Slovakia piti Kazakstanin irti voitoista
Kirjoittaja: Organisaatio|20 TOUKO 2022
Slovakian Adam Liska tekee maalin Kazakhstanin maalivahti Andrei Shutovia vastaan.

Juraj Slafkovsky teki maalin rangaistuslaukauksesta ja kirjautti tililleen yhden syöttöpisteen Slovakian voittaessa Kazakstanin Helsingin A-lohkon perjantai-illan ottelussa. Voitto päätti slovakialaisten kolmen ottelun mittaisen tappiokierteen. Kazakstan on edelleen vailla pisteitä hävittyään viisi ottelua varsinaisella peliajalla.

Energinen Slafkovsky teki Pekingin olympialaisissa seitsemän maalia ja hänet valittiin joukkueensa arvokkaimmaksi pelaajaksi Slovakian pronssiin päättyneessä turnauksessa. 18-vuotias hyökkääjä on tehnyt Helsingissä jo kaksi maalia ja antanut viisi maaliin johtanutta syöttöä. Slafkovskysta on arvuuteltu ensimmäistä tänä kesänä NHL:ään varattavaa pelaajaa.

Adam Liska taiteili tämän illan ottelussa maalin ja syöttöpisteen, Martin Fehervary ja Andrej Kollar onnistuivat maalinteossa kumpainenkin kertaalleen. Craig Ramsayn komennossa slovakialaiset sijoittuivat kahdeksanneksi viime vuonna Riiassa.

Kirill Pankyukov teki kaksi Kazakstanin maaleista ja Dmitri Shevchenko yhden.

Molempien joukkueiden ylivoima todisti toimivuutensa, sillä molemmat joukkueet onnistuivat kahdesti ylivoimalla.

Slovakialaismaalivahti Adam Huskan ilta sujui vaihtelevasti, mutta hän onnistui silti varmistamaan kolme pistettä joukkueelleen. Laukauksia maalia kohti Slovakia takoi 34, Kazakstan 17.

Ennen tämän illan ottelua Slovakia oli hävinnyt kolme viimeisintä otteluaan: Saksalle, Kanadalle ja Sveitsille. Slovakialaisten ainoa voitto ennen Kazakstania oli avausottelusta Ranskaa vastaan, joka päättyi numeroin 4-2. Voitto Kazakstanista on askel eteenpäin Slovakian pyrkimyksille puolivälieriin.

Slovakian seuraava ottelu on lauantaina tähän mennessä kaikki pelinsä hävinnyttä Italiaa vastaan. Kazakstan kohtaa seuraavana Saksan sunnuntaina.

Kazakstanilta puuttui yksi sen avainpelaajista, sillä ruotsalaissyntyinen, aiemmin Chicago Blackhawksia edustanut ja yli 20 minuutin jääaikoja aiemmissa peleissä kellottanut Viktor Svedberg ei ollut illan kokoonpanossa. Sen sijaan aiemmista otteluista loukkaantumisen takia sivussa ollut, vuonna 2019 KHL:n parhaan puolustajan palkinnon saanut ja Barys Nur-Sultania edustava Darren Dietz pelasi MM-kisojen ensimmäisen ottelunsa tänään.

”Huono homma Viktorin suhteen”, Curtis Valk sanoi. ”Hän on hyvä pelaaja, iso osa puolustustamme. Darrenin paluulla on kuitenkin iso merkitys. Hän on iso apu ylivoimaamme ja loistava peluri. Vähän huono vaihtokauppa saada toinen ja luopua toisesta. Olisi ollut hyvä että molemmat olisivat pelanneet, mutta on mentävä sillä mitä on.”

Kazakstanilaiset tulivat tämän illan otteluun hävittyään 6-3 Kanadalle torstaina. Torstai-illan ottelu hallitsevaa maailmanmestaria vastaan alkoi normaalin alkamisaikansa (klo 20:20) sijasta vasta puoli kymmeneltä ja päättyi muutamaa minuuttia ennen puolta yötä, sillä ennen iltapäiväottelua Helsingin Jäähallissa syttynyt tulipalo viivästytti molempien illan otteluiden alkamista. Kukaan ei loukkaantunut tulipalossa.

