Junnujen sytyttämä Slovakia kaatoi Italian
Kirjoittaja: Organisaatio|21 TOUKO 2022
Slovakian Adam Sykora (vasemmalla) tuulettaa ensimmäisen MM-maalinsa jälkeen Slovakian voitossa Italiasta 21.5.

Slovakia teki sen minkä he tarvitsivat. He kaatoivat sisukkaan Italian maalein 3–1 lauantai-illan kamppailussa Helsingissä. Taistelu puolivälieräpaikoista tasoittuu Slovakian ollessa nyt tasapisteissä Tanskan kanssa. Molemmilta mailta löytyy sarakkeesta yhdeksän pistettä.

Ilta Helsingin Jäähallissa oli iso Slovakian junnutähdille. HK Nitran 17-vuotias laituri Adam Sykora onnistui tekemään ensimmäisen MM-kisamaalinsa. Sykoran osuma merkattiin loppujen lopuksi myös Slovakian voittomaaliksi.

Slovakian toinen junnutähti, Olympialaisten MVP:ksikin palkittu Juraj Slafkovsky merkkautti itselleen kaksi syöttöpistettä ja johtaa näin ollen Slovakian sisäistä pistepörssiä seitsemällä pisteellä.

Michael Kristof ja Alex Tamasi vastasivat joukkueensa muista maaleista. Kapteeni Tomas Tatar saalisti itselleen tehot 0+2.

Kolmannen pelinsä kisoissa pelannut italialaispuolustaja Alex Trivellato vastasi Italian ainoasta maalista.

Gregory Irelandin luotsaama Italia, joka jatkaa näin ollen kisoissa yhdessä pisteessä, kohtaa viimeisessä ottelussaan maanantaina Kazakstanin. Ottelun häviäjä tulee putoamaan sarjaa alemmaksi.

Slovakian maalivahti Adam Huskalle, iltapuhde oli kuin deja vu. Slovakia voitti laukaukset luvuin 34–17, mikä oli täysin sama kuin 4-3 voitossa Kazakstanista edellisenä iltana.  Vaikeuksiin joutunut italialaisveskari Andreas Bernard taisteli maalillaan yrittäen antaa omalle joukkueelleen mahdollisuutta pelata pisteistä. HC Bolzanon veteraanimaalivahti on torjunut kisoissa enemmän laukauksia kuin kukaan muu (150).

Italialaiset pistivät hyvin kampoihin slovakialaisille ottelun ensimmäisellä 10 minuutilla, mutta ajassa 10.21 Slovakian ykköskenttä pääsi rokottamaan. Tatar ja Slafkovsky pääsivät läpi ja torjunnan jälkeen Kristof avasi ottelun maalihanat laittaen kiekon ohi Bernardin.

Slovakia nosti tempoa ottelussa ja sai rakennettua maalipaikkoja. Lähimpänä kävi Samuel Takac kun hän pääsi läpiajoon. Bernard pystyi kuitenkin nollaamaan Slovan Bratislavan hyökkääjän.

Sykora laittoi Slafkovskyn syötöstä hienolla vedolla ottelun 2–0 tilanteeseen vain kuusi sekuntia ennen avauserän päättymistä.

”Meillä on nuori joukkue, jokaisessa vaihdossa olemme parempia ja saamme enemmän kokemusta.” Sanoi Slovakian Adam Liska omasta joukkueestaan.

Toinen erä oli ottelussa maaliton, mutta antoi aihetta kohahduksiin yleisössä, kun Slovakia pääsi kokeilemaan ylivoimaa kahteen otteeseen, kuitenkin tuloksetta.

Kolmannessa erässä ajassa 44.09, italialaiset pääsivät kaventamaan ottelun 2–1.  Ylivoimalla Trivellatolta hieno one-timer laukaus Simon Kostnerin syötöstä ohi Huskan.

Muutama minuutti Italian kavennusmaalista Italian puolustaja Dylan di Perna antoi jäähyn arvoisesti poikittaisen mailan selkään Slovakian Sykoraan ja oli jo saamassa ottelurangaistusta. Tilanne tarkistettiin kuitenkin videolta ja lopulliseksi tuomioksi tuli kahden minuutin rangaistus.

Kolme sekuntia ennen ylivoiman päättymistä, Tamasi iski viimeisen naulan Italian arkkuun. Bernard torjui Robert Lantosin ja Michal Ivanin yritykset, muttei pystynyt venymään enää 24-vuotiaan HC 05 Banska Bystrica-hyökkääjän vedon eteen.

”Meidän joukkuehenkemme on hyvä vaikka emme ole pystyneet voittamaan kaikkia otteluitamme, pystymme aina tulemaan takaisin vahvempana.” Sanoi Slafkovsky ottelun jälkeen.

Italia otti maalivahti Bernardin vaihtoon kaksi ja puoli minuuttia ennen päätössummeria ja yritti saada kavennusmaalia aikaan kuudella kenttäpelaajalla siinä lopulta onnistumatta.

Di Perna oli optimistinen ottelun jälkeen: ”Panos viimeiseen otteluun voi olla hyväksi. Nyt kun olemme pelanneet kuusi ottelua turnauksessa, niin mielestäni kaikkien pitäisi tietää oma paikkansa joukkueessa. Tiedän mitä haluamme tehdä. Tämä tulee olemaan iso peli meille.”

Italia on hävinnyt kaikki kohtaamisensa MM-kisoissa Slovakiaa vastaan. Slovakian ainoa pistemenetys Italiasta on vuodelta 2017 Kölnistä, kun Italia onnistui viemään ottelun jatkoajalle. Peter Ceresnak ratkaisi kyseisen ottelun Slovakialle.