Tshekin ylivoimapeli koitui Saksan turmioksi
Kirjoittaja: Organisaatio|26 TOUKO 2022
Tshekin Tomas Hertl (vasemmalla) onnittelee David Pastrnakia (oikealla) tämän tehtyä avausmaalin ylivoimalla Saksaa vastaan 2022 Jääkiekon MM-kisojen puolivälieräottelussa, jonka Tshekki voitti 4-1.

Prahassa on onnellinen päivä. Tshekki teki kolme ylivoimamaalia puolivälieräottelussa Saksaa vastaan ja otti 4-1 voiton vahvalla, hallitulla esityksellä Helsingissä torstaina. Tshekki eteni välieriin neljännen kerran kahdeksan viime vuoden aikana.

HC Olomoucin David Krejci teki maalin ja kaksi syöttöä, ja hänen Boston Bruins -aikojensa pitkäaikainen pelikaveri David Pastrnak maalin ja syötön. Kapteeni Roman Cervenka saalisti niin ikään maalin ja syötön, ja kilpailee parhaan pistemiehen tittelistä 13 pisteellään (4+9). Tshekin neljännestä maalista vastasi Jiri Smejkal.

Tshekki voitti MM-kultaa edellisen kerran vuonna 2010 Kölnissä. 2011 Bratislavassa ja 2012 Helsingissä tshekit saivat pronssia, mutta ovat jääneet sen jälkeen mitaleitta MM-kisoissa.

Tshekin valmentaja Kari Jalosen joukkue hallitsi pelin tempoa itsevarmoilla kiekonsiirroilla. Vahvan alkusarjan jälkeen Saksa jäi takaa-ajajaksi huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Tässä ottelussa Saksan ainoan maalin teki Moritz Seider. Ottelu muistutti joukkueiden edellistä MM-kisakohtaamista, jolloin Tshekki jyräsi Saksan 5-1 vuoden 2019 puolivälierissä Bratislavassa.

Tshekin maalilla pelannut Karel Vejmelka sai turnauksen neljännen voittonsa, kun taas Saksan Philipp Grubauer oli helisemässä vastustajan kanssa. Laukaukset menivät Tshekille 24-22.

Pelissä oli vastakkain kaksi suomalaisvalmentajaa, Tshekin Kari Jalonen ja Saksan Toni Söderholm. Suomen kiekkopiirit ovat pienet. Entinen puolustaja Söderholm valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun Jalonen valmensi HIFK:n Suomen mestariksi vuonna 2011. Jalosen huippuhetki MM-kisoissa oli Moskovan MM-kisoissa 2016, kun hän valmensi Suomen joukkueen hopealle.

”Pelityylimme muistuttaa mielestäni Suomen tyyliä”, Tshekin David Sklenicka sanoo. ”Meillä on suomalainen valmentaja, ja yritämme pelata sillä tyylillä, koska heillä on niin menestyksekäs systeemi. Toivon, että se on edelleen menestyksekäs meillekin välierissä.”

Vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaiset olivat Saksalle tuhkimotarina, kun joukkue voitti hopeaa. Söderholmin valmennuksessa Saksa on ollut MM-kisojen kuudes Bratislavassa 2019 ja neljäs Riiassa 2021. Saksa ei ole voittanut MM-mitalia sitten vuoden 1953 hopean. Suunta on oikea, mutta mitalia ei tullut tälläkään kertaa.

Kun ensimmäistä erää oli pelattu vain 25 sekuntia, Saksan Yasin Ehliz otti jäähyn kampitettuaan Pastrnakin. Tshekin ylivoiman alussa Grubauer teki hienon hanskatorjunnan Tomas Hertlin yrityksestä, mutta ei mahtanut mitään, kun Krejci syötti Pastrnakille, joka laukoi aloitusympyrästä 1-0 johdon Tshekille ajassa 2:17.

Ajassa 10:04 Tshekki kasvatti johtoaan kauniin ylivoimapelin päätteeksi. Pastrnak syötti Krejciille, joka löysi Cervenkan oikeasta aloitusympyrästä, eikä Grubauerilla ollut mitään mahdollisuuksia.

Cervenka hyvitti toisen erän puolivälissä ottamansa jäähyn hankkimalla Saksalle rangaistuksen päästyään jäähyaitiosta. Saksan Korbinian Holzer, 2021 MM-kisojen tähdistöpuolustaja, kampitti 36-vuotiaan tshekkitähden Grubauerin maalin takana. Vain 12 sekuntia myöhemmin Krejci teki Tshekin kolmannen maalin, joka muistutti Pastrnakin avausmaalia.

”Häviömme tänään oli seurausta heidän ylivoimapelistään”, Saksan Maximilian Kastner sanoo. ”He tekivät kolme ylivoimamaalia. Toisaalta meillä oli mielestäni riittävästi mahdollisuuksia heidän voittamiseensa.”

Kolmannessa erässä Saksa taisteli tiukasti, mutta Tshekki pysäytti yritykset klassiseen tyyliinsä keskialueelle kellon tikittäessä. Saksa sai vihdoin kavennusmaalin, kun peliaikaa oli jäljellä reilut 6 minuuttia. Söderholm otti Grubauerin pois maalilta, kun Tomas Kundratek istui jäähyllä kampituksesta. Saksa pyöritti peliä Tshekin päädyssä lähes kolmen minuutin ajan pitkään sen jälkeen, kun ylivoima päättyi. Seider veti lopulta kiekon sisään tehden turnauksen seitsemännen pisteensä.

Grubauer jatkoi hyviä otteitaan huipputorjunnallaan, kun Krejci ja Pastrnak hyökkäsivät kahdella nollaa vastaan minuuttia myöhemmin. Saksan otettua jälleen maalivahtinsa pois, se oli todella lähellä kavennusta. "Viidellä viittä vastaan olimme mielestäni yhtä hyviä", Kastner sanoo. ”Kavennusmaali oli lähellä, ja se olisi voinut kääntää pelin kulun. Voimme olla ylpeitä itsestämme.”

Smejkal teki loppulukemiksi 4-1 tyhjään verkkoon ajassa 58:10.

Kastnerilla oli positiivinen näkökulma häviöstä huolimatta: ”Meillä oli täällä erityinen porukka, joka tiivistyi päivä päivältä. Oli hauskaa olla osa sitä. Meillä on hemmetinmoinen valmennustiimi. Olimme täysin valmistautuneita jokaiseen peliin. Nämä olivat hauskat kaksi viikkoa.”