Tanska oli Ranskaa viekkaampi
Kirjoittaja: Organisaatio|21 TOUKO 2022
Tanska voitti Ranskan 3-0 lauantaina 2022 Jääkiekon MM-kisoissa Helsingissä. Maalinteon aloitti Tanskan kapteeni Peter Regin.
Lauantain A-lohkon päiväottelu sai Tanskan kannalta onnellisen lopun, kun se tienasi tärkeät kolme pistettä 3-0-voitolla Ranskasta. Tanska kasvatti täten pistepottinsa yhdeksään, kun Ranska säilyi viidessä pisteessä joukkueiden taistellessa puolivälieräpaikasta.

Tanskan maalivahti Sebastian Dahm torjui ottelussa turnauksen ensimmäisen nollapelinsä Ranskaa ja sen maalivahtia Henri-Corentin Buyssea vastaan. Dahm on nyt torjunut puolet Tanskan kahdeksasta nollapelistä MM-tasolla kautta aikojen. Päävalmentaja Heinz Ehlersin joukkue vei laukaukset maalia kohti nimiinsä luvuin 30-18.

Tanska kokosi Ranskaa vastaan hyvin rivinsä edeltäneestä 1-0-tappiosta Saksalle. Kapteeni Peter Regin sekä Joachim Blichfeld tekivät maalit mieheen. Työteliäs puolustaja Markus Lauridsen syötti kaksi maalia, kuten myös Frederik Storm.

Molemmilla mailla on edessään kaksi kovaa ottelua, eivätkä ne voi saada niistä täyttä kuutta pistettä vain heilauttamalla taikasauvaa.

Tanska kohtaa maanantaina Kanadan ja tiistaina Slovakian. Ranska taas ottaa mittaa lohkon kärkijoukkueista, eli Sveitsistä sunnuntaina sekä Kanadasta tiistaina.

Yksi ongelma Tanskalla on ollut sen maalinteon tehottomuus, jota on ilmennyt sen jälkeen, kun joukkue murskasi Kazakstanin turnauksen avausottelussa 9-1. Tarkalleen ottaen joukkue on tehnyt vain viisi maalia sitä seuranneissa neljässä ottelussa. Maaleja täytyisi edelleen tehdä enemmän, kun taistelu puolivälieräpaikoista tiivistyy.

Joukkueet aloittivat ottelun tunnustellen. Storm lähetti avauserässä pienen viestin ranskalaisille, kun hän taklasi joukkueen kapteenin Damien Fleuryn nurin keskialueella.

Muutaman minuutin päässä Helsingin Jäähallista olevan Kansallisoopperan lavalla esitetään Joutsenlampi tässä kuussa. Samanlaista taiteellisuutta ja ylpeyttä oli havaittavissa Tanskan kapteenin Reginin avatessa maalihanat ajassa 16.43.

Markus Lauridsen lätytti pitkän syötön Stormille Tanskan oman pään aloituksen jälkeen. Hän harhautti tiensä pää ylhäällä Ranskan alueelle, jonka jälkeen tarjoili nappisyötön Reginille, joka viimeisteli täydellisellä laukauksella yli Buyssen hanskakäden.

Toisessa erässä Blichfeld tuplasi Tanskan johdon koko ottelun ensimmäisellä ylivoimalla. San Josen organisaatioon kuuluva hyökkääjä lämäsi kiekon ruuhkan sekä Buyssen läpi nostaen joukkueen oman maalimääränsä neljään tässä turnauksessa. Hän ei ollut onnistunut maalinteossa Kazakstan-avausottelussa syntyneen hattutempun jälkeen.

Ranska osoitti turhautumisen merkkejä. Kevin Bozon kinasteli Nikolaj Ehlersin kanssa Ranskan vaihtoaition edessä, vetäen Winnipegin tähtipelaajalta kypärän päästä. Tästä hän sai väkivaltaisuudesta kaksiminuuttisen, jonka kuitenkin Ehlers itse mitätöi ottamalla koukkaamisrangaistuksen.

Tanska hallitsi kenttätapahtumia toisessa erässä, vieden laukaukset maalia kohti 12-7. Myös Dahm astui esiin tarvittaessa, kun hän pysäytti Dylan Fabren lähietäisyydeltä.

"Kun vastassa on hyvä maalivahti, meidän on saatava enemmän ruuhkaa maalin eteen," sanoi
Ranskan hyökkääjä Sacha Treille. "Jos haluamme voittaa, meidän täytyy myös saada kiekkoja maalille. Tällä tasolla on vaikea tehdä maalia, jos maalivahti näkee kaikki laukaukset."

Joukkueet pelasivat tehotonta ylivoimaa kolmannessa erässä. Pierre Crinonin poikittainen maila Blichfeldiin Ranskan maalin sivustalla näytti vakavalta, joten tilanne katsottiin videolta mahdollista pelirangaistusta varten. Grenoblessa kiekkoileva järkälemäinen puolustaja selvisi kuitenkin kakkosella.

Buysse tuli maaliltaan pois erän loppuvaiheilla, mutta Julian Jakobsen vapautui maalintekoon viimeistellen loppulukemat 3-0 tyhjään nuottaan ajassa 58.24.

"Voitto ja kolme pistettä merkitsevät", totesi Tanskan Emil Kristensen. "Voimme olla tyytyväisiä siihen, mutta monen asian pitää vielä parantua, jos haluamme puolivälieriin. Teimme vihdoin ylivoimamaalin, mikä on hyvä asia. Onnistuimme ylivoimalla myös Kazakstania vastaan, mutta sen jälkeen on ollut nuhaista. Tänään paransimme ja toivottavasti jatkamme samaan malliin vielä loput alkulohkon pelit."

Tämä oli vasta kolmas kohtaaminen näiden joukkueiden välillä MM-historiassa.

19.5.2014 Stephane da Costa teki neljä tehopistettä, kun Ranska voitti Tanskan 6-2 Minskissä.11.5.2019 Storm oli rangaistuslaukauskisan sankari Tanskan voittaessa 5-4 Kosicessa.