Luonnollisesti myöhäisempi edellinen ottelu tarkoitti Yuri Mikhailisin joukkueelle myös lyhyempää palautumisaikaa.

Slovakia hyökkäsi alusta lähtien vahvasti. Ensimmäiselle videotarkistukselle päädyttiin jo alle neljän minuutin pelin jälkeen. Lyhyen tarkistuksen jälkeen peli jatkui maalittomana.

Ajassa 12:12 slovakialaiskannattajat sekosivat Andrej Kollarin avausmaalista. Samuel Takac katkaisi kazakstanilaisten harhasyötön hyökkäysalueella ja lähetti erinomaisen poikittaissyötön Kollarin viimeisteltäväksi.

Kazakstanin Pavol Akolzin pääsi slovakialaisten ihon alle taklattuaan kovaa Milos Romania Slovakian maalin takana. Kristian Pospisil otti samassa vaihdossa ottelun ensimmäisen jäähyn poikittaisesta mailasta.

Kun ensimmäistä erää oli jäljellä 04:43, Kazakstan tuli tasoihin ylivoiman turvin. Slovakialaisvahti Huska pysäytti ensin Jesse Blackerin yrityksen, mutta ei saanut paluukiekkoa ohjattua, josta Pnyukhov kiitti erehtymättä.

Pospisilin otettua kahden minuutin rangaistuksen laitataklauksesta kazakstanilaiset ottivat jälleen ylivoimastaan kaiken irti ja karkasivat 2-1 -johtoon vain kaksi minuuttia ennen ensimmäisen erän päättymistä. Huskan antamasta paluukiekosta rankaisi tällä kertaa Roman Shevchenko nostamalla rystykiekon ohi slovakialaismaalivahdin.

Kazakstanin kapteeni Roman Starchenko hankki tilanteesta turnauksen ensimmäisen tehopisteensä. 36-vuotias konkari pelaa seitsemänsiä arvokisojaan huipputasolla. Hänen arvokisauransa alkoi vuonna 2006 Latviassa.

Toisessa erässä Akolzinin kovat otteet kostautuivat. Metallurg Magnitokorskin hyökkääjä otti videotarkistuksen jälkeen ison rangaistuksen ryntäämisestä taklattuaan Jakub Minarikia Kazakstanin vaihtopenkin edessä.

Ajassa 29:47 Fehervary tasoitti ylivoimalla lukemiksi 2-2. Vielä saman viisiminuuttisen aikana Adam Liska viimeisteli 3-2 -johtomaalin Michal Kristofin upeasta syötöstä ajassa 33:18.

”Mielestäni viiden minuutin rangaistus oli koko pelin käännekohta”, Valk sanoi. ”Ei voi antaa kahta maalia tuolla tavalla ja ottaa sitten rangaistuslaukausta perään.”

Slafkovsky nostatti entisestään slovakialaisfanien tunnelmaa viimeistelemällä loppulukemiksi 4-2 rangaistuslaukauksella ajassa 34:26.

”Se on ihan mahtavaa”, Slafkovsky sanoi slovakialaisfaneista. ”He sekoavat jo maalipaikasta. On kiva kuulla kannustusta ja kiva että hallissa on enemmän slovakialaisfaneja kuin toisen joukkueen faneja.”

Kazakstanilaiset eivät luovuttaneet. Ajassa 43:32 Panyukovin ohjaus Orekhovin syötöstä pääsi yllättämään Adam Huskan. 4-3 -kavennusta lähemmäs Kazakstan ei enää edes kuudennen kenttäpelaajan turvin päässyt.

Slovakian huoli pudotuspeleistä putoamisesta kuitenkin kasvaa.

”Pelimme taso riittää”, Valk sanoi. ”Monet pelit ovat ratkenneet yhdellä maalilla. Meidän täytyy löytää keinot voittamiseen ja maalintekoon. Myös omaa maalivahtia pitää auttaa. Siinä ovat avainasiat eteenpäin pääsemiseen.”

Kazakstan ei ole vielä kertaakaan onnistunut voittamaan Slovakiaa MM-kisoissa. Olympialaisissa Kazakstan kuritti Slovakiaa 4-3 vuonna 1998 Naganon olympialaisissa, mutta Slovakia tasoitti puntit Torinossa voittaen numeroin 2-1.