Kanada voittoon kolmen maalin takaa
Kirjoittaja: Organisaatio|26 TOUKO 2022
Kanadan Dylan Cozens laukoo kohti Ruotsin maalivahtia Linus Ullmarkia.

Drake Batherson teki ylivoimamaalin jatkoerässä ja vei Kanadan 4-3-voittoon Ruotsista 2022 Jääkiekon MM-kisojen puolivälierässä Tampereella. Batherson myös syötti Matt Barzalin tekemän tasoitusmaalin, kun kolmatta erää oli jäljellä 1:23.

Hallitsevan maailmanmestarin jatkomahdollisuudet näyttivät huonoilta kahden erän jälkeen. Ruotsi johti 3-0, vaikka Kanada oli voittanut laukaukset maalia kohti 28-12. Koko ottelussa Kanada vei laukaukset 42-19.

"Tuntuu (pahalta)", sanoi Ruotsin maalivahti Linus Ullmark, joka pelasi loistavan ottelun. "Ei ole koskaan hauska hävitä tällä tavalla. Luulin että peli oli meidän, mutta lopulta he voittivat.  "Ei minulla juuri ole hyvää sanottavaa", sanoi Ruotsin hyökkääjä Carl Klingberg. "Puhumme paljon siitä miten pelata johtoasemassa ja minusta pelasimme hyvin niin kauan tuli jäähy ja peli hajosi." "3-1-johdossa ja kaksi minuuttia jäljellä haluat voittaa. Tämä sattuu vielä kauan."

Näin Kanada eteni seitsemännen kerran peräkkäin vähintään MM-kisojen välieriin. Ruotsalaiset hakivat paikkaa kärkinelikosta ensi kerran sitten vuoden 2018 Tanskan-kisojen, jolloin he voittivat finaalissa Sveitsin rankkarikisassa.

Ruotsi teki avausmaalinsa vain 87 sekunnin kuluttua. Oscar Lang ja Jacob Peterson taistelivat kiekon itselleen kulmassa ja Langin syötöstä Carl Klingberg laukoi Chris Driedger hanskan yli.

Seitsemän minuuttia ja Ruotsi johti 2-0. Joakim Nordström blokkasi Damon Seversonin laukauksen, joka kimposi William Nylanderille siniviivalla. Nylander luisteli läpiajoon ja viimeisteli ylänurkkaan.

“Olemme aika nuori joukkue, ja ehkä hermoilimme ensimmäisessä erässä”, sanoi Kanadan päävalmentaja Claude Julien. “Teimme virheitä, jotka toivat heille tilaisuuksia, ja he käyttivät ne hyväkseen. Toiseen erään teimme joitakin pikku muutoksia, ja kaverit näyttivät rauhoittuvan.”

Ensimmäisessä erässä Kanadan peliä jarrutti kaksi kaksiminuuttista. Toisen erä aluksi Kanada painosti ja teki nimiinsä erän kuusi ensimmäistä laukausta maalia kohti. Silti Ruotsilla oli paras maalipaikka Max Fribergin osuttua ensin tolppaan, ja samassa vaihdossa Friberg teki 3-0 ohjaamalla Erik Gustafsonin laukauksen maalin edestä verkkoon.

Se oli toisessa erässä Ruotsin ainoa laukaus maalia kohti. Toisessa päädyssä Linus Ullmark pysäytti kaikki 19 häntä kohti ammuttua kutia. Kanadan parhaat tilaisuudet olivat erän ainoan ylivoiman aikana, kun Ullmark torjui muutaman laukauksen sarjan.

“Toisella erätauolla puhuimme kopissa ja tiesimme että voimme tehdä sen”, Chabot sanoi. “Lauoimme niin paljon että tiesimme että jossain vaiheessa menee sisäänkin.”

Kolmannen erän toisella minuutilla Kanada vihdoin osui. Ryan Graves ampui ranteella ruuhkan läpi. “Se ensimmäinen maali todella sai meidät henkiin. Sitten vain jatkoimme päällepainamista”, Julien sanoi.

Painostus jatkui, mutta Ullmark oli esteenä. Erää oli jäljellä vajaat neljä minuuttia, kun Kanada pääsi ylivoimalle Rasmus Dahlinin sutaistua kiekon yli laidan. Maalivahti Driedger teki tilaa kuudennelle kenttäpelaajalle, ja kun ylivoimaa oli sekunti jäljellä, Pierre-Luc Dubois laukoi suoraan syötöstä 3-2. Minuutti ja 53 sekuntia jäljellä.

Kanadan aloitusvoiton jälkeen Driedger jätti taas maalinsa, ja puoli minuuttia edellisestä maalista peli oli tasan. Matt Barzalin rystyveto eteni ruuhkan läpi Ullmarkille, joka ehti osin pysäyttää sen, mutta kiekko lipui juuri ja juuri maaliin ennen kuin Ullmark kauhoi sen hanskaansa.

“Yrität uskoa että maali tulee, sitten tulee se toinen ja sitten tasoitus ja jatkoaika”, puolustaja Damon Severson sanoi. “Tämä oli yksi niistä päivistä, jolloin uskoimme että selviämme. Meillä oli hyvä fiilis. Joukkue uskoo itseensä.”

Jatkoerässä 25 sekunnin jälkeen William Nylander sai jäähyn kampituksesta. Kanadan momentum jatkui. Dubois syötti Barzalille aloitusympyrän kehälle, Barzal Bathersonille takakulmalle ja kiekko avoimesta etukulmasta sisään. Ullmark oli loistava, mutta ei voinut voittomaalille mitään.