Saksa voitti Tanskan niukasti
Kirjoittaja: Organisaatio|19 TOUKO 2022
Saksan Marc Michaelis (valkopaitainen lähinnä kameraa) tuulettaa tehtyään voittomaaliksi jääneen 1-0 maalin Tanskaa vastaan ottelun toisessa erässä 2022 Jääkiekon MM-kisoissa Helsingissä.
Ottelussa oli kyse siitä, kuka tekisi yhden virheen enemmän. Se oli Saksa. Marc Michaelis teki toisessa erässä ottelun voittomaalin ylivoimalla torstaina pelatussa ottelussa, vahvistaen asemaansa puolivälieräpaikan tavoittelussa. Saksa on nyt kerännyt lohko A:ssa yhdeksän pistettä, kun Tanskan pistepotti pysyi kuudessa pisteessä.
"Olemme molemmat melko puolustavia joukkueita," sanoi saksalaisten hyökkääjä Maximilian Kastner. "Maalintekopaikkoja oli kyllä puolin ja toisin, Tanskakin olisi hyvin voinut tehdä maalin. Olimme kuitenkin tyytyväisiä 1-0 johtoon ja pidimme sen hienosti loppuun saakka."
Kummankin joukkueen turnauksen ykkösmaalivahdit pääsivät irti mittelössä, jossa kohtasivat Saksan Philipp Grubauer ja Tanskan Sebastian Dahm. Laukaukset maalia kohti olivat harvassa, ne menivät Tanskan hyväksi 18-13. Grubauer torjui MM-uransa ensimmäisen nollapelin neljännessä turnauksessaan.
"Olimme samankaltaisessa tilanteessa Slovakiaa vastaan, kun johdimme 2-1," sanoi Grubauer. Tällaiset ottelut ovat jännittäviä, paljon hauskempia kuin 5-0-pelit. Koko joukkue teki oikeita asioita. Ylivoima oli loistavaa. Alivoima aivan uskomatonta. Myös tasakentällisin olimme hyviä ja voitimme."
Ottelu alkoi kello 18.00 alkuperäisen alkamisajan 16.20 sijasta pienen tulipalon takia. Helsingin jäähalli evakuoitiin kokonaan ennen Saksan ja Tanskan alkulohkon ottelua ja palokunta hälytettiin paikalle. Palo saatiin sammutettua eikä se aiheuttanut henkilövahinkoja. Illan Kanadan ja Kazakstanin välinen ottelu siirrettiin alkavaksi kello 21.30.
"Olosuhteista ja tiukasta ottelusta huolimatta emme herpaantuneet," Kastner sanoi. "Keskityimme koko pelin ja olimme siihen valmiita."
Päävalmentaja Marco Sturmin johdolla historiallisen olympiahopean Etelä-Koreassa 2018 voittanut Saksa on jatkanu kehittymistä suomalaisvalmentajan Toni Söderholmin alaisuudessa. Se sijoittui kuudenneksi 2019 MM-kisoissa ja neljänneksi vuosi sitten.
Päävalmentaja Heinz Ehlers komennuksessa pelaava Tanska pyrkii rakentamaan Pekingissä maan olympiadebyytissä saavutetun seitsemännen sijan päälle lisää menestystä. MM-kisoissa se ei ole koskaan yltänyt kahdeksatta sijaa korkeammalle. Sinne yltämiseen sillä on kuitenkin edelleen mahdollisuus.
"Joskus teet maaleja ja joskus et," totesi Tanskan Oliver Larsen. "Sellaista jääkiekko on. Meidän on keskityttävä vain olennaisiin asioihin. Pelasimme mielestäni tänään hyvän pelin. Nostimme tasoamme edellisestä pelistämme. Pelasimme hyvän ensimmäisen erän, toisessa taso pääsi hieman laskemaan, mutta pelasimme taas hyvin. Emme saaneet paljoa maalipaikkoja, tarvitsisimme niitä varten enemmän miehiä maalin eteen."
Molemmat joukkueet ovat selkeitä ennakkosuosikkeja seuraavissa otteluissaan. Saksa kohtaa avausvoittoaan tavoittelevan Italian, kun Tanska pelaa Ranskaa vastaan, joka voitti Italian edellisessä ottelussaan dramaattisesti jatkoajalla.
Tanska ja Saksa pelasivat äärimmäisen varovaisesti ja tunnustelevasti maalittomassa avauserässä. Keskialue pidettiin joukkueiden toimesta erityisen tiiviinä. Tanska vei laukaukset maalia kohti 5-4.
Toisessa erässä alkoi jo tapahtua. Maalipaikat, taklaukset ja vauhti kasvoivat, ja kaiken lisääntyneen toiminnan kruunasi Marc Michaelisin ylivoimalla syntynyt avausmaali. Tanskan saatua joukkuerangaistus vaihtovirheensä johdosta, Saksa liikutti kiekkoa ylivoimalla fiksusti. Maali syntyi Marcel Noebelsin anettua loistosyötön Michaelisin lapaan takatolpalle, joka ohjasi kiekon maaliin.¨
Kolmannessa erässä ei päästy ylärimaa lähemmäs lisämaaleja, jota kilautti Saksan Alexander Ehl. Tanskan loppukiri jäi melko ponnettomaksi, vaikka se yritti tasoitusmaalia ilman maalivahtia noin puolitoista minuuttia.
"Jokainen ottelu tuntuu pudotuspeliottelulta," Grubauer tuumasi. "Tulemme tiiviimmäksi joukkueeksi tilanne tilanteelta. Sen näkee meidän ratkaisuistamme jäällä. Ensimmäinen ottelu Kanadaa vastaan menetteli, Slovakiaa vastaan olimme parempia, Ranska-ottelussa otimme takapakkia, mutta nyt otimme jälleen askeleen oikeaan suuntaan. Otteemme antavat meille mahdollisuuden voittaa."
Kautta aikain nämä joukkueet ovat vääntäneet rinta rinnan. Vuodesta 2005 Tanska on voittanut viisi yhdeksästä kohtaamisesta. Viimeiset viisi mittelöä ovat päättyneet yhden maalin erolla. Tanska on voittanut niistä kolme, kaikki varsinaisen peliajan yli venyneet ottelut.