoittaja: Organisaatio|24 TOUKO 2022
Ruotsin Carl Grundstrom haastaa Arturs Silovsia Latvian maalilla Rudolfs Balcersin katsellessa.

Ruotsin ja Latvian viimeinen B-lohkon alkusarjan ottelu päättyi Ruotsin voittoon 1-0 Tampereen Nokia Arenalla.

William Nylander laukoi ylivoimamaalin ottelun toisessa erässä. Ottelu oli Toronto Maplen tähtihyökkääjän Nylanderin kisojen toinen ottelu, ja jo hänen toinen maalinsa ja neljäs pisteensä.
Laukaukset maalia kohti oli Ruotsille 35-21. Kisojen toisessa ottelussaan Ruotsin maalivahti Linus Ullmark pelasi kisojen ensimmäisen nollapelin. Myös Latvian maalivahti Arturs Silovs oli vahva tänään, 21-vuotiaalle Vancouver Canucksin kokelaalle tämä oli kisojen toinen ottelu.

Ottelun voitto tarkoittaa Ruotsille alkusarjassa 18 pistettä. Tämä tarkoittaa ainakin 2. sijaa B-lohkossa, ja näin ollen Ruotsin joukkue saa jäädä Tampereelle jatkamaan pelejään. He nousevat B-lohkossa 1. sijalle jos Suomi ei tänään onnistu voittamaan Tsekkiä varsinaisella peliajalla.

Latvialla oli vielä ottelun alkaessa mahdollisuus puolivälieriin, mutta heidän kohtalonsa ei täysin ollut omissa käsissä. Vaikka Latvia olisi tänään voittanut varsinaisella peliajalla, olisi USA:n pitänyt hävitä Norjalle varsinaisella peliajalla. Tämän päivän häviön myötä Latvia sijoittui alkusarjassa viidenneksi 8 pisteellä.

“ Kisojen edetessä me kasvoimme joukkueena”, sanoo Latvian kapteeni Rodrigo Abols. ”Jos meiltä joitain taitoja puuttui, ne korvasimme kovalla työllä ja omistautumisella. Me yritämme pelata sydämellä, ja luulen että se näkyi. Pelasimme Iso-Britanniaa vastaan 2-0, ja meillä oli kova matsi Itävaltaa vastaan, jossa näytimme mistä meidät on tehty.”

Kuten monissa otteluissaan tähän mennessä, Latvia puolusti vahvasti, toivoen saavansa tilaisuuksia vastahyökkäyksiin. Silovsin pitäessä vahvasti maalin kiinni, Latvia sai ajoittain hyviäkin tilanteita aikaan, yksi parhaimmista oli ottelun 1. erässä kun Rodrigo Abols pääsee yksin läpi laukomaan kohti maalia, mutta Ullmark torjui tämän hienon yrityksen.

Latvia sai sekä ensimmäisessä että toisessa erässä yhden ylivoimamahdollisuuden, mutta eivät saaneet paljonkaan aikaan.

“Mielestäni meillä oli hyvä alku”, sanoo Ruotsin kapteeni Joakim Nordstrom. ”Keskustelimme aikaisemmin että pelin alun pitää olla hyvä, ja mielestäni me tulimme peliin vahvalla otteella heti alussa. Me emme tehneet montaa maalia, mutta pelasimme mielestäni hyvällä energialla, olimme fyysisesti vahvoja ja vietimme paljon aikaa pitäen kiekkoa hallussa Latvian alueella.”

Ruotsi sai ottelun ensimmäisen ylivoimamahdollisuuden ottelun toisessa erässä, kun Latvian Arturs Kulda syyllistyy kampitukseen. Ruotsi rankaisi samoin tein, Nylanderin tehdessä ottelun ainoan maalin Wallmarin syötöstä ajassa 34.54.

Ottelun kolmannen erän alussa Nylander melkein ampui ottelun toisen maalinsa Ruotsin pelatessa jälleen ylivoimaa. Tämän yrityksen kuitenkin Latvian maalivahti Silovs näki ja nappasi kiekon.

Lavia tuli päälle vahvasti kolmannessa erässä tiedostaen että se tarvitsi maaleja jatkoon pääsemiseksi. Ruotsin puolustus pysyi vahvana, eikä antanut Latvialle juurikaan tilaa maalintekoyrityksille.

Kolmannen erän aikana Ruotsi piti kiekkoa Latvian alueella. Ottelu  päättyi Latvian tappioon, ja näin Latvian kisat tältä vuodelta ovat ohitse.

Ennen kuin Latvian pelaajat poistuivat jäältä, he tervehtivät mahtavia Latvian jääkiekkofaneja, jotka olivat hienosti tukemassa heitä koko kisojen ajan.

“Tunnelma oli upea”, sanoo Zile. ”Viime vuonna (Riiassa) meillä oli faneja vain yhdessä ottelussa, mutta tänä vuonna paljon faneja matkusti tänne, ja oli mahtavaa pelata heidän kannustaessaan”.

“Tavoitteemme oli päästä puolivälieriin, ja hyviin asemiin”, sanoo Nordstrom. ”Odotuksemme itsellemme on aina taistella pääsystä mitaleille. Viime vuonna pelit eivät menneet kuten halusimme, mutta nyt olemme täällä, meillä on hyvät asemat, mutta vielä on paljon tehtävää.